Căutare

Share this article

Kamala Harris este o americancă cu origini în Jamaica și India, iar anul acesta și-a anunțat intenția de a ocupa funcția de Președinte al Statelor Unite ale Americii. Harris se află astăzi în cursa pentru a primi suportul Partidului Democrat, fiind prima femeie de culoare cu șanse reale de a câștiga.

Născută în California, Harris a urmat cursurile Universității Howard, instutiție care se adresează în special persoanelor de culoare. Face parte din Alpha Kappa Alpha, o comunitate a femeilor afroamericane. Și, în copilărie, vizita foarte des India. Procuror și acum senator, Harris se mândrește cu bagajul său cultural și își dorește o țară care să lupte pentru minorități, pentru oamenii care, în mod tradițional, sunt ignorați. Își dorește o țară fără Donald Trump.

Dar dacă va reuși să intre în competiție directă cu acesta, vom afla în curând. Până atunci, însă, vă invităm să îi aflați povestea de viață:

Fiica a doi emigrați care luptau pentru drepturile omului 

Kamala Devi Harris a crescut într-o familie în care lupta pentru drepturile omului era fundamentală. Mama sa, Shyamala Gopalan, făcea parte din grupul etnic Tamil, din sudul Indiei. Cercetător în domeniul cancerului la sân, aceasta a emigrat în Statele Unite ale Americii din Madras în 1960 pentru a urma cursurile doctorale în endocrinologie la Universitatea din California (UC Berkeley). Gopalan a fost, toată viața ei, o activistă foarte vocală a drepturilor omului. De asemenea, aceasta făcea parte din casta nobilă Besant Nagar din cartierul Chennai, Tamil Nadu. Iar familia sa are rădăcini de peste 1,000 de ani.

Shyamala a fost mereu o feministă care voia să ajute oamenii care trăiau în condiții grele, de aceea în familia ei toate persoanele care aveau grijă de curățenie erau victime ale violenței domestice.

Ajunsă la începutul anilor ’60 în America, Gopalan îl întâlnește pe viitorul său soț la univesitatea pe care o urma. Donald Harris emigrase din Jamaica în 1961 pentru a studia economia la aceeași universitate cu Gopalan.

Harris a ajuns profesor la Stanford University, iar cei doi au avut două fete pe Kamala și pe Maya (acum analist politic al postului MSNBC), amândouă primind nume sanscrite pentru a păstra indentitatea și cultura hindusă a mamei.

Kamala Harris împreună cu părinții săi | Foto: The Mercury News

Copilăria și adolescența, marcate de lupta pentru egalitate rasială

Kamala Harris s-a născut pe 20 octombrie 1964, în Oakland, California. A mers la templul hindus, dar și la biserica baptistă din oraș, unde împreună cu sora ei cântau în cor. A început grădința atunci când școala din Berkeley adoptase programul pentru desegregare, încercând să aducă echilibrul rasial în școlile publice. De aceea, autobuzul cu care se ducea la școală fusese cu doar doi ani înainte ocupat în proporție de 95% de copii albi. 

Părinții ei au divorțat atunci când Harris avea doar șapte ani, iar cele două fetițe au rămas cu mama lor. În week-enduri mergeau în Palo Alto să își viziteze tatăl, însă niciun alt copil nu se juca cu ele pentru că nu aveau voie să interacționeze cu oameni de culoare.

Atunci când Harris avea 12 ani s-a mutat în Montreal, acolo unde mama sa acceptase o poziție de cercetător la Spitalul Evreiesc și una de profesor la Universitatea McGill. Îi plăcea în școală, așa că adolescenta Kamala începuse să devină foarte populară. Împreună cu alți cinci tineri a fondat o trupă de dans cu care participau la tot felul de evenimente și strângeri de fonduri pentru diferite cauze.

Cine este tânărul gay care vrea să îl înfrunte pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din America

După școală a urmat cursurile universității Howard, dedicată în special persoanelor de culoare, având dublă licențiere în științe politice și economie. În facultate a organizat mai multe programe de mentorat pentru tinerii studenți și a protestat împotriva sistemului de segregare rasială existent în Africa de sud și sud vest, între 1948 și începutul anilor 1990.

În 1989 se întoarce în California pentru a urma cursurile Universității în care părinții săi se întâlniseră. Și începe o carieră în avocatură, fiind admisă în barou un an mai târziu.

Cariera impresionantă și decizia de a candida la Președinția Americii

La începutul anilor 1990 a lucrat ca procuror în San Francisco și, în 2004, a fost ales procuror general. În 2010 a câștigat alegerile pentru rolul de procuror general al Californiei, poziție pentru care a fost realeasă patru ani mai târziu. În 2016 a devenit senator, fiind astfel doar a treia femeie în această poziție și prima cu origini jamaicane sau indiene.

În Senat a susținut mai multe inițiative, printre care reducerea taxelor pentru oamenii cu venituri mici și mijlocii și mărirea acestora pentru corporații și americanii care se regăsesc în top 1% cei mai bogați oameni din țară. Kamala Harris susține, de asemenea, scoaterea canabisului din categoria celor mai periculoase droguri, interzicerea armelor ilegale și susținerea unui sistem medical de stat.

Kamala Harris și Elizabeth Warren, contracandidata sa în cursa pentru votul Partidului Democrat

Cu o avere estimată de Washington Post la 1,9 milioane de dolari, Kamala Harris s-a căsătorit în 2014 cu avocatul Douglas Emhoff cu care are trei case în Washington, Los Angeles și San Francisco. Cei doi nu au copii, însă Kamala este mamă vitregă pentru Cole și Ella, cei doi puști pe care îi are Emhoff din prima căsătorie.

Kamala Harris și soțul său, avocatul Douglas Emhoff

Harris este considerată a fi unul dintre candidații democrați cu cele mai mari șanse de a câștiga. De aceea, în ianuarie aceasta și-a anunțat candidatura în orașul său natal, strângând în doar 24 de ore un număr record de donații (devansându-l pe cel al lui Bernie Sanders din 2016). Peste 20,000 de oameni au participat la evenimentul său de lansare. Iar, în acest moment, americanca cu origini jamaicano-indiene se află în topul pretendenților la suportul democraților.

Dacă îl va câștiga și va ajunge să se lupte cu Donald Trump, vom vedea. Studiile arată că doi din cinci democrați cred că Harris îl va învinge pe Trump, în timp ce trei din zece cred că va pierde, iar datele acestea sunt cele mai bune obținute de un candidat democrat în acest moment.

kamala harris
Foto: Business Insider

Însă, la anul, viitorul ne va arăta cine va fi omul care va ocupa cea mai puternică poziție de conducere din lume. Cert este că Harris face parte din categoria politicienilor care nu spun chiar lucruri trăznite … categorie cu care atât noi, cât și americanii, ne confruntăm destul de des, mai ales în ultima vreme.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO