Cine este Volodimir Zelenskiy, preşedintele cu cea mai grea misiune din istoria recentă a Europei - LIFE.ro

Căutare

Share this article

La numai 4 ani de când şi-a anunţat ideea de a candida la alegerile prezidenţiale şi mai puţin de 3 ani de când a şi câştigat funcţia, Volodimir Zelenskiy se confruntă cu cea mai grea misiune din viaţă. Aceea de a-şi vedea ţara atacată de armata rusă şi de a păstra independenţa statului pe care îl conduce.

Volodimir Zelenskiy, drumul de la actorie la preşedinţia Ucrainei

În urmă cu mai puţin de 3 ani întreaga lume vuia, iar mulţi se grăbeau să râdă cu gura până la urechi: un comedian câştiga preşedinţia Ucrainei. Dar nu oricum, ci cu o majoritate covârşitoare. 73% dintre ucraineni l-au votat atunci pe Zelenskiy, un politician abia ivit, căruia puţini îi dădeau vreo şansă.

Volodimir Zelenskiy s-a născut în urmă cu 44 de ani în Krivoi Rog, un oraş din sudul ţării, într-o familie de evrei ucraineni. Trei dintre fraţii unuia dintre bunicii săi au fost ucişi în timpul Holocaustului. A studiat Dreptul la Universitatea Naţională de Economie din Kiev, dar nu a practicat niciodată.

A descoperit pasiunea pentru actorie în liceu şi tot atunci a intrat într-o trupă de teatru. A continuat apoi cu programe de televiziune, a fondat o companie de producţie, a fost regizor, producător şi scenarist şi a jucat în comedii romantice. În 2015 Zelenskiy a devenit extrem de popular cu seria satirică Slujitorul poporului, unde a intrat în rolul unui profesor de istorie care a preluat funcţia de preşedinte al Ucrainei.

2 ani mai târziu colegii săi înregistrau un partid politic cu acelaşi nume, iar în decembrie 2018 Zelenskiy şi-a anunţat candidatura.

Asta mă deosebeşte de ceilalţi. Asta e o faţă nouă. Nu am fost implicat niciodată în politică, provin dintr-o lume curată, lumea televiziunii şi a filmelor. Oamenii înţeleg că nu fac promisiuni pentru ca apoi să-mi cer scuze. – Volodimir Zelenskiy

Peste 40 de persoane au candidat în 2019 la preşedinţia Ucrainei, doar 3 dintre ele fiind însă cotate cu şanse reale: Volodimir Zelenskiy, fostul premier Iulia Timoşenko şi preşedintele aflat atunci în funcţie, Petro Poroşenko.

În declaraţia de avere a lui Zelenskiy figurau atunci mai multe apartamente, o casă, maşini de lux, câteva milioane de grivne şi un loc de parcare în Crimeea. Presa de investigaţie din Ucraina a scris atunci despre o afacere în domeniul cinematografiei pe care acesta o avea în Rusia, însă Zelenskiy a susţinut că aceasta era închisă din 2014. S-a vorbit şi despre o vilă în valoare de 4 milioane de dolari, în Italia, unde preşedintele de acum al Ucrainei s-ar fi învecinat cu oligarhi din ţara sa, însă dovezile au întârziat să apară. În plus, mare parte a campaniei sale ar fi fost finanţată de unul dintre cei mai mari oligarhi ai ţării, Igor Kolomoisky.

Foto: france24.com

Volodimir Zelenskiy a încheiat primul tur al alegerilor pe primul loc, cu 30% dintre voturi, fiind ales în majoritate de tineri care îşi doreau o altă generaţie de politicieni. De altfel, Social Media a fost cea care i-a găzduit multe dintre discursuri şi locul în care a început să-i crească popularitatea şi pe post de politician, nu doar ca actor de comedie. Turul de scrutin a fost cel care i-a adus o victorie colosală, 73% dintre ucraineni punând ştampila pe el pe buletinul de vot.

Volodimir Zelenskiy, ţinta nr. 1 a armatei ruse

Urmarea nu a fost însă nici pe departe ca-n filme, iar Zelenskiy a tot scăzut în sondaje în cei peste 2 ani de când a preluat conducerea ţării. A fost descris ca un preşedinte care nu a fost în stare să-şi îndeplinească niciuna dintre promisiunile electorale, precum pacea din Donbas şi lupta împotriva corupţiei. A fost, la rândul lui, acuzat că nu a făcut decât să crească şi mai mult lanţul slăbiciunilor, aducând în poziţii cheie în administraţia prezidenţială oameni cu care lucrase în televiziune.

Nici politica internaţională nu a fost mai blândă cu el, fiind criticat deseori de la începutul anului pentru că a considerat ca fiind exagerate declaraţiile despre o invazie iminentă a Rusiei. A schimbat totul la 180 de grade cu câteva zile înainte de atacul armatei ruse, acuzat fiind că a pierdut în acest fel timp preţios pentru a pregăti populaţia. S-a vorbit mult despre lipsa lui de experienţă politică şi incapacitatea de a face faţă unui asemenea conflict.

Cu toate astea, schimbarea radicală din ultimele zile, discursurile sale şi faptul că nu a părăsit Kiev-ul deşi este considerat ţinta numărul 1 a armatei ruse i-au adus multe bile albe în faţa propriului popor, dar şi a comunităţii internaţionale. Puţini se aşteptau ca fostul actor, acum în vârstă de 44 de ani, să aibă o asemenea atitudine. Analiştii spun însă că exact asta i-a mobilizat pe mulţi dintre cei aflaţi acum în primele rânduri ale misiunii de apărare a Ucrainei şi pe mulţi alţii, care s-au înrolat ulterior.

Zelensckiy a impus legea marţială şi a rămas în capitală chiar şi după ce trupele ruse au intrat în Kiev.

Rămân în capitală împreună cu oamenii mei. Familia mea este tot în Ucraina. Circulă o informaţie care spune că inamicul m-a declarat ţinta numărul 1, iar pe familia mea – ţinta numărul 2. – Volodimir Zelenskiy

Preşedintele Ucrainei este căsătorit din 2003 cu Olena Zelenska, arhitect şi scenarist şi are 2 copii, un băiat – Kiril şi o fată – Aleksandra.

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de www.depositphotos.com.

Citeşte şi: Viața lui Vladimir Putin. De la copil timid și frustrat, la informatorul KGB și până la președintele Rusiei, pe viață – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO