Donald Trump, de la televiziune la Casa Albă: cum a ajuns unul dintre cei mai controversați oameni din lume să ocupe funcția de Președinte al Statelor Unite - LIFE.ro
Mergi la conținut

Donald Trump, de la televiziune la Casa Albă: cum a ajuns unul dintre cei mai controversați oameni din lume să ocupe funcția de Președinte al Statelor Unite

Actualul Președinte al Statelor Unite, Donald J. Trump se luptă pentru un nou mandat cu fostul Vice Președinte, Joe Biden. Dar cum arată viața lui?
Share this article

Actualul Președinte al Statelor Unite, Donald J. Trump se luptă pentru un nou mandat cu fostul Vice Președinte, Joe Biden. Nu cred că mulți oameni s-ar fi gândit că această frază ar putea fi vreodată adevărată. Sigur nu Hillary Clinton. Deși încă multă lume se întreabă „cum?”, Donald Trump a devenit, la 70 de ani, cel mai în vârstă Președinte al Americii. Și singurul care să nu fi avut nicio pregătire militară sau guvernamentală. Dar cum arată viața lui?

Cum a ajuns Donald Trump unul dintre cei mai bogați oameni din New York?

Născut în cartierul Jamaica din Queens (New York), Donald J. Trump a copilărit alături de mulți emigranți din vestul Europei. Tatăl său, Frederick Trump, a fost un dezvoltator imobiliar de succes, câștigând foarte mult din blocurile construite în Queens, Staten Island și Brooklyn pentru clasa de mijloc. Mama sa, Mary MacLeod, a migrat din Tong, Scoția, în 1929 la vârsta de 17 ani. Averea lor a explodat în anii 1950, odată cu boom-ul imobiliar de după război. În 1999, tatăl său moare. Și la un an distanță, se stinge și mama sa. Așa că, Donald Trump rămâne să gestioneze o avere impresionantă pentru vremea respectivă.

Al patrulea copil, într-o familie cu cinci urmași, Donald Trump a avut o relație apropiată cu fratele său mai mic, Robert Trump, al cărui priveghi a avut loc anul acesta chiar la Casa Albă. Dar și o relație cel puțin tensionată cu sora sa Maryanne Trump Barry și nepoata Mary L. Trump, fata lui Fred Trump Jr.. Prima a declarat în nenumărate rânduri că fratele său este mincinos și laș. A doua a scris o carte destul de controversată despre viața unchiului său (de la falsificarea studiilor, la diagnosticări ale psihiatrilor).

3 neveste. 5 copii. Și nenumărate scandaluri.

Prima Doamnă a Americii nu a fost și prima doamnă a lui Donald Trump. Slovena Melania Trump (născută Knauss) este cu 23 de ani mai tânăra ca el. Cei doi s-au căsătorit în 2005 – nuntă la care a participat chiar și Hillary Clinton împreună cu Președintele Bill Clinton – și au un copil împreună, Barron.

Fotografie de la nunta Melaniei cu Donald Trump. Foto: pinterest

Dar înainte de Melania, Trump a mai fost căsătorit cu Marla Maples, o actriță cu care Trump avea deja o relație încă din timpul primei căsătorii. Cei doi au un copil, Tiffany. Iar despărțirea lor a durat doi ani și l-a costat pe Trump nu mai puțin de 2 milioane de dolari.

În cele din urmă, Ivana Trump (Zelnickova Winklmayr) i-a fost prima soție. Ivana fusese un fotomodel care a făcut parte din echipa Cehiei la schi în 1972. Cei doi s-au despărțit într-un divorț extrem de mediatizat în 1992 și au trei copii – Donald Trump Jr., Ivanka și Eric.

Pe lângă cele trei relații oficiale, Trump a mai fost implicat în foarte multe scandaluri. De la declarații precum cea făcută după o dezbatere în care a spus despre jurnalista Megyn Kelly că „You could see there was blood coming out of her eyes. Blood coming out of her wherever / Puteai vedea cum îi curge sânge din ochi sau din părțile intime”. Sau la înregistrarea în care spune că when you’re a star, they let you do it, you can do anything … grab ‘em by the pussy / atunci când ești o vedetă, femeile te lasă să le faci orice … chiar să le iei de părțile intime”.

Nu mai puțin de 26 de femei au ieșit public și l-au acuzat de agresiune pe cel de-al 45-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, inclusiv fosta sa soție Ivana Trump. Iar aventurile pe care le-a avut cu actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels–Donald au devenit subiect de carte – de la cum era îmbrăcat, la cum se manifesta acesta în dormitor și ce plăceri are (vă amintiți probabil celebra înregistrare cu golden showers”):

Atitudinea misogină a lui Donald Trump nu este nicio noutate. De altfel, acesta ne-a spus încă din 1999 ce părere are despre femei: I think that putting a wife to work is a very dangerous thing. If I come home – and I don’t want to sound too much like a chauvinist – but when I come home and dinner’s not ready, I go through the roof / Cred că dacă pui o femeie să muncească este un lucru foarte periculos. Dacă vin acasă – nu vreau să par un șovinist – dar dacă vin acasă și cina nu este gata, mă aprind”. Din nefericire pentru majoritatea votanților americani (da, majoritatea sunt femei), viziunea despre lume potrivită pentru poate anii ’50-’60 nu s-a schimbat.

„Make America Great Again, Again”

Donald Trump a vrut să-i calce pe urme lui Ronald Reagan, așa că s-a inspirat din sloganul pe care acesta l-a folosit cu succes în 1980 – „Let’s Make America Great Again”. Însă, parcă acum e puțin dubios, nu? „Make America Great Again, Again” – adică să faci America mare din nou, din nou … hmmm, pare că cineva a fost mai puțin inspirat. Oricum, în campania actuală Trump folosește același slogan ca în 2016.

A intrat în politică în 2015 și, deși nu îi dădea nimeni nicio șansă, a primit votul republicanilor pentru a intra în cursa prezidențială pe care a câștigat-o având cu peste 3 milioane de voturi mai puține decât Hillary Clinton. De ce a intrat în politică? Mulți spun că pentru a reintra în atenția publică – pierduse în 2015 brandul Miss Universe și încheiase proiectul de televiziune care l-a făcut celebru, The Apprentice – unde a avut-o și pe Nadia Comăneci:

Înregistrat ca democrat până în 2009, Trump s-a răzgândit atunci și a trecut în barca republicanilor. Și se pare că alegerea a fost una câștigătoare pentru el – nu de alta dar expunerea de care a avut parte din 2015 a fost una incredibilă.

În 2016 Trump a promis o super reformă electorală – simplificări de taxe și tăieri de taxe pentru companii de până la 21%. Însă planurile lui pentru economie nu au fost chiar ușor de realizat, iar după pandemia de coronavirus, lucrurile au început să fie din ce în ce mai grele – multe locuri de muncă pierdute, o criză sanitară fără precedent și chiar una a foamei (1 din 5 mame din America își descrie copilul sub 12 ani ca fiind înfometat). Dar dacă îl ascultăm pe Donald Trump, totul este bine. Rugămintea lui este să nu îl ascultăm atunci când vorbește cu presa pe care o numește fake media – dar ne explică mai multe în interviul nervos acordat pentru emisiunea 60 Minutes:

Care este averea lui Donald Trump?

Probabil că mulți democrați ar vrea să știe răspunsul la această întrebare. Sigur Joe Biden și Kamala Harris se numără printre ei. Donald Trump este cunoscut datorită brașoavelor pe care le spune, mai ales atunci când are un microfon și mii de oameni în față (în special pe timp de pandemie). Iar subiectul banilor este unul mult discutat. El spune că este miliardar. Contestatarii lui cer să le arate taxele.

Dar corupția a fost mereu o problemă pentru Donald Trump. Până în aprilie 2018, Trump fusese implicat în nu mai puțin de 4,000 de procese, conform unui studiu realizat de publicația USA Today. Mai mult decât atât, a fost pus sub votul Senatului American dacă acesta va fi sau nu demis pe motiv de abuz de putere. După șase luni de audieri în Senat (și audierile lor nu sunt ca la noi, acolo sunt câțiva procurori care știu să-și facă meseria – vă recomand să căutați pe Youtube intervențiile făcute de Kamala Harris), Trump a trecut testul. Asta pentru că în Senat, Republicanii încă au majoritate (dar și asta se poate schimba odată cu alegerile prezidențiale).

Donald Trump

Forbes estimează că venitul său net este undeva la 2 miliarde. Trump, însă, spune că este la peste 10 miliarde. Cert este că până acum s-a demonstrat că a plătit doar 750 de dolari taxe federale într-un an (o sumă extrem de mică, cu mult sub ce plătesc medicii, pompierii sau militarii). Donald Trump spune că taxele statale au fost de nivelul milioanelor de dolari, dar totul este doar la nivel declarativ. Din nou, cert este că Donald Trump are niște datorii uriașe, nu se știe exact suma – sunt jurnaliști care au arătat că aceasta depășește 1 miliard de dolari – și, mai ales, cui trebuie să returneze acești bani.

Donald Trump spune că are bani și că datoriile sunt nimicuri (nimicuri de nivelul miliardelor). Contestatorii lui susțin că datoriile pe care le are Președintele Americii sunt către grupări din Est (Armenia, Rusia). El zice că un bun afacerist știe cum să fenteze legile astfel încât să plătească cât mai puține taxe (asta probabil au crezut și Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, până când tribunalul spaniol le-a dat două variante – plata sau închisoarea). Democrații spun că a-ți plăti taxele nu reprezintă altceva decât un semn de normalitate și de patriotism.

„I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody and wouldn’t lose any voters, OK? / Aș putea sta în mijlocul bulevardului Fifth Avenue și să împușc pe cineva, tot nu aș pierde vreun vot, da?”

O să fie așa? Nu mai este mult până o să aflăm. Nu de alta dar alegerile prezindențiale de anul acesta sunt ca un referendum în care întrebarea este una simplă: „Mai vreți patru ani de Donald Trump?”, păcat că nu putem să răspundem și noi. Asta pentru că alegerile de peste ocean ne afectează poate chiar mai mult decât cele de aici – gândiți-vă doar că Trump a ieșit din Pactul de la Paris care vizează schimbările mondiale în domeniul climei sau că se gândește să retragă o bună parte din trupele NATO din Europa.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora