fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Lionel Messi este probabil una dintre cele mai titrate, după cea a lui Maradona sau Pele, datorită recordurilor stabilite pe terenul de fotbal.

Leo Messi este azi poate cel mai bun jucător de fotbal, argentinian, atacantul echipei FC Barcelona și căpitanul naționalei de fotbal a Argentinei.

Messi este extrem de atașat de ambele țări, atât de cea natală, cât și de cea adoptivă, Spania, după ce, la vârsta de 13 ani FC Barcelona s-a angajat să-l primească în echipa de juniori și să-i plătească tratamentele medicale de care avea atâta nevoie. Aici a fost recunoscut drept unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului, ajutând clubul să câștige nenumărate titluri și turnee. În 2012, Lionel Messi a stabilit recordul celor mai multe goluri într-un an competițional, iar în 2019 a câștigat Balonul de Aur pentru a șasea oară.

Leo Messi câștigător al Balonului de Aur. Foto: shutterstock

Viața și copilăria lui Lionel Messi

Messi s-a născut pe data de 24 iunie 1987, în orășelul Rosario din Argentina. Copil fiind, Messi era mereu printre picioarele fraților lui mai mari care obișnuiau să joace fotbal cu prietenii lor, nefiind deloc intimidat de ei. La vârsta de 8 ani, a fost recrutat pentru a face parte din sistemul Newell’s Old Boys, un club de fotbal local.

Leo Messi în copilărie. Foto: Pinterest

Evident mai scund decât majoritatea copiilor de vârsta lui de la club, Messi a fost diagnosticat de medici ca fiind suferind de o deficiență hormonală ce-i restricționa creșterea. Părinții lui, Jorge și Ceclia au decis să aleagă un tratament injectabil cu hormoni de creștere pentru fiul lor, însă, foarte curând le-a fost aproape imposibil să plătească câteva sute de dolari pe lună pentru medicație.

Așadar, la vârsta de 13 ani, când lui Messi i s-a oferit șansa de a se antrena la academia pentru tineret FC Barcelona, La Masia, dar și aceea ca echipa să-l plătească tratamentul, familia lui a ales să accepte, să traverseze oceanul Atlantic și să-și facă o nouă viață în Spania.

Deși se simțea adesea rău în noua țară, Messi a reușit să rupă repede rândurile și să se afirme printre juniorii de la club.

În cele din urmă, statura scurtă a lui Messi combinată cu viteza și stilul său de atac neobosit, a atras comparații cu un alt celebru fotbalist argentinian, Diego Maradona.

Leo Messi în copilărie. Foto: Trobuna.com

Viața și cariera de fotbalist a lui Lionel Messi

Messi a jucat tot timpul acesta pentru FC Barcelona, clubul sportiv cu care a semnat un contract la vârsta de 13 ani. Dar nu a uitat nici de țara sa natală, fiind membru al echipei naționale de fotbal.

Până la vârsta de 16 ani Messi și-a făcut debutul la FC Barcelona, lucru ce l-a trimis în Cartea recordurilor pe 1 mai 2005 când a devenit cel mai tânăr jucător care a înscris vreodată un gol pentru franciză.  În același an a câștigat titlul pentru echipa de juniori a Argentinei, la Campionatul Mondial, marcând la loviturile de pedeapsă împotriva Nigeriei.

Lionel Messi a fost cel care a dus FC Barcelona către o serie de succese, cele mai notabile fiind cele din 2009 când a câștigat Liga Campionilor, La Liga și Supercupa Spaniei. Și tot în același an a plecat acasă primul Balon de Aur și titlul de Jucătorul anului acordat de FIFA.

Finala Champions League, după ce Messi a înscris un gol în poarta adversă. Foto: Shutterstock

Chiar și marele Maradona s-a arătat foarte impresionat de conaționalul său: „Mi se pare că seamănă foarte mult cu mine. Este un leader și oferă multe lecții frumoase în fotbal. Are ceva diferit față de orice alt jucător din lume”.

În 2012 Lionel Messi a stabilit un nou record: a devenit primul jucător de fotbal ce a înscris cinci goluri într-un meci din Liga Campionilor, iar câteva săptămâni mai târziu a depășit recordul clubului lui Cesar Rodriguez cu 232 de goluri pentru care a devenit golgheterul cel mai important din toate timpurile Barcelonei.

În ciuda acestui mare succes, Messi a început să fie criticat în țara sa deoarece nu era capabil să ajute naționala pentru a câștiga un titlu important.

Banii din viața lui Lionel Messi

În 2017 Messi a semnat un nou contract cu FC Barcelona, contract ce ar trebui să expire la finalul sezonului 2020-2021, când el va avea 34 de ani. Conform Forbes, a primit 59,6 milioane de dolari bonus, la semnare. Pe lângă asta, câștigă 667 de mii de dolari pe săptămână, ceea ce înseamnă peste 80 de milioane de dolari anual.

Messi alături de soția lui. Foto: TheNetline

Recunoscut pe plan mondial ca fiind unul dintre cei mai buni jucători de fotbal, Messi are venituri suplimentare din publicitate, devenind figura comercială pentru companii precum Adidas, Pepsi, EA Sports sau Turkish Airways.

În 2019 a fost cel mai bine plătit sportiv din lume, întrecându-l pe rivalul său, Ronaldo și pe starul din baschet, LeBron James.

Scandalul de fraudare a taxelor

În iulie 2016 Messi a suferit o lovitură puternică în viața lui când un tribunal din Barcelona l-a găsit pe el și pe tatăl său vinovat de trei acuzații de fraudă fiscală. În timpul unui proces de patru zile, Messi și tatăl lui au negat faptul că ar fi încălcat legea, susținând că nu au fost conștienți de nicio ilegalitate comisă.

Cu toate acestea au fost amândoi condamnați la 21 de luni de închisoare. Legea spaniolă prevede ca prima condamnare mai mică de doi ani să fie cu suspendare, așa că nu au ajuns în închisoare, însă Messi a plătit o amendă de 2 milioane de dolari, iar tatăl său 1,5 milioane.

Viața personală a lui Lionel Messi

Pe data de 30 iunie 2017 Messi s-a căsătorit cu Antonella Roccuzzo, iubita sa de foarte mulți ani și verișoara celui mai bun prieten și coleg de gazon, fotbalistul Lucas Scaglia. Messi și Roccuzzo au împreună trei copii: Thiago, Mateo și Ciro.

Familia lui Lionel Messi. Foto: Hola.com

Messi a întâlnit-o pe Roccuzzo în orașul lor natal, când el avea numai cinci ani. Nunta lor a avut loc în Rosario, la un hotel de lux, iar printre invitați au fost câțiva prieteni fotbaliști apropiați și chiar Shakira.

Poză de la nunta lui Messi

Latura caritabilă din viața lui Lionel Messi

Deși destul de secretos în afara terenului de fotbal, Messi se ocupă cu ajutorarea celor aflați în nevoie. În 2007 a creat fundația Leo Messi pentru a oferi oportunități tinerilor dezavantajați. La începutul anului 2010, UNICEF l-a numit ambasador, după ce s-a concentrat pe lupta pentru drepturile copiilor din întreaga lume.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO