Complice în a dărui! Oana Pascu, femeia care a înlocuit cadourile cu experiențele, știe cum arată cele mai impresionante daruri de Crăciun - LIFE.ro
Mergi la conținut

Oana Pascu este femeia care stătuse mai bine de 15 ani în corporație  când a luat decizia de a face altceva. A vrut să-i învețe pe oameni să investească în experiențe și să le demonstreze că banii cheltuiți pe experiențe sunt mult mai valoroși și se transformă în cele mai inedited șia preciate cadouri pe complice.ro.

Azi am întrebat-o, printer altele,  cât sunt de importante cadourile de Crăciun și care sunt cele mai interesante cadouri pentru soț, soție, bunici și copii. Enjoy!

Cât de importante sunt cadourile de Crăciun? 

Foarte importante, aș spune eu. Mare parte din magia sărbătorilor provine din această preocupare constantă a fiecăruia dintre noi de a dărui ceva deosebit, inedit, de a le face celor dragi surprize și de a le aduce bucurie în suflet și în privire. Ca în orice alt aspect, însă, echilibrul este important. Adică trebuie să facem astfel încât această căutare a cadourilor „altfel”, minunate, perfecte, să fie un demers care să ne facă plăcere și să ne bucure, nu unul chinuitor și consumator de energie. Iar atunci când nu avem timp, inspirație sau, pur și simplu, nu știm de unde să o apucăm, este recomandat să cerem ajutorul și să apelăm la un complice.

Spiritul Crăciunului nu este complet fără cadouri?

„A dărui” face parte din esența Crăciunului. Iar cadou nu înseamnă neapărat ceva cu formă, culoare sau valoare, ci înseamnă, în primul rând, un gând bun, un gest frumos și o emoție trezită.

Ce cadou ți-ai dorit de Crăciun și nu ai primit niciodată?

Dacă ne referim la cadouri materiale (pe care le poți cumpăra) cred că sunt o persoană foarte norocoasă pentru că am avut privilegiul să primesc foarte multe daruri frumoase și chiar să îmi permit să îmi fac eu, din când în când, astfel de cadouri, indiferent de sărbătoare.

Dacă ne referim la accepțiunea mai largă a cuvântului „cadou”, de Crăciun primul lucru care îmi vine în minte este dorința și nevoia de a mă reîntâlni și de a mă înconjura de oameni frumoși. Din păcate, însă, fiind o perioada foarte aglomerată, timpul se scurge printre degete și în fiecare an am o strângere de inima că nu am avut suficient de mult răgaz să mă văd cu toți cei cu care mi-aș fi dorit. Cred că acesta este cadoul de Crăciun pe care chiar nu l-am primit niciodată. Și pe care, probabil, nici nu îl voi primi. De aceea, în această perioada amân cam toate întâlnirile care nu sunt absolut necesare pe termen scurt, iar timpul disponibil îl dedic oamenilor cu adevărat speciali din viața mea.

Cum ți-a venit ideea de a face complice.ro?

Pur și simplu din plăcerea de a face surprize inedite și memorabile celor din jurul meu. Și din simpla observație că, uneori, din lipsă de inspirație sau de timp, a face un cadou devine o corvoadă pentru unii. Să spunem deci că a fost o întâlnire perfectă între pasiune și oportunitate.

Este un business? Poți trăi din a le da oamenilor idei de cadouri?

Da, este un business chiar și în România și, deși Complice.ro încă mai are mult până acolo, business-uri similare în vest ating cifre de afaceri de peste 200 de milioane de euro anual. Deci, da, poți trăi din a le oferi oamenilor idei, alternative la cadourile clasice, din a-i surprinde în mod plăcut și din a fi complice la amintiri cu adevărat speciale.

Care a fost cel mai greu cadou pe care a trebuit să-l faci vreodată? (cui și în ce situație) 

Deși poate părea ciudat, de fiecare dată când avem o solicitare mai specială, mai greu de îndeplinit, eu privesc totul ca pe o provocare. Și acest lucru mă stimulează, iar soluția îmi oferă satisfacții pe măsură. Dacă ar fi totuși să dau un exemplu, aș spune că o adevărată provocare a fost să găsesc parteneri internaționali pentru o experiență Complice oferită de o multinațională românească din domeniul IT angajaților din sediile din afară României.

Câte cadouri faci de obicei de Crăciun? 

Nu cred că le-am numărat vreodată. De obicei, prefer să ofer personal cadourile, deci fac cadouri persoanelor dragi cu care mă întâlnesc în acea perioadă. Evident, pe lista lui Moș Crăciun trec și cadourile de business.

Care a fost cel mai frumos cadou pe care l-ai primit vreodată? 

Îmi este greu să aleg unul singur, dar toate cadourile care mi-au rămas în suflet au o poveste sau un mesaj în spate. Fie că este vorba de ceasul pe care mi l-a dăruit tată în clasa a treia (când m-a provocat și mi-a promis că dacă rezolv o problema de mate de clasa a IV-a îmi ia… un ceas – fiind ferm convins că nu va fi cazul – pentru că am învățat ce înseamnă puterea cuvântului și asumarea unei promisiuni), fie că este vorba de un pandantiv în formă de aripi primit de la foștii mei colegi când am plecat din corporație și am ales să devin antreprenor (însoțit de mesajul „să prinzi aripi”), fie că este vorba de un salt cu parașuta pe care mi l-am făcut singură cadou pentru a mă bucură de viață și a simți un sentiment unic, fie de locurile noi pe care mi le-am dorit și propus mereu să le văd de ziua mea… totul are un sertar aparte cu amintiri, emoții și sentimente. Dar dincolo de lucruri și de experiențe, cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată este băiețelul meu.

Atelier Senses Treats Complice

Cadouri scumpe sau cadouri simbolice? Ce emoționează cel mai tare?

La baza Complice.ro stă faptul că, dincolo de valoare, cadourile cele mai de preț  sunt cele care provoacă, care surprind, care oferă o experiență de neuitat. Cadouri simbolice care, într-un anumit context (între anumiți oameni, la un anumit moment) stârnesc mai multe emoții decât orice alt cadou scump. Banii, brandurile nu cred că emoționează. Pot surprinde, pot impresiona, dar nu este neaprat necesar să și emoționeze. Banii sunt doar o unealtă, te pot ajută să creezi emoție doar dacă sunt folosiți pentru a pune în practică o idee creativă și inedită.

Dă-ne, te rugăm câteva idei de cadouri (pe diferite bugete, si mai mici si mai mari) pentru Crăciun, pentru: soț, soție, copii, bunici. 

Știu sigur că nu există rețeta unică, general valabilă pentru toți soții, toate soțiile, toți copiii sau toți bunicii. Dar, din cele mai căutate experiențe Complice.ro, în funcție de pasiunile destinatarului, aș recomandă:

  • pentru soț: o experiență cu motorul în poligon, un atelier de cooking, o pereche de butoni unicat de argint creați de un celebru designer sau un curs de sailing

Iar dacă vrei să îi faci un cadou special, atunci fă-i cadou un Jack Daniel’s Family of Brands de la Bei Ce Vrei.


  • pentru soție: un atelier olfactiv în cadrul căruia să își creeze propriul parfum, o ie personalizată în cele mai mici detalii pe comandă, un pachet de beauty, make-up sau răsfăț la SPA
  • pentru copii: o excursie cu autorulota, un survol cu elicopterul în jurul Bucureștiului, cursuri de pictură, escalada sau chiar un abonament la jucării
  • pentru bunici: un atelier de ciocolată cu nepoții sau autobiografia scrisă de un ghostwriter profesionist, care va rămâne moștenire în biblioteca familiei

Cadourile sub formă de experiențe câștigă tot mai mult teren. De ce? Este un trend importat din afară?

Într-adevăr, este un trend mult mai bine conturat în străînătate, dar câștigă teren și la noi nu pentru că este importat, ci pt că este ceva natural, firesc. Odată ce nivelul de trăi crește, odată ce consumul a ajuns la un nivel foarte ridicat, este normal că atunci când vrei să impresionezi pe cineva care deja „are de toate” să te îndepărtezi de cadourile clasice, de tip obiect. Experiențele de tipul celor din oferta Complice.ro sunt cele care, trăite pe propria piele, te îmbogățesc că persoană, te dezvoltă și te emoționează.

Atelier Senses Treats Complice

Cum ar trebui să împachetăm cadourile? Este important să fie împachetate? 

Orice aspect legat de un cadou este important pentru un efect complet, uluitor. Conținutul, momentul, locul, ambalajul – totul. Cadourile trebuie împachetate pentru a crește elementul de surpriză și a amână puțîn momentul descoperirii. Chiar și ambalajul transmite un mesaj: cât de mult te-ai străduit, cât de mult timp ai alocat, cât de prețios este conținutul. Ambalajul este parte din cadou, tocmai de aceea și noi punem accent pe împachetarea finală a cadoului. Chiar dacă oferim experiențe, acestea pot fi personalizate, iar fiecare cadou Complice vine însoțit de o scrisoare care descrie experiențele la care este invitat destinatarul. Scrisoarea această are un design special, poate fi personalizată în detaliu, tocmai pentru că destinatarul să simtă cât de mult suflet a fost pus în acel cadou, și vine într-un plic elegant, legat cu panglică.

Ce-ți dorești de Crăciun anul acesta? (poate ajunge mesajul la spiridușii Moșului). 

Să fiu alături de cei dragi, să fim sănătoși, să apreciem ceea ce avem și să ne bucurăm de experiențe de care să ne amintim cel puțin până la Crăciunul următor.


Idei de cadouri pentru toată familia? Încearcă propunerile de la Bei Ce Vrei. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora