Ciudata poveste a lui Amou Haji, cel mai murdar om din lume - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Iranianul Amou Haji a devenit cunoscut la nivel mondial drept cel mai murdar om din lume în urmă cu aproape un deceniu, când viaţa lui a devenit subiect de documentar. Nu s-ar fi spălat mai bine de 60 de ani, fuma excremente uscate de animale şi mânca carne putrezită. Cu toate astea, încălcând toate regulile fireşti de igienă, a trăit până la vârsta de 94 de ani. Iar ironia vine ca sfârşitul lui să fi venit la câteva luni după momentul în care oamenii din satul în care locuia l-au spălat cu forţa.

De ce a ales Amou Haji să devină cel mai murdar om din lume

Amou Haji este, de fapt, o poreclă dată cu drag unei persoane în vârstă, dar aşa era cunoscut de decenii deja iranianul care a refuzat să se mai spele din urmă cu mai bine de o jumătate de secol. A trăit întreaga viaţă în satul Dejgah, în provincia Fars, iar conform localnicilor şi-a dus mereu traiul ca un pustnic. Ce-i drept, nici n-ar fi putut trăi altcineva cu el în asemenea condiţii, dar nici el nu şi-a dorit companie.

Unii săteni spun că ar fi refuzat contactul cu apa de teamă că în acest fel s-ar fi îmbolnăvit. Alţii susţin însă că avea o frică imensă de apă, venită încă din copilărie, la pachet cu multe alte traume căpătate tot în aceeaşi perioadă care l-au transformat într-un singuratic. S-a vorbit inclusiv despre o deziluzie în dragoste, în tinereţe, care i-ar fi accentuat dorinţa de izolare.

Dar nespălatul vreme de decenii nu a fost singura ciudăţenie din viaţa lui Amou Haji. Mesele sale principale erau alcătuite din leşuri de animale descoperite pe marginea drumului, iar conform propriilor declaraţii, mâncarea sa preferată era carnea putrezită de porc spinos. Şi nu pentru că nu ar fi avut acces la alimente proaspete, ci pentru că bărbatul insista că nu le suportă pe acelea. Ba chiar s-a supărat foarte tare când vecinii săi au venit să-i aducă mâncare proaspăt gătită şi apă abia scoasă din fântână. Bea apă, dar adunată de el din bălţile de pe drum.

Şi mai tare s-a supărat când, în urmă cu câteva luni, aceiaşi vecini au decis că nu mai poate trăi în acest fel şi i-au făcut baie cu forţa, prima după mai bine de 6 decenii. Barba sa era plină cu un amestec din noroi şi cenuşă, iar pielea lui era acoperită cu atât de multă mizerie încât nu de puţine ori, când stătea nemişcat printre stâncile din sat era confundat cu una.

Nici măcar această încercare a sătenilor nu l-a impresionat în vreun fel. Amou Haji a continuat să-şi trăiască excentricităţile până în ultima zi de viaţă. A locuit într-un bordei ridicat tot de localnici, dar prefera să doarmă într-o gaură făcută în pământ. Mai mult, se ferea de frig sau ploaie cu ajutorul unei căşti vechi de armată şi punând pe el toate hainele zdrenţuite pe care le avea. Părul şi barba şi le ţinea la lungime dorită arzându-le cu ajutorul unei flăcări.

Una dintre distracţiile sale era fumatul de excremente uscate cu ajutorul unei ţevi ruginite. Susţinea că ţigările obişnuite erau mult prea slabe pentru ce avea el nevoie, iar dacă îi oferea totuşi cineva, fuma 4 sau 5 în acelaşi timp.

La un moment dat, în urmă cu câţiva ani, un renumit profesor în parazitologie, din Teheran, a mers special în Dejgah pentru a-i face lui Amou Haji mai multe teste, să vadă felul în care lipsa de igienă i-a influenţat starea de sănătate. L-a testat pentru o listă lungă de boli infecţioase, de la hepatită la SIDA şi singurul lucru pe care l-a descoperit a fost la el a fost trichineloza, ca urmare a cărnurilor consumate în stare crudă sau prea puţin gătite. Cu toate astea, Haji nu prezenta niciun simptom care să îi pună viaţa în pericol. Mai mult, dr. Gholamreza Mowlavi a declarat că bărbatul are un sistem imunitar remarcabil.

Amou Haji a murit în luna octombrie a acestui an, din cauze naturale.

Citeşte şi: Bianca Voinescu, medicul care aduce zâmbetul pe buzele copiilor din Burundi: „Nu am văzut niciodată în România o mamă care să primească o farfurie de mâncare și care să refuze să o împartă cu copilul ei” – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO