Jeff Bezos: cum l-a făcut Amazon.com cel mai bogat om de pe planetă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Jeff Bezos este, începând din 2018, cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere de 150 de miliarde de dolari. Compania pe care a înființat-o în 1994, Amazon.com, l-a transformat în cel mai de succes antreprenor al vremurilor moderne.

De la un magazin online care inițial vindea numai cărți, Amazon a devenit locul de unde poți comanda acum orice, fiind cea mai mare platformă de e-commerce din lume.

Jeff Bezos are însă un alt vis: să transforme călătoria în spațiu într-un lucru pe care să și-l permită din ce în ce mai multă lume. Așa că cea mai mare parte a banilor pe care îi câștiga prin Amazon îi investește în altă companie a sa –  Blue Origin, o companie aerospațială, care a lansat prima sa misiune în spațiu în 2018.

În plus, din 2013, Bezos investește și în media: a cumpărat Washington Post cu 250.000 de milioane de dolari. Cash.

Jeff Bezos provine dintr-o familie modestă

Dar Jeff Bezos nu a fost dintotdeauna miliardar. Dimpotrivă, provine dintr-o familie modestă. Mama sa l-a adus pe lume pe când avea numai 16 ani, în urma relației cu iubitul ei din liceu. Cei doi îndrăgostiți au fugit împreună în Mexic pentru a se căsători în momentul în care au aflat de sarcină. Jeff Bezos, pe numele lui real Jeffrey Preston Jorgensen, s-a născut pe 12 ianuarie 1964, în New Mexico. Căsătoria părinților săi nu a durat decât doi ani, iar mama lui Jeff s-a recăsătorit cu Miguel Bezos, un bărbat venit din Cuba care știa un singur cuvânt în engleză: hamburger 🙂 Femeia l-a lăsat pe Bezos să îi adopte fiul în vârstă de patru ani, așa că Jeffrey Preston Jorgensen a devenit Jeffrey Preston Bezos.

Jef Bezos și-a petrecut copilăria la ferma bunicilor din Texas: “Ajutam la repararea morilor de vânt, la vaccinarea bovinelor, dar aveam și alte sarcini. Mă mai uitam și la seriale la prânz, în special Days of our Lives”, a povestit Bezos.

Jeff Bezos –  rezultate remarcabile la învățătura

Bezos a fost un elev eminent: a fost întotdeauna primul din clasă, a primit diverse premii și burse de merit, iar la Universitatea Princeton s-a făcut remarcat cu rezultatele sale excepționale.

După absolvire, Bezos a lucrat o perioadă pe Wall Street, unde și-a oferit serviciile mai multor firme specializate pe computer science, ajungând până pe funcția de vicepreședinte.  La una dintre aceste companii și-a cunoscut și viitoarea soție, MacKenzie, și ea tot o absolventă de Princeton. Cei doi s-au căsătorit în 1993.

Sursa foto: HEPTA

A renunțat la cariera pe Wall Street pentru a risca într-o afacere pe cont propriu

În perioada în care lucra pentru D.E. Shaw a dat peste o statistică ce arată că www-ul creștea cu 2300 de procente pe lună. Atunci i-a venit ideea de a porni o afacere online: și-a dat demisia în 1994 și a hotărât să încerce ceva pe cont propriu. Legenda spune că Bezos a făcut planul afacerii în mașină, pe drumul către Seattle, noua sa reședintă, în timp ce MacKenzie era la volan. Și-a notat ideile pe laptop, a început să sune oameni ca să îi convingă să investească în ideea lui și în scurt timp a  a reușit să strângă de la familie și prieteni un milion de dolari. Afacerea a început-o în garajul casei sale din Seattle.

Amazon.com – de la librăria cu milioane de cărți la locul de unde poți cumpăra orice

Bezos a hotărât, în final, să deschidă o librărie online. “Ideea de a construi o librărie online, cu milioane de cărți  – un lucru imposibil în lumea reală –  m-a entuziasmat foarte tare”, a povestit antreprenorul.

La început, Bezos ducea personal coletele la poștă, în mașină sa, un Chevrolet Blazer din 1987. După cărți, Amazon a început să vândă muzica și filme, însă Bezos era mereu cu gândul la extindere. Compania sa trimitea mailuri clienților în care îi întreba ce alte produse și-ar dori să se regăsească pe Amazon. Au centralizat răspunsurile, iar lista a fost una “extrem de lungă”, după spusele lui Bezos. Astăzi, de pe Amazon poți cumpăra aproape orice: de la hârtie igienică la mobilă, electronice sau alimente.

Amazon.com produce un serial premiat la Globurile de Aur și Premiile Emmy

În prezent, Amazon s-a extins și în zona de producție de televiziune. Astfel, compania produce un serial extrem de apreciat – Transparent – care a câștigat premii Emmy și Golden Globes.

Pe lângă Amazon, Washington Post și Blue Origin, miliardarul și-a extins imperiul și în alte zone: a cumpărat Whole Foods și deține și alte companii precum Zappos, Twitch sau Bezos Expeditions.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora