Cum a trecut Madonna peste durere, viol și critici? Și cum a ajuns copilul catolic al unor imigranți europeni, super starul de astăzi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum a trecut Madonna peste durere, viol și critici? Și cum a ajuns copilul catolic al unor imigranți europeni, super starul de astăzi

Cum a ajuns o fetiță rebelă, dar religioasă, una dintre cele mai bogate femei din lume? Și cum a reușit Madonna să depășească situațiile grele din viața sa?
Share this article

„Papa Don’t Preach”, „Like a Prayer”, „Vogue”, „Secret”, sau „Ray of Light”, toate sunt hit-uri care ne-au animat petrecerile și ne-au marcat tinerețile. Dar cine este Madonna? Și cum a reușit să aibă succes într-o lume a muzicii anilor 1980 dominată de bărbați?

Madonna a devenit un super star, iar încă de la începutul anilor 1990 reușise să vândă nu mai puțin de 70 de milioane de albume pe piața internațională. Astăzi este una dintre cele mai bogate femei din lume și un model pentru toți cei care râvnesc la o viață în lumina reflectoarelor. Dar care este povestea sa?

Copilul catolic al unor imigranți italo-francezi

Madonna Louise Veronica Ciccone s-a născut pe 16 august 1958 în Bay City, Michigan. Da, da, ai citit bine, Madona are astăzi peste 60 de ani și arată incredibil. Silvio „Tony” Ciccone, tatăl său, era băiatul unor imigrați italieni, primul din familia sa care a mers la facultate și care a obținut o diplomă de inginer. Madonna Fortin, mama sa, era de origine franco-canadiană, fostă dansatoare care devenise tehnician de radiografii.

Cei doi s-au căsătorit în 1955 și s-au mutat în Pontiac, Michigan pentru a fi mai aproape de locul în care muncea Tony. Madonna s-a născut trei ani mai târziu, în timp ce familia sa era în vizită la Bay City.

Madonna
Madonna împreună cu părinții săi

Al treilea dintre cei șase copii ai familiei, cântăreața a învățat repede ce trebuie să facă pentru ca toată lumea să îi accepte poftele. De altfel, aceasta recunoaște că își folosea deseori feminitatea pentru a-i convinge pe ceilalți să îi accepte ideile.

Madonna a crescut într-o familie catolică foarte strictă, în care religia avea un rol central. De altfel, aceasta a declarat că de-a lungul copilăriei sale casa îi era plină de preoți sau măicuțe și nu exista nicio zi fără rugăciune.

Moartea mamei, cel mai important moment din copilăria Madonnei

În timpul sarcinii cu cea mai mică soră a Madonnei, mama sa a fost diagnosticată cu cancer la sân. Tratamentul a trebuit să fie amânat până după nașterea copilului și, din cauza aceasta, atunci când s-a putut interveni, cancerul ajunsese deja într-un stadiu foarte avansat. Și, din nefericire, în decembrie 1963, la doar 30 de ani, Madonna Fortin a murit.

Acesta a fost un moment foarte important în viața cântăreței. Își pierduse mama la doar cinci ani, iar acest lucru i-a afectat foarte mult copilăria și apoi adolescența.

Însă, cântăreața susține și că lipsa mamei a fost și cel mai important argument pentru ca ea să nu fie inhibată și să își poată exprima sentimentele atât de liber. Madonna crede că faptul că nu a avut pe mama sa alături care să o învețe maniere și reguli impuse de societate sau de credință, au făcut-o să nu știe alt mod de a se exprima decât cel liber.

Madonna
Madonna în concert în România

Visul unei cariere de dansatoare și realitatea unei vieți dure în New York

După moartea mamei, Tony se căsătorește cu Joan Gustafson, doamna care avea griă de casa familiei, cu care are doi copii Jennifer and Mario. Noua relație a tatălui său o deranjează pe Madonna, iar legătura dintre cei doi se răcește foarte mult.

Madonna urmează cursurile școlilor St. Frederick și St. Andrew, locuri în care este recunoscută datorită caracterului său neconvențional. În timpul pauzelor făcea roata și stătea în lumânare pe holurile școlii. Iar în timpul orelor își ridica fusta astfel încât băieții să-i vadă lenjeria intimă.

Pentru a-i tempera ieșirile extravagante, tatăl său o duce la lecții de pian. Însă, Madonna îl convinge să o ducă la balet, în schimb. Acolo, profesorul său, Christopher Flynn, o încurajează să ia lecții de dans și așa începe să meargă la Rochester Adams High School, unde devine un copil exemplar și face parte din echipa de majorete.

Primește o bursă din partea Universității din Michigan să meargă în timpul verii la American Dance Festival in Durham, North Carolina. Și la 19 ani începe să studieze dansul alături de Martha Graham, o renumită dansatoare și coregrafă americană care îi dă numele de „Madame X” – pe care îl folosește ca titlu pentru albumul său de anul acesta.

În 1978, Madonna renunță la facultate și pleacă să trăiască în New York City. Era pentru prima dată când se urca într-un avion și când mergea cu un taxi. În orașul care nu doarme niciodată începe să lucreze drept chelneriță la Dunkin’ Donuts, dansează, din când în când, alături de câteva trupe, ia niște cursuri alături de Alvin Ailey American Dance Theater și, în cele din urmă, reușește să danseze la Pearl Lang Dance Theater. Venise cu doar 35 de dolari în buzunar și încerca din răsputeri să își facă o viață. Așa că începe să danseze în trupele unor artiști cunoscuți.

Însă viața grea și încercările de a se descurca singură într-un oraș atât de mare nu au fost singurele greutăți pe care le-a trăit atunci. Într-o seară, în timp ce se întorcea de la repetiții, doi bărbați au încolțit-o și, sub amenințarea cuțitului, au obligat-o să le facă sex oral.

Relația nebună cu Dan Gilroy și succesul fulminant al unei artiste impresionante

În timp ce cânta și dansa pentru artistul francez Patrick Hernandez, Madonna începe o relație cu muzicianul Dan Gilroy cu care ajunge să trăiască într-o sinagogă abonadonată în Corona, Queens. Împreună cei doi formează trupa rock Breakfast Club în care Madonna cânta la chitară și la tobe.

În 1980 pleacă din trupă pentru a forma, cu iubitul său de atunci, toboșarul Stephen Bray, grupul Emmy. Încep să scrie cântece împreună, însă Madonna ia decizia de a merge pe cont propriu. Și piesele sale îl impresionează pe DJ-ul și producătorul Mark Kamins care o ajută să obțină o întâlnire cu fondatorul Sire Records, Seymour Stein, cu care semnează în 1982 și lansează albumul său de debut. Au urmat apoi, proiectele de succes și hit-urile „Like a Virgin” (1984) și „True Blue” (1986), precum și „Ray of Light” (1998) și „Confessions on a Dance Floor” (2005), ambele câștigătoare a Premiilor Grammy.

Madonna împreună cu Seymour Stein | Foto: Variety

Iar de atunci, Madonna a reușit să lanseze piese care au doborât absolut toate recordurile – de la „Like a Virgin”, „La Isla Bonita”, „Like a Prayer”, „Vogue”, „Take a Bow”, la „Frozen”, „Music”, „Hung Up” și „4 Minutes”.

De la căsătoria cu actorul Sean Penn, la cea cu Guy Ritchie

Viața extrem de colorată de pe scenă a pătruns și în casa Madonnei. Aceasta s-a căsătorit cu actorul Sean Penn în 1985, însă relația lor a durat doar patru ani. În 1996 a devenit mama lui Lourdes Maria (Lola) Ciccone Leon pe care a avut-o alături de antrenorul ei personal, Carlos Leon.

În 2000, Madonna se căsătorește din nou, de data aceasta cu regizorul Guy Ritchie cu care are un copil, Rocco John Ritchie, în același an. Însă, opt ani mai târziu cei doi se despart.

Și tot în anul în care se desparte oficial de Ritchie se confruntă și cu un mare scandal de imagine, atunci când activiștii o acuză că s-a folosit de faima și banii săi pentru a încălca regulile din Malawi și a-l adopta oficial pe David Banda, copilul pe care îl creștea încă din 2006.

Madonna împreună cu toți copiii săi | Foto: The Economic Times

Contestatarii vorbeau atunci de faptul că Madonna a schimbat legile din Malawi care nu permiteau adopția internațională. Cu toate această opoziție, pe 28 mai 2008, cântăreața îl adoptă oficial pe Banda. Iar un an mai târziu o adoptă, tot din Malawi și pe Mercy James. Și în 2017, aceasta îi mai adoptă și pe gemenii Estere și Stelle, din aceeași țară.

Viața Tinei Turner: De la fetița abandonată de părinți, la femeia abuzată de partenerul de scenă și de viață și până la marele succes al celei mai bune voci rock feminine

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora