fbpx

Căutare

Share this article

Într-o lume în care cele mai multe artiste afişează ţinute sexi şi se promovează cu melodii cu texte provocatoare, o puştoaică acum în vârstă de 19 ani sparge toate tiparele şi arată că talentul bate totul. Billie Eilish a ajuns vedetă peste noapte, la propriu, după ce o melodie urcată pe internet a devenit virală. Dar tot ceea ce a făcut în ultimii ani arată că succesul ei nu e nicicum o întâmplare, ci talent asortat cu inspiraţie şi curajul de a fi altfel.

Billie Eilish, crescută să gândească liber şi să îşi hrănească creativitatea

Poate cea mai celebră reprezentantă a generaţiei Z din întreaga lume, Billie Eilish s-a născut cu câteva zile înainte de Crăciun, în 2001, în California. Cu 2 părinţi actori, care însă au fost nevoiți să facă şi alte joburi pe lângă a-şi întreține familia, atât ea, cât şi fratele ei mai mare, Finneas, au fost expuşi de la vârste fragede la tot ceea ce înseamnă artă. N-au pus o zi piciorul în şcoli clasice, părinţii luând decizia să facă homeschooling cu ei, astfel încât să petreacă cât mai mult timp împreună şi să le ofere libertatea de a-şi urma interesele. Ceea ce s-a şi întâmplat!

Billie Eilish în copilărie, foto: eonline.com

Au luat lecţii de actorie, de dans, mama a fost cea care i-a iniţiat în compoziţia muzicală, iar tatăl i-a învăţat să cânte la pian şi ukulele. O vreme Billie şi Finneas au lucrat împreună, până când tânărul s-a concentrat pe propriile cântece şi şi-a făcut o trupă. La 8 ani Billie începea să cânte într-un cor, apoi participa la un show de talente, a participat şi la câteva audiţii pentru piese de teatru, iar asta a ajutat-o să-şi dea seama că nu se regăseşte în acea zonă, iar la 11 ani a compus prima ei piesă, cap-coadă. Era un cântec despre apocalipsa zombie, inspirat dintr-un serial de televiziune, The Walking Dead.

Odată intrată în adolescenţă, la 13 ani, Billie a reluat lucrul împreună cu fratele ei, pe atunci în vârstă de 18 ani şi cu deja multă experienţă în compoziţia şi producţia muzicală. Au înregistrat 2 piese împreună şi le-au urcat pe SoundCloud, o platformă de distribuţie a materialelor audio. Nu aşteptau nimic, cântăreaţa spunând că la momentul respectiv totul era o distracţie.

Billie Eilish şi Finneas, fratele ei, foto: theguardian.com

În acelaşi an Finnneas îi dă lui Billie să înregistreze Ocean Eyes, o melodie compusă pentru trupa lui. Profesorul de dans al lui Billie ceruse fiecărui elev să compună un cântec pentru o coreografie, iar Finneas a simţit că melodia lui i se potriveşte mult mai bine surorii sale. Au urcat cântecul pe SoundCloud pentru ca profesorul să îl poată descărca de acolo, iar în 2 săptămâni Ocean Eyes fusese deja ascultat de câteva sute de mii de ori. Managerul lui Finneas a fost cel care a împins lucrurile mai departe şi i-a explicat că Billie are un potenţial fantastic de a cuceri piaţa muzicală, dar asta doar în condiţiile în care fratele ei continuă să se implice, să-i scrie melodii şi să le producă.

Cântăreaţa care a ales să rupă tiparele Barbie

În ianuarie 2016 Finneas se apuca de treabă. A înscris-o pe Billie într-o companie specializată în ajutorul artiştilor aflaţi încă în dezvoltare, înainte să semneze cu un nume mare din industrie. Billie avea acum un agent de publicitate care a pus-o în legătură cu brandul de lux Chanel, dar şi un stilist menit să o ajute să-şi şlefuiască imaginea. În martie era lansat canalul oficial de Youtube al lui Billie Eilish, odată cu videoclipul la piesa care i-a făcut numele celebru peste noapte. Acum are peste 360 de milioane de vizualizări.

Succesul clipului i-a încurajat pe cei 2 fraţi să continue, aşa că în numai 3 luni lansau cel de-al doilea single, Six Feet Under. Clipul pentru acesta a fost făcut acasă, regizat de Billie şi editat de mama lor, Maggie Baird şi nu are nici măcar o singură imagine cu cântăreaţa.

Contractul cu o casă de discuri şi, mai ales, omul care i l-a adus au ajutat-o să se concentreze asupra imaginii ei unice în peisajul muzical. Un singur hit putea să nu însemne nimic – doar sunt atâtea cazuri celebre – însă un artist unic, cu o personalitate şi un stil aparte putea să facă diferenţa. Anul 2017 a însemnat o mulţime de single-uri scoase de Billie, unul dintre ele ajungând până pe locul 14 în Billboard 200, începutul primului ei turneu, Don`t Smile at Me şi definirea look-ului ei atipic pentru mediul artistic.

Într-o lume plină de fete Barbie şi în care sexualitatea este folosită ca să atragă cât mai mulţi fani, Billie Eilish a ales să îmbrace haine care nu doar că nu o expun, dar ascund tot. Cu o atitudine parcă studiat sictiristo-plictisită şi părul ei verde neon a atras atenţia şi a dovedit lumii întregi că nu trebuie să urmezi o reţetă ca să te impui în mediul artistic.

Colaborarea cu Khalid pentru piesa Lovely a fost o altă lovitură puternică, dar mai toate single-urile pe care le-a scos în aceşti ani s-au bucurat de un succes extraordinar. A devenit cel mai tânăr artist care a atins 1 miliard de ascultări pentru o singură melodie pe Spotify, iar asta se întâmpla cu Don`t Smile at Me. Dar recordurile abia începeau să curgă.

La începutul lui 2019 Billie Eilish îşi lansa şi primul album: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? şi devenea primul artist născut după anii 2000 care avea un album pe primul loc în Statele Unite şi cea mai tânără femeie din lume care ajungea numărul 1 cu albumul său în Marea Britanie. A urmat un nou record: cele mai multe cântece prezente în acelaşi timp în Hot 100 songs. 14 melodii a avut Billie Eilish în 2019 în acest top, iar single-ul Bad Guy a transformat-o şi în primul artist născut după 2000 cu o melodie pe primul loc în Statele Unite şi al doilea cel mai tânăr artist din istorie cu o asemenea performanţă, după Lorde. Acelaşi album i-a adus 6 nominalizări la Premiile Grammy. Avea 17 ani când a devenit cel mai tânăr artist nominalizat la toate cele 4 categorii generale ale acestor premii şi câştigător al acestora, în acelaşi an. Are în total, până acum, 7 premii Grammy, 2 American Music Awards, 2 recorduri Guiness, 3 MTV Video Music Awards şi 2 Brit Awards. Toate aceste titluri nu par însă decât să o motiveze să facă mai mult şi mai bine, aşa că în această vară este programată lansarea celui de-al doilea album al artistei: Happier Than Ever.

Billie Eilish şi Finneas, foto: insider.com
Citeşte şi: Premiile Grammy 2021: cum arată scena muzicală a lumii dominată de femei și ce recorduri doboară Beyonce și Taylor Swift? – LIFE.ro

Despre depresie, boli şi fricile din spatele succesului

Din afară pare totul strălucitor, însă Billie Eilish a vrut să arate lumii întregi că nu este suficient să privească la suprafaţă şi că lucrurile nu sunt doar în alb şi negru. Aşa că a acceptat să fie subiectul unui documentar care să arate şi părţile grele, sensibilităţile, fricile şi problemele cu care se confruntă chiar şi un artist de talie mondială.

Billie Eilish, fratele şi părinţii, foto: thesun.co.uk

A vorbit fără ascunzişuri despre cum se ascundea în dormitorul părinţilor când teama nocturnă de monştri punea stăpânire pe ea, despre depresia survenită după o accidentare cumplită care a obligat-o să renunţe pentru totdeauna la dans, despre pasiunea puternică din copilărie pentru Justin Bieber şi fostul iubit.

Cântăreaţa nu s-a ferit să vorbească nici despre gândurile suicidare care nu îi dădeau pace în jurul vârstei de 14-15 ani şi nici despre felul în care se automutila. Spune că este important să se ştie lucrurile astea pentru că adulţii nu reuşesc să vadă suferinţele prin care trec adolescenţii, le minimizează, iar asta duce de prea multe ori la tragedii.

Citeşte şi: Cât de mult dăunează tinerilor social media şi cultura celebrităţii? – LIFE.ro

Artista a mărturisit că suferă şi de sindromul Tourette şi sinestezie, este o puternică apărătoare a drepturilor animalelor şi este vegană.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO