fbpx

Căutare

Share this article

În zilele noastre cei mai mulţi oameni preferă să ţină banii în siguranţă, în conturile bancare, mai ales că puţine mai sunt locurile în care să nu poţi plăti cu cardul sau cu telefonul mobil, dacă ai aplicaţia instalată. Sunt însă şi nostalgici ai banului cash, din portofel sau oameni care, din varii motive, preferă să nu treacă banii prin bancă. Este şi cazul multora dintre cei care muncesc în străinătate şi care atunci când se întorc în România vin cu sume importante. Aşa ajung unele persoane să se întrebe cu câţi bani poţi trece la aeroport şi care ar fi pedeapsa dacă nu se respectă legea.

Cu câţi bani poţi trece la aeroport dacă circuli în UE sau în afara ei

Pentru plecarea din România lucrurile sunt foarte simple şi stabilite prin Hotărâre de Guvern în regulamentul de aplicare al Codului Vamal al României. Astfel, dacă ai la tine lei în valoare mai mare de 1.000 de euro eşti nevoit să declari aceşti bani. Declaraţie trebuie să dai şi dacă ai valută în valoare egală sau mai mare de 10.000 de euro, indiferent de moneda în care sunt banii, dacă te deplasezi într-o ţară membră a Uniunii Europene sau vrei să intri sau să ieşi de pe teritoriul UE. Este nevoie să menţionezi în declaraţie suma totală de bani deţinută, provenienţa acestora, destinatarul în cazul în care banii trebuie să ajungă în posesia altei persoane şi modul în care vor fi utilizaţi acei bani. Declaraţia trebuie depusă la birourile Vămii în momentul în care treci frontiera, formularele putând fi ridicate tot de la agenţii vamali.

Care sunt riscurile dacă nu declari sumele reale

Oricât de hilar ar părea, este important să iei extrem de în serios acest lucru pentru că nedeclararea sumelor de acest gen sau declararea unor sume false va fi sanţionată contravenţional, iar banii nedeclaraţi vor fi confiscaţi. Amenda pe teritoriul României pentru nerespectarea acestei hotărâri este cuprinsă între 3.000 şi 8.000 de lei, iar banii care depăşesc limitele stabilite se confiscă.

Atenţie, însă! Regulile nu se aplică doar banilor cash, ci tuturor instrumentelor de plată sub formă de numerar, asta însemnând şi cecuri de călătorie, cecuri, bilete la ordin şi mandate poştale. Practic, nu interesează pe nimeni cât ai în cont, dar dacă vrei să te plimbi cu sume atât de mari prin alte ţări este important ca autorităţile să ştie provenienţa banilor. În acest fel se încearcă descurajarea activităţilor ilicite, cel mai frecvent întâlnite în cazul celor prinşi la aeroport încălcând aceste reguli fiind ori munca la negru într-un alt stat, ori furturile. În fapt, nu are nicio problemă cu tine dacă vrei să te plimbi cu 40.000 de euro asupra ta dacă completezi declaraţia la aeroport şi dovedeşti faptul că banii vin dintr-o sursă licită.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO