fbpx

Căutare

Share this article

Cum alegem animalul de companie ideal este o decizie importantă, una pe care trebuie să o luăm ținând cont de mai mulți factori. Fiecare tip de animal de companie este diferit în funcție de nevoile pe care le are. Unele animale au nevoie de mai mult spațiu, mai multă hrană și atenție decât altele, așa că este recomandat să găsești un prieten care să se potrivească cu stilul tău de viață.

Iată câteva întrebări pe care poți să ți le pui pe măsură ce te gândești la ce tip de animal de companie să alegi:

 

  • Ce tip de animal este cel mai potrivit pentru casa ta? Nu toate animalele de companie au nevoie de același spațiu pentru a trăi, astfel că va trebui să te asiguri că locuința ta este adecvată pentru acel animal.
  • Dacă ai un copil, prezența animalului de companie îl va afecta? Unele animale lasă păr mai mult decât altele. În plus, trebuie să ții cont de personalitatea animalului pe care vrei să îl aduci în casă.
  • Cât timp ești dispus să-i aloci animalului tău? Dacă eşti plecat de dimineaţa până seara la serviciu, trebuie să alegi un animal care nu suferă dacă este lăsat singur. Este important de știut că nu ai nevoie de același timp pentru a avea grijă de un câine ca de o pisică.
  • Ai pe cineva care poate avea grijă de animalul tău când nu ești acasă? Poți să îți iei animalul de companie cu tine atunci când pleci într-o vacanță?
  • Ai resursele financiare pentru a avea grijă de animalul tău de companie? Dincolo de hrană, vaccinuri şi controlul medical periodic, trebuie să iei în calcul că unele animale au nevoie de o atenție specială, cum ar fi îngrijirea blăniței și dresajul.

Citește și: De la porc la cimpanzeu, topul celor mai inteligente animale


Care este animalul de companie potrivit pentru tine?

Câinele

Câinele este o ființă foarte sociabilă și are nevoie de atenție în mod constant. El nu va fi fericit dacă pleci de acasă toată ziua. Dacă te gândești să-ți iei un câine, asigură-te că vei putea petrece câteva ore pe zi cu el.

De asemenea, cântărește atent ce fel de câine ar trebui să adopți. Sunt foarte multe rase de câini, așa că va trebui să hotărăști dacă vrei unul de talie mică, medie sau mare. În principiu, necesarul de spațiu, costurile și efortul de creștere depind de mărimea câinelui. Cu cât câinele este mai mare, cu atât este și efortul mai mare.

Femelă sau mascul? La multe rase de câini, masculii sunt mai mari și mai grei decât femelele. Pe de altă parte, femelele trec doar de două ori pe an prin călduri, pe când masculii sunt interesați tot anul de femelele în călduri.

Totodată, ar fi bine să ții cont de faptul că unii câini sunt mai potriviți unei familii cu copii decât alții. Dacă ai un copil, nu trebuie să adopți un câine cu tendințe spre agresivitate.

Pisica

Contrar opiniei generale, pisica este un animal sociabil și iubește atenția. Desi majoritatea pisicilor nu necesită la fel de multă atenție asemenea câinilor, ele tot au nevoie de timp de joacă cu stăpânul. Ba mai mult, majoritatea pisicilor urăsc să rămână singure acasă.

Un alt aspect de luat în calcul este faptul că pisicile care au părul lung, cum ar fi persanele, au nevoie de îngrijirea zilnică a blănii, ceea ce presupune timp.

Atunci când alegi o pisică trebuie să te gândești ce caracteristici îți dorești de la animalul de companie și care este rasa de pisică potrivită pentru tine. Deși fiecare pisică este unică în ceea ce privește caracterul, există unele trăsături comune mai multor rase.

O pasăre

Dacă vrei să ai o pasăre ca animal de companie, trebuie să ai în vedere timpul pe care îl ai pentru a avea grijă de ea, precum și nivelul de zgomot pe care îl poți tolera.

Păsările pot fi foarte gălăgioase. De exemplu, unele specii de papagali pot face foarte mult zgomot, pe când canarii si perușii sunt puțin mai silențioși.

În funcție de specia pe care ai ales-o, o regulă rămâne neschimbată: toate păsările au nevoie de colivii spațioase, mai ales cele care nu petrec zilnic timp pentru exerciții în afara coliviei.

Important de știut este că unele păsări au nevoie de multă atenție și pot chiar să se îmbolnăvească dacă nu primesc afecțiunea dorită.

Un mic sfat despre cum să alegi animalul ideal de companie

Mai sunt și alte animale pe care le poți adopta, cu mențiunea că fiecare animăluț luat în grijă presupune responsabilitate. Orice decizie ai lua, e important să fie una pe care o iei cu toată inima. Odată găsit animalul de companie ideal, cu siguranță viața ta o să fie mai frumoasă.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO