fbpx

Căutare

Share this article

Când vorbim despre viața lui Dan Petrescu, „miliardarul din umbră” cum îl numeau unii, se spune că a fost cel mai bogat român. Chiar și partenerul său de afaceri și prieten de-o viață, Ion Țiriac, recunoștea că avea o avere mai mare decât a sa.

Din nefericire, o tragedie cumplită a curmat totul într-o secundă nefastă. Aflat la manșa unui avion de mici dimensiuni, duminică la amiază, Dan Petrescu a murit într-un accident aviatic. Împreună cu el s-au stins din viață și soția și fiul lui, în vârstă de 30 de ani. Dar și alți cinci oameni, printre care și un copil.

Cum a fost viața lui Dan Petrescu și cum a ajuns cel mai bogat român?

Dan Petrescu a fost tot timpul discret cu viața sa personală și sunt extrem de puține fotografii cu el pe internet. Mulți au spus că poate avea ceva de ascuns, că poate afacerile sale nu erau tocmai legale, însă cert este că averea sa era estimată la peste 3 miliarde de dolari. Cum a reușit?

Se știu foarte puține lucruri despre ele, printre care și acela că Dan Petrescu a reușit să plece din România înainte de 1989, când a reușit să scape de regimul comunist asupritor. S-a stabilit în Germania unde a primit și cetățenia țării care l-a adoptat. Avea 38 de ani la Revoluție, era tânăr, în putere, trăise în occident  și avea viziune. A decis să se întoarcă în țară și în scurtă vreme a început să se implice în afacerile prietenului său Ion Țiriac. A știut să prindă acel tren în care mulți dintre noi nu ne-am urcat și a reușit să facă mulți bani în anii ’90 din afaceri imobiliare. Azi o mulțime de hipermarketuri sunt construite pe terenurile sale. Mai exact, când pe piața din România intrau marii retaileri precum Metro, Auchan sau Carrefour, Dan Petrescu le-a pus la dispoziție terenurile, le-a construit magazinele și de ani de zile încasează milioane de euro numai din chirii. Zeci de imobiliare de lux sunt construite pe terenurile lui, precum și alte sute de spații comerciale.

viața lui Dan Petrescu
Dan Petrescu alături de soția și fiul lor

Gurile rele spun că a reușit să strângă o avere impresionantă din faptul că nu a irosit și nu a cheltuit în neștire. Apropiații vorbeau despre el ca despre un om foarte modest. Deși locuia la Monaco, se îmbrăca tot timpul sărăcăcios și conducea mașini vechi. Se poate că făcea asta ca să nu iasă în evidență sau pentru că, în timp, a căpătat mentalitatea occidentalilor pentru care lucrurile materiale sunt cele mai puțin de prețuit. Poate de aceea circula cu avioane lowcost și deseori era văzut mergând cu autobuzul pe Riviera franceză.

Soția sa era tot de origine română, dar purta în pașaport și cetățenia franceză. Împreună au avut un singur fiu, Dănuț. Acesta avea 30 de ani și alesese o carieră în cercetare, în Canada, țara în care locuia de ceva timp.

Cum a fost viața lui Dan Petrescu și cum s-a întâmplat tragedia ce avea să-i curme destinul?

Presa italiană și presa românească a început să strângă detalii despre miliardarul Dan Petrescu înainte de cumplitul accident. Din multiple surse am aflat și voi că Dănuț venise din Canada împreună cu un alt cuplu, al cărui copil fusese botezat de familia Petrescu. După botez au decis cu toții să-și prelungească vacanța și să mai rămână o săptămână în Italia. Împreună au decis să facă o excursie la una dintre vilele miliardarului. În avion erau opt persoane, familia lui Dan Petrescu și familia copilului. Toți au murit în numai cinci minte după decolare, când avionul s-a prăbușit la periferia orașului Milano.

Destinele altor miliardari ai lumii, frânte în accidente aviatice

La începutul anului, mai exact pe 29 martie 2021, miliardarul ceh, Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a murit într-un accident de elicopter, alături de alte patru persoane. Toți erau plecați într-o excursie în Alaska. Averea lui Kellner era estimată la peste 17 miliarde de dolari, ceea ce-l clasa în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume. Petr Kellner era investitorul principal în grupul media ce deține ProTv.

Petr Kellner

Printre victime s-a numărat și miliardarul francez, Olivier Dassault.

Olivier Dassault

În 2019, miliardarul american Chris Cline, care și-a construit o avere impresionantă din afacerile miniere în domeniul exploatării cărbunelui, a murit alături de alți șapte oameni într-un accident aviatic după ce elicopterul la bordul căruia se afla, s-a prăbușit în insulele Bahamas. La bordul aceluiași elicopter se afla și fiica lui, Kameron.

Chris Cline

În 2005, John Walton, unul dintre fiii celui care a fondat magazinele Wal-Mart, membru activ în companie, membru al board-ului director, a murit într-un accident aviatic după ce avionul de mici dimensiuni pe care însuși îl pilota, s-a prăbușit în America, lângă Wyoming. La vârsta de 58 de ani era un pilot cu multă experiență, însă secunda fatală a făcut ca avionul să aibă unele defecțiuni tehnice. Era singur la bordul avionului.

John Walton
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO