Cine este Ron DeSantis, probabil moștenitorul lui Donald Trump la candidatura președinției SUA? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Numele guvernatorului Ron DeSantis este dezvăluit ca potențial candidat la președinția Statelor Unite ale Americii în 2024. Până atunci se pare că a câștigat un nou mandat pentru funcția de guvernator al statului Florida și este normal să ne întrebăm cum a ajuns aici, mai ales că pare să fie urmașul lui Donald Trump din partea Partidului Republican.

Este greu de crezut că Ron DeSantis care abia a scârțâit în cursa pentru guvernator în 2018 este acum prezentat drept un candidat de frunte pentru cea mai înaltă funcție din țară. Totul însă poate fi pus pe ambiție și pe controversele create în jurul său.

În mare parte datorită pozițiilor sale cu privire la blocarea măsurilor de protecție COVID-19 și pentru faptul că le-a spus studenților săi să nu poarte mască în timpul pandemiei, predarea teoriei rasiale în școlile din Florida, susținând ceea ce criticii numesc legea „Don’t say gay” și poziționarea împotriva imigrației, DeSantis a adunat baza republicană conservatoare și este acum considerat pe scară largă un candidat principal pentru a-l detrona pe președintele Biden în 2024.

Cu toate acestea, adepții l-au aplaudat pe DeSantis pentru că a prevenit aceste blocaje, susținând în același timp creșterea salariilor pentru profesori și creșterea salariilor și a bonusurilor pentru organele de aplicare a legii.

Iată și alte lucruri pe care poate nu le știi despre Ron DeSantis.

Ron DeSantis

Copilăria și adolescența lui Ron DeSantis

DeSantis este cel mai mare dintre cei doi copii ai lui Karen DeSantis, asistentă medicală și Ronald Daniel DeSantis, instalator al casetelor de rating Nielsen TV. De la o vârstă fragedă, Ron DeSantis a fost un jucător de baseball remarcabil. În 1991, a ajutat echipa Dunedin (Florida) să se califice în Little League World Series, deși au pierdut ulterior în sferturile de finală. DeSantis a continuat să joace baseball și pe vremea în care era student la Universitatea Yale, unde a fost căpitanul echipei universităților.

După ce a absolvit în 2001 cu o diplomă în istorie, DeSantis a lucrat pentru scurt timp ca profesor la o școală pregătitoare înainte de a studia dreptul la Universitatea Harvard (de unde a ieșit licențiat în 2005). În acest timp, s-a alăturat armatei și a intrat în Marina SUA (2004), unde a devenit ofițer în Corpul Avocatului General al Judecătorului. Serviciul său în armată a inclus o perioadă la baza navală din Guantánamo Bay, locul unui centru de detenție remarcabil.

Ron DeSantis a fost, de asemenea, trimis în Irak și, în timp ce era acolo, a fost consilier juridic al unui comandant al Navy SEAL. Recunoașterile meritelor sale au inclus o stea de bronz pentru serviciul merituos. În 2010, DeSantis a părăsit serviciul activ, dar a rămas în rezervele marinei americane. În acel an s-a căsătorit și cu Casey Black, un reporter TV și prezentator local de știri. Cuplul are trei copii.

Intrarea în politică

Ron DeSantis a lucrat ulterior ca procuror federal. În 2011 a publicat Dreams from Our Founding Fathers: First Principles in the Age of Obama, în care și-a descris marca de conservatorism și a criticat politicile președintelui Barack Obama. În anul următor, DeSantis a candidat pentru un loc în Camera Reprezentanților și a fost ales cu ușurință pentru a reprezenta Districtul 6 din nord-estul Floridei. În timpul mandatului său, a co-fondat (2015) conservatorul House Freedom Caucus și a devenit un comentator frecvent la Fox News. Susținut de Tea Party, o mișcare populistă conservatoare, Ron DeSantis și-a anunțat candidatura pentru Senat în 2015, dar s-a retras după ce republicanul în exercițiu, Marco Rubio a decis să candideze din nou.

În 2017, Donald Trump a devenit președinte, iar DeSantis a fost printre cei mai vocali susținători ai săi. În acel an, el a susținut proiectul de lege masiv al lui Trump de reformă fiscală și efortul nereușit de a înlocui Legea privind protecția pacienților și îngrijirea la prețuri accesibile.

Ron DeSantis, guvernator al statului Florida

După ce a primit sprijinul lui Trump, DeSantis a anunțat în 2018 că va candida pentru funcția de guvernator al Floridei. Deși a fost considerat inițial un underdog, el a depășit un început accidentat pentru a câștiga cu ușurință în fața contracandidatului său.

O cursă dură, i-a pus față în față pe conservatorul DeSantis cu democratul Andrew Gillum, un progresist care încerca să devină primul guvernator afro-american al statului. Uneori, cursa a fost marcată de controverse, deoarece DeSantis și susținătorii săi au fost acuzați de rasism; DeSantis a negat acuzațiile. Ajutat de sprijinul lui Trump, DeSantis l-a învins pe Gillum, cu 49,6% la 49,2%.

Ron DeSantis

Multiplele controverse

Ron DeSantis a preluat mandatul în 2019 și, în curând, a generat subiect de știri naționale cu politicile sale controversate. În special, după ce a început pandemia de COVID-19 în 2020, el a ridicat restricțiile mult mai devreme decât alți guvernatori, deși a implementat măsuri pentru a proteja persoanele în vârstă. În timp ce mulți au prezis consecințe grave, rata mortalității din Florida (mai mult de 75.000 de persoane) a fost în media națională, iar economia statului s-a descurcat mai bine decât multe altele. DeSantis și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la presupusa fraudă a alegătorilor, iar în 2022 Florida a înființat Biroul pentru Crime și Securitate Electorală. Democrații și activiștii pentru drepturile de vot s-au îngrijorat că agenția va fi folosită pentru a suprima votul minorităților.

DeSantis a atras atenția și pentru politicile care au alimentat așa-numitele „războaie culturale”. În 2022, el a supravegheat adoptarea legii privind drepturile părinților în educație, care a limitat discuțiile despre orientarea sexuală și identitatea de gen în școlile publice. Criticii i-au poreclit proiectul de lege „Don’t Say Gay”, iar Disney, unul dintre cei mai mari angajatori ai statului, a emis ulterior o declarație care a criticat legislația. Ron DeSantis a răspuns prin eliminarea companiei de statutul său de autoguvernare și scutiri fiscale. În timp ce susținătorii săi au aplaudat mișcarea, alții au remarcat provocările legale ale acesteia și potențialul impact negativ asupra rezidenților, și anume taxe mai mari. El a susținut, de asemenea, Legea privind libertatea individuală (numită în mod obișnuit Actul Stop WOKE), care a fost concepută pentru a „proteja locuitorii Floridei de discriminare și de îndoctrinare”. Prevederile sale au inclus o interzicere a predării teoriei critice a rasei.

Citește și: Donald Trump, de la televiziune la Casa Albă: cum a ajuns unul dintre cei mai controversați oameni din lume să ocupe funcția de Președinte al Statelor Unite

În plus, DeSantis s-a concentrat pe avort, iar în aprilie 2022 a semnat o legislație care a interzis procedura după 15 săptămâni. Două luni mai târziu, Curtea Supremă a anulat Roe v. Wade, iar DeSantis a declarat ulterior că dorește „să extindă protecția pro-viață”.

În septembrie, a ținut din nou titlurile de afiș după ce a trimis două avioane charter care transportau imigranți fără acte – care fuseseră anterior în Texas – la Martha’s Vineyard, Massachusetts. A făcut parte dintr-un efort tot mai mare al republicanilor de a transporta migranții în orașe sanctuare conduse de democrați, de obicei fără niciun avertisment prealabil. În timp ce unii au pus sub semnul întrebării legalitatea zborurilor din Florida, mulți conservatori au aplaudat mișcarea.

Cu aceste măsuri controversate, Ron DeSantis a fost văzut că se poziționează pentru alegerile prezidențiale din 2024.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora