fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Pele este una dintre cele mai interesante și inspiraționale povești din lumea fotbalului mondial și arată cum talentul, munca și determinarea te pot face să-ți depășești limitele.

Viața și copilăria lui Pele

Edson Arantes do Nascimiento, cunoscut de către toată lumea sub numele de Pele, s-a născut la Três Corações, Brazilia, părinții săi fiind Joãn Ramos do Nascimento, cunoscut sub numele de Dondinho și Celeste Arantes. Micul Pele a crescut în acest orășel, la aproximativ 300 de kilometri de Rio de Janeiro.

Pele a fost primul copil al familiei lui Dondinho, iar după naștere, părinții l-au poreclit Edison, după numele inventatorului Thomas Edison. Acestei porecle i-au urmat alte două, Dico și Pele. Cea de-a doua poreclă – Dico, i-a fost dată tot de către familia sa, în traducere însemnând „fiul unui războinic”, asta deoarece tată lui, Dondinho, era considerat de către mulți apropiați, un războinic. În tinerețe el a fost un fotbalist foarte curajos.

Porecla Pele a venit de la colegii de clasă ai micului Edison. Pele era genul de băiat mereu vesel care nu se supăra niciodată dacă era luat în batjocură sau dacă colegii îi creau probleme. El zâmbea și atunci când era deranjat de ceva. Cu toate acestea existau și niște limite. La un moment dat, colegii de școală au început să râdă de faptul că avea probleme de pronunție a anumitor cuvinte. Astfel că nu reușea niciodată să pronunțe corect numele portarului de la echipa sa de fotbal preferată și în loc de „Bile” îi spunea „Pile”. După aceste greșeli repetate, colegii l-au poreclit Pele, fără să aibă idee de sonoritatea pe care o va avea în viitor acest nume. De fapt, nimeni nu a știut că o poreclă dată în joacă va ajunge un nume de aur.

Micul Pele pe teren. Foto: Pinterest

Într-un interviu acordat mai târziu, Pele a spus că această poreclă copilărească nu i-a plăcut deloc la început pentru că:

„Nu era porecla pe care mi-o doream în copilărie. Familia mea îmi spunea Dico, prietenii de pe stradă îmi spuneau Edison. Când colegii de școală au început să mă strige Pele, nu-mi plăcea deloc. Am crezut că e un nume de gunoi. Apoi am aflat că numele acesta este și în Biblie. În ebraică Pele înseamnă miracol. Un teolog a descoperit asta și apoi mi-a spus.

Însă în școală, când cineva îmi spunea „Hei, Pele”, mă enervam foarte tare. Odată chiar am lovit un coleg de clasă din cauza asta și m-am ales cu o suspendare de două zile. Acest lucru, probabil nu a avut efectul dorit. Ceilalți copii au realizat că mă enervează, așa că au început să mă strige Pele tot mai des. Apoi eu mi-am dat seama că nu ține de mine cum sunt poreclit. Azi iubesc acest nume – dar pe vremea aceea mă aducea la disperare”

Visul din copilărie al unui băiețel

Visul din copilărie al lui Pele era să devină pilot, însă a fost repede spulberat din cauza unui incident nefericit când un avion local s-a prăbușit aproape de casa lui, iar toți pasagerii împreună cu pilotul au murit.

Micuțul Pele a plecat de acasă pentru a merge la spital ca să vadă autopsia, iar după ce a văzut corpul neînsuflețit al pilotului, a decis să renunțe la visul lui. A recunoscut ulterior că o carieră de pilot de aviație nu era pentru el.

Norocul lui a fost că tatăl său, cunoscutul Dindinho, a încercat să-l introducă în lumea fotbalului și astfel a devenit primul lui antrenor profesionist. Nu o dată Pele a povestit despre sprijinul pe care i-l acorda mama sa atunci când venea vorba de cariera în aviație și despre cât de tare îi displăcea ei auzindu-l că-și dorește să devină fotbalist.

Dondinho, tatăl lui Pele, pe teren

Viața lui Pele și ridicarea din sărăcie

Familia lui Pele trăia în sărăcie. Pele a suferit tot timpul din această cauză, mai ales că din banii lui de buzunar nu-și putea permite nici măcar o minge de fotbal. În copilărie, Pele juca fotbal folosind o șosetă umplută cu hârtii pentru că nu-și putea permite mingea lui. La un moment dat juca fotbal înlocuind mingea cu fructe de mango și de aceea, încă de mic a trebuit să-și ia tot felul de job-uri ca să câștige bani. Cu toate acestea, după ce a primit primele lecții de fotbal de la tatăl său, a jucat la câteva echipe de amatori pentru a-și manifesta pasiunea. Nu a durat mult până ce a început să-și pună în practică talentul supranatural cu care a fost binecuvântat, formându-și astfel un stil propriu de a juca fotbal. La vremea respectivă, fotbalul în sală devenea tot mai popular în Brazilia, iar Pele se descurca de minune la asta, având niște abilități excelente de dribling și pase.

Viața de familie a lui Pele

Tatăl lui Pele, Dodinho a fost atacant la centru al echipei de fotbal al mai multor echipe braziliene. Nu doar că a fost un mare fotbalist, ci și un mentor și cel mai bun prieten al fiului său.

Dodinho a jucat pentru câteva echipe mici de club în timpul carierei sale. Chiar dacă nu a făcut la fel de mare impresie pe terenul de fotbal ca fiul lui, a fost extrem de apreciat.

În anii de început de secol, a fi fotbalist în Brazilia era cea mai prost plătită meserie, iar cei care ajungeau fotbaliști erau printre cei mai săraci din țară. Dondinho s-a retras din fotbal pentru a-și găsi alte job-uri cu care să câștige mai mulți bani pentru familia lui. După retragere, Dondinho s-a angajat ca om de serviciu la un spital pentru a câștiga mai mulți bani cu care să poată susține cariera de sportiv a fiului lui.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care Pele le-a învățat de la tatăl lui a fost cum să ajungă un bărbat adevărat. Pele povestea adesea că se simțea extrem de bine în compania tatălui său care știa cum să-i acorde importanță, să-l asculte și să-l încurajeze în orice situație.

Cariera de fotbalist a lui Dondinho este incompletă și nu se găsesc nicăieri date oficiale înregistrate. Se știe însă că în cei 12 ani petrecuți pe terenul de fotbal a marcat 893 de goluri în 775 de jocuri, excluzând cele 19 goluri marcate în cele 6 meciuri jucate pentru naționala Braziliei.

Dondinho a avut numărul 9 pe tricou, în timp ce fiul lui a optat pentru numărul 10. Însă recordul pe care Pele nu a reușit să-l bată niciodată a fost marcarea a cinci goluri cu capul într-un singur meci.

Dondinho a murit la vârsta de 89 de ani, în Sao Paulo.

Pele, la primele lui meciuri oficiale

Mama lui Pele, doamna Celeste Arantes a fost menajeră înainte de a se transforma într-o femeie de casă cu normă întreagă.

„Mama mea este o femeie fantastică”, spunea Pele. „Întotdeauna s-a preocupat de familie și de educația mea, învățându-mă cum să respect oamenii”. Pele era foarte apropiat de mama sa, la fel de apropiat cum era și de tatăl său. Însă Dona Celeste nu a privit niciodată cu ochi buni cariera de fotbalist, spunând că fotbalul îngroapă toate visurile și este calea sigură către sărăcie. Ea își dorea ca Pele să se concentreze pe studiu. Ea a fost ca îngerașul care stă pe umărul drept, spunându-i tot timpul lui Pele să facă ceea ce este corect, moral și constructiv.

Viața personală a lui Pele

Prima soție a lui Pele a fost Rosemeri dos Reis Cholbi, cu care s-a căsătorit în 1966. Cei doi au avut împreună două fiice și 18 ani mai târziu au divorțat. Din 1981 și până în 1982, Pele a avut o relație amoroasă cu Xuxa, pe care a ajutat-o dă devină model. Xuxa avea numai 17 ani când a intrat în această relație cu Pele.

În 1994, Pele s-a căsătorit cu psihologul și cântăreața de gospel, Assiria Lemos Seixas, într-o ceremonie frumoasă ce a avut loc în orașul brazilian de coastă, Recife. Peste 170 de polițiști au vegheat la siguranța cuplului și a celor 300 de invitați veniți la ceremonia ce a avut loc la Biserica episcopală anglicană. Amândoi mirii erau la a doua căsătorie, iar după nuntă ea a dat naștere unei perechi de gemeni, Joshua și Celeste. Din păcate, s-au despărțit în 2008, după 14 ani de relație.

În iunie 2016, când Pele avea 75 de ani, s-a căsătorit cu Marcia într-o mică ceremonie religioasă ce a avut loc în Guaruja, pe coasta orașului Sao Paulo. Relația lor dura de 6 ani înainte ca cei doi să ajungă în fața altarului.

Foto: Shutterstock

Viața lui Pele și cariera de aur

Pele a semnat cu clubul de fotbal Santos, când avea 15 ani. În meciul de ligă al debutului său, a marcat patru goluri împotriva FC Corinthians, pe 7 septembrie 1956.

La vârsta de 17 ani, Pele a fost selecționat pentru a juca în naționala Braziliei, la Campionatul Mondial de fotbal din 1958 din Suedia. La vârsta de 17 ani, Pele a devenit cel mai tânăr jucător de fotbal care a câștigat o cupă mondială. În finala jucată cu Suedia, echipa gazdă, Perla neagră – cum i se spunea – a înscris de două ori. Tot la acel campionat Pele a început să poarte tricoul cu numărul 10. Anul 1958 a fost primul an în care Brazilia a câștigat un Campionat Mondial, evident, cu ajutorul lui Pele. Până atunci, așa cum spunea și mama lui Pele, fotbalul brazilian era un sport al săracilor și, deși cu opt ani înainte Brazilia a fost țară gazdă și a construit unul dintre cele mai mari stadioane din lume, nu a reușit niciodată să fie câștigătoare.

Pele jucând pentru echipa Santos

Pele a jucat și în Campionatul Americii de Sud. În competiția din 1959 a fost numit cel mai bun jucător al turneului, fiind golgeterul ce a înscris 8 goluri, ducând Brazilia pe locul doi în campionat, deși echipa nu a avut nici o înfrângere.

La clubul de fotbal Santos, ziua de 19 noiembrie este „Ziua Pele” în care se aniversează cele 1000 de goluri ale lui.

Pele este al cincilea golgeter din istoria Campionatelor mondiale de fotbal și al doilea brazilian, după Ronaldo.

Când Pele s-a retras, J.B. Pinheiro, ambasadorul BVraziliei la ONU a spus: „Pele a jucat fotbal timp de 22 de ani, iar în acest timp a făcut mai multe pentru a promova prietenia și fraternitatea în lume, decât oricare alt ambasador”.

Foto: Shutterstock

În 1997, Pele a primit un ordin onorific de cavaler britanic, după ce în 1995 a fost numit Ministrul Sportului în Brazilia. A fost votat sportivul secolului de către Comitetul Olimpic Internațional în 1999.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO