Colinele Transilvaniei, secretele celor mai frumoase sate săseşti din România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Colinele Transilvaniei, secretele celor mai frumoase sate săseşti din România

Să deschizi geamul dimineaţa şi să adulmeci aroma oraşului de poveste este unul dintre lucrurile care îţi vor rămâne în memorie, laolaltă cu turnurile, bisericile, străduţele pietruite şi terasele romantice din cetate.
Share this article

Unul dintre ultimele peisaje medievale din Europa şi zona cu una dintre cele mai întinse pajişti sălbatice de mică altitudine de pe continent, colinele Transilvaniei atrag zeci de mii de turişti în fiecare an. Aşezate între Sibiu, Sighişoara şi Braşov, colinele Transilvaniei adăpostesc 60% din totalul speciilor de păsări din România, 600 de specii de fluturi, peste 1000 de specii de plante şi mai mult de jumătate din pădurile de stejar pufos ale României.

Pe lângă flora şi fauna deosebite, aici vei găsi şi acum celebrele biserici fortificate ale Transilvaniei, o parte dintre ele fiind incluse în Patrimoniu UNESCO, locurile iubite şi readuse la viaţă de Prinţul Charles, dar şi 500 de kilometri de trasee de bicicletă, numai bune ca să simţi mai bine parfumul leagănului culturii săseşti de la noi.

Satele săteşti cu bisericile fortificate

În colinele Transilvaniei nu există sat sau comună săsească fără o biserică fortificată. Sunt peste 60 în această zonă nu foarte întinsă, iar 4 dintre ele fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Atacurile repetate ale turcilor şi tătarilor i-au mobilizat pe localnici să ridice în jurul acestora ziduri groase şi înalte, li s-au adăugat turnurile, dar şi bastioanele cu guri de tragere. În acest fel biserica s-a transformat nu doar în loc de reculegere sau rugăciune, ci şi unul de refugiu pentru localnici din faţa invadatorilor şi de păstrare în siguranţă a bunurilor.

Comuna Saschiz era pe vremuri una dintre cele mai bogate din zonă şi asta şi datorită numeroselor bresle care se găseau acolo: cizmari, olari, tâmplari, zugravi. Exista acolo şi şcoală, spital, baie comunală sau judecătorie, iar urcată pe un deal stătea cetatea medievală de la Saschiz, construită în secolul al XVI-lea. Cu ziduri înalte de peste 8 metri şi cele 6 turnuri solide, cetatea avea ca scop protejarea localnicilor în faţa invadatorilor.

Saschiz

Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită şi mai devreme, la sfârşitul secolului al XV-lea. Ca toate bisericile fortificate, are ziduri înalte din piatră şi cărămidă, iar aceasta adăposteşte şi o orgă veche de 232 de ani. Atât biserica, cetatea, cât şi casele din Saschiz sunt parte din Patrimoniul UNESCO. Toate casele săseşti de aici au ziduri groase, sunt ridicate pe fundaţii înalte, iar acoperişurile sunt din ţiglă.

Viscri este catalogat de mulţi dintre cei care l-au văzut ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din România. Cu siguranţă este unul dintre cele mai vizitate, peste 30.000 de turişti ajungând aici anual şi în mare parte meritul îi aparţine Prinţului Charles al Marii Britanii, cel care l-a descoperit şi l-a făcut faimos în întreaga lume. Biserica fortificată datează din secolul al XIII-lea şi este împrejmuită de ziduri de apărare impresionante, bastioane şi turnuri. Găseşti aici şi un muzeu al tradiţiilor cu obiecte extrem de vechi, adunate din sat şi dacă urci în turn, te vei desfăta cu o privelişte spectaculoasă asupra zonei.

Viscri

Biertanul este o altă localitate de pe colinele Transilvaniei ce nu trebuie ratată. Biserica-cetate de aici este foarte bine întreţinută şi impresionantă. Este înconjurată de 3 ziduri concentrice, marcate şi ele de bastioane şi turnuri specifice zonei. În biserică vei descoperi o orgă veche de aproape 150 de ani, amvonul realizat la începutul secolul al XVI-lea, dar şi cel mai mare altar poliptic din Transilvania, cu peste 20 de picturi. Camera divorţului este şi ea o atracţie turistică, poveştile locului spunând că aici erau închise cuplurile care nu se mai înţelegeau şi că din toţi cei care au trecut pe aici, un singur cuplu a ales să se despartă. Secretul consta nu doar în faptul că soţii erau obligaţi să stea închişi într-o cămăruţă şi să discute problemele pe care le întâmpinau, dar erau şi nevoiţi să împartă totul, în cameră fiind un singur pat, un scaun, o farfurie, un pahar şi un tacâm.

Biertan

Valea Viilor este a patra localitate săsească a cărei biserică fortificată este în Patrimoniul UNESCO. Construită în secolul al XV-lea, şi aceasta este înconjurată de ziduri groase şi înalte şi turnuri impresionante. La intrare vei găsi şi un muzeu dedicat culturii saxone, menit să îţi edifice eventuale întrebări legate de acele vremuri, dar cele mai frumoase explicaţii şi poveşti le vei afla de la localnici, în plimbările liniştite pe străduţele satului.

Valea Viilor

Cetatea medievală Sighişoara

Sighişoara este punctul central al acestor localităţi minunate, încărcate de istorie şi tradiţie. Construită în secolul al XII-lea pe malul râului Târnava Mare, este una dintre puţinele oraşe-cetate din Europa care sunt încă locuite, iar vizitele aici nu fac decât să-ţi descopere noi şi noi secrete. Pentru o experienţă unică îţi recomand să te cazezi chiar în cetate. Să deschizi geamul dimineaţa şi să adulmeci aroma oraşului de poveste este unul dintre lucrurile care îţi vor rămâne în memorie, laolaltă cu turnurile, bisericile, străduţele pietruite şi terasele romantice din cetate.

Sighişoara

Colinele Transilvaniei – Vacanţă pe 2 roţi

Cel mai bine descoperi frumuseţile zonei dacă urmezi traseele pentru bicicletă ce leagă localităţile de patrimoniu. Sunt peste 500 de kilometri de trasee marcate atât pentru bicicletă, cât şi pentru cei care iubesc mersul pe jos. Sunt realizate pe urmele vechilor drumuri medievale şi leagă cele mai importante atracţii ale zonei.

Şi în funcţie de perioada în care ajungi în zonă te poţi bucura de evenimente interesante, menite să te facă să guşti din plin din aromele locale. La începutul lui mai, uneori chiar în iunie poţi participa la Sărbătoarea Rubarbărului, una dintre vedetele bucătăriei locale. Evenimentul organizat de Vecinătatea Femeilor din Saschiz este o ocazie excelentă să deguşti minunăţiile făcute de producătorii locali, de la plăcintă cu rubarbă la gem, bomboane sau compot cu zahăr caramelizat.

Festivalul tuberozelor are loc la începutul lunii august, în curtea bisericii evanghelice din Hoghilag. Vei descoperi aici prima comunitate săsească de cultivatori de tuberoze din România, crescute în zonă încă din Evul Mediu. În cele 2 zile se organizează ateliere de parfumerie, tururi ghidate prin grădinile cu flori, ateliere de gătit cu flori, dar şi degustări de vin şi preparate tradiţionale.

Săptămâna Haferland este un festival ce doreşte să promoveze cultura săsească printr-o călătorie prin toate satele fermecătoare ale zonei, cu ateliere meşteşugăreşti şi brunch-uri cu bunătăţi ale zonei, concerte în aer liber sau concerte de orgă, în bisericile fortificate, cu proiecţii de filme şi expoziţii tematice.

Transilvanian Brunch sunt evenimente care te invită să descoperi cultura gastronomică a Transilvaniei, cu bucate preparate de localnici în gospodăriile lor, cu poveşti tihnite în curtea unei case sau pe un deal însorit.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora