Cine este patronul Kaufland și Lidl: Dieter Schwarz, milardarul misterios - LIFE.ro

Căutare

Share this article

“Este un adevărat mister, trăiește în afara opiniei publice, evită orice fel de publicitate. Sunt cunoscute extrem de puține lucruri despre el și puțini oameni din cercul lui de apropiați îndrăznesc să vorbească cu presa”  –  așa începe documentarul despre viața lui Dieter Schwarz, Die Lidl-Story. Dar cine este patronul Kaufland și Lidl în realitate? Dieter Schwarz este un miliardar de origine germană, deținător al grupului Schwarz și CEO al Lidl și Kaufland. Cu o avere de 22.6 miliarde de dolari, a fost plasat de Forbes pe locul 36 în topul celor mai bogați oameni din lume.

Cine este patronul Kaufland și Lidl: Dieter Schwarz

Sunt puțini oameni în lumea asta care au reușit să ajungă la un asemenea succes în carieră și să fie atât de discreți cu viața lor personală. Dar Dieter Schwarz este unul dintre ei. Sunt publicații care scriu că sunt doar două poze pe tot internetul cu el și nu sunt departe de adevăr. Dieter Schwarz a transformat businessul moștenit de la tatăl său într-un succes internațional, fiind un adevărat model pentru lumea antreprenorilor.

Vezi și: Jeff Bezos: cum l-a făcut Amazon.com cel mai bogat om de pe planetă

Dieter Schwarz s-a născut în Heilbronn, Germania, în 1939. Tatăl său a fost cofondatorul Schwarz-Gruppe (sau Lidl & Schwarz) în 1930. După ce a terminat liceul, s-a alăturat afacerii tatălui său, copiind strategia de succes a celor mai mari concurenți ai săi: Aldi Nord și Aldi Sued. Dieter Schwarz a deschis primul său magazin Lidl in Ludwigshafen, în 1973, iar din 1977, după moartea tatălui său, a preluat afacerea, devenind CEO al Lidl. Nu a vrut să folosească numele Schwarz-Markt (schwarzmarkt înseamnă piața neagră), preferându-l pe cel al fostului partener al tatălui său, A. Lidl, însă din motive legale nu a reușit acest lucru. Dar când Schwartz a văzut un articol într-un ziar despre Ludwig Lidl, un fost profesor și pictor, a cumpărat drepturile pe numele acestuia pentru 1000 de mărci nemțești.

În 1984, Dieter Schwarz a deschis și primul Kaufland și a început să își extindă afacerile și în restul Europei. Primul Lidl din afara Germaniei s-a deschis în Franța.

Cine este patronul Kaufland și Lidl: ce se știe totuși despre viața privată a lui Dieter Schwarz

Documentarul Die Lidl-Story povestește câte ceva despre anul pe care Dieter Schwarz l-a petrecut, ca adolescent, în America, despre stragia sa de afaceri după căderea Zidului Berlinului, când deschisese magazine în corturi, ca să le “ia fața” rivalilor), despre rivalitatea sa cu fondatorii Aldi și despre donațiile sale caritabile.

Dieter Schwarz este căsătorit din 1963 și are două fete.

Cine este patronul Kaufland și Lidl: motivul pentru care Dieter Schwarz este atât de discret

Misterul legat de viața personală a lui Dieter Schwarz a dat naștere mai multor mituri și legende de-a lungul anilor.

Documentarul Die Lidl-Story pune discreția lui Dieter Schwarz pe seama răpirilor care au avut loc în Germania anilor ’70. În acea perioadă, fondatorul Aldi, Theo Albrecht, a fost ținut ostatic trei săptămâni, până când a fost plătită o recompensă

de șapte milioane de marci nemțești. Apoi, peste câțiva ani, moștenitorul afacerii Dr. Oetker, Richard Oetker, a fost și el răpit și torturat cu electrosocuri.

Se pare că și Dieter Schwarz și familia lui au primit amenințări. Nu e de mirare că acesta a luat decizia de a dispărea din viața publică.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO