De la porc la cimpanzeu, topul celor mai inteligente animale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Deși omul este cea mai inteligentă ființă de pe Pământ, nu trebuie să subestimăm nici animalele, care ne pot surprinde cu abilitățile lor. Cimpanzeii pot număra și face calcule simple, elefanții folosesc comunicarea seismică, papagalul gri african are inteligența unui copil de trei ani, iar ciorile pot spune dacă un om este prieten sau dușman. Iată care sunt cele mai inteligente animale din lume:

Cele mai inteligente animale: cimpanzeii

Nu este de mirare că cimpanezii sunt unele dintre cele mai inteligente animale din lume: AND-ul lor este asemănător cu al oamenilor într-un procent de 99 %. Cimpanezii sunt rudele cele mai apropiate ale oamenilor și, asemenea nouă, trăiesc în comunități și se pot adapta la diverse medii. Mai mult, aceștia pot învață și limbajul semnelor.
Cimpanezii pot merge pe două picioare dacă vor și, deși sunt în mare vegetarieni, pot consuma și carne, precum și ouă și insecte, ocazional.

Aceste animale inteligente pot confecționa și folosi unelte: de exemplu, folosesc pietre pentru a sparge nucile de cocos. Cimpanezii ajung la vârsta maturității sexuale cam în același timp că și oamenii – 13 ani la femele și 16 la masculi.

“Cimpanzeii pot învăța cuvinte, se pot juca cu obiecte și par că jelesc moartea prietenilor”, scriu cei de la National Geographic.

Cele mai inteligente animale: delfinii

Delfinii sunt printre puținele specii de mamifere care sunt capabile să să comunice între ele cu ajutorul sunetelor. Delfinii cu bot gros au o amprentă vocală unică, ce oferă o identitate diferită fiecărui individ. Aceștia o folosesc pentru a comunica între ei. S-a demonstrat științific că delfinii din această specie creează și alianțe între ei pentru a se proteja, dar în special pentru a apăra femelele din grupul lor.

Mulți delfini creează legături sociale puternice și rămân alături de un alt membru al grupului lor daca este rănit sau bolnav. Exista câteva rapoarte care susțin că delfinii au protejat oameni atacați de rechini, înotând în jurul lor. Delfinii sunt capabili să își exprime emoțiile.

Cele mai inteligente animale: elefanții

Creierul elefanților este mai mare decât al oricărui alt animal, iar cortexul are la fel de mulți neuroni ca și creierul uman. Capacitatea elefanților de a învăța este impresionantă. Sunt, de asemenea, conștienți de sine – se pot recunoaște în oglinzi!

În sălbăticie, aceste animale dau dovadă de compasiune, empatie și își ajuta semenii. Corpul și picioarele lor generează o mișcare seismică ce le permite să comunice între ei. De fapt, elefanții sunt singurele animale care folosesc acest mod de a comunica – comunicarea seismică și infrasunetele. Deși nu sunt la fel de pricepuți în a făuri unelte ca și cimpanzeii, elefanții au fost văzuți făcând acest lucru. De exemplu, un elefant a fost observat modificând crengi pentru a strivi insecte cu ele.

Se știe despre elefanți că au o memorie incredibila și își pot aminti cu precizie traseele pe care se deplasează, chiar daca au trecut ani buni de când au mers pe acolo.

Cele mai inteligente animale: papagalul gri african

Cunoscuți ca un fel de Einstein ai lumii papaganilor, papagalii gri africani dau dovadă de o inteligență deosebită. Pe lângă faptul că stiu să “vorbească” și să numere, acești papagali par să înțeleagă cauzalitatea, pot să rezolve puzzle-uri bazandu-se pe logică. Studiile arată că au inteligența unui copil de trei ani.

Este cunoscut cazul unui papagal gri african pe nume Alex, care timp de 30 de ani a fost antrenat să își dezvolte inteligența în cadrul unui experiment. Acesta ajunsese să știe 150 de cuvinte, să numere și să recunoască noțiuni. Putea recunoaște cinci forme și șapte culori.

Cele mai inteligente animale: ciorile

Desi poate ți se pare incredibil, ciorile sunt și ele foarte inteligente. National Geographic scrie că acestea pot folosi unelte pentru a-și procura hrană, pot să rezolve puzzle-uri și au o memorie excelenta. Mai mult, acestea pot recunoste chipuri umane. Un om de știință care a studiat această specie de pasări a spus că ciorile din apropierea laboratorului său îl urau inițial din cauză că se apropia prea tare de cuibul lor, însă ulterior au început să îl placă, pentru că le lăsa mâncare.

“Ciorile știu care mașină e a mea, îmi recunosc mersul, mă recunosc la 10 mile distanță de locul unde m-au întâlnit”, povestea cercetătorul Kevin McGowan, expert la Cornell Lab, New York. Acesta își dau seama când o persoană este prietenoasă sau periculoasă.

Cele mai inteligente animale: câinii

Când vine vorba despre inteligența câinilor, oamenii o judecă diferit. Unii consideră un câine inteligent unul care este ascultător și supus, iar alții un câine mai independent, care ia decizii singur. Oricum, după orice standard, câinii sunt considerați ființe inteligente. În funcție de cât de repede învață comenzile și ceea ce ne dorim noi de la ei, le judecam gradul de inteligență. Oamenii de știință cred că, datorită faptului că au petrecut atât de mult timp printre oamenii, câinii au ajuns să semene mai bine cu noi decât cimpanzeii.

Cele mai inteligente animale: porumbeii

Se știe că porumbeii au o orientare în spatiu excelentă și că se pot întoarce acasă de la sute de kilometri distanță. Ceea ce este însă surprinzător e că aceștia pot chiar și să numere și efectueze operațiuni matematice simple, ca și cimpanzeii. Porumbeii pot recunoaște oamenii, cel mai probabil după trăsăturile faciale.

Cele mai inteligente animale: porcii

Poate părea ciudat, dar, potrivit unor experți, porcii sunt printre cele mai inteligente și curate animale domestice din lume. Motivul pentru care se tăvălesc în noroi nu e că le place să fie murdari, ci pentru că nu au glande sudoripare, iar baia în noroi îi ajută să se răcorească. Cercetătorii care au studiat aceste animale au aflat că au o memorie pe termen lung excelentă, pot rezolva ușor labirinte sau pot folosi o oglindă pentru a găsi mâncare ascunsă.
La fel ca și câinii, porcii par că înțeleg emoțiile, dau dovadă de empatie, pot învăța câteva gesturi simple de comunicare și își pot face prieteni.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora