Cum alegem bona potrivită pentru copil? Ce am învățat din experiența de mamă cu un job full time - LIFE.ro
Mergi la conținut

„Cum alegem bona potrivită pentru copil?” ne-am întrebat eu și soțul meu în momentul în care trebuia să-mi pun șorțul de mamă full time în cui și să mi-l asortez pe cel de femeie de carieră.

În momentul în care am rămas însărcinată, planul pe hârtie era unul foarte frumos conturat și extrem de coerent, spuneam eu la momentul respectiv: aveam să nasc, să petrec un an cu copilul, iar apoi să angajez o bonă care să stea cu el cât timp eu eram la job.

Până la un punct, planul a funcționat, mai exact până în momentul în care m-am gândit „cum alegem o bonă potrivită pentru copil”.

La primul copil am ales bona în funcție de o recomandare, mai exact, în funcție de nevoia unei doamne de un loc de muncă. Nu avea mare experiență ca bonă, dar m-am gândit că ne vom mula așteptările una după alta. Până la un punct, a fost bine, mai exact până în momentul în care doamna și-a găsit un alt job și ne-a „abandonat” de pe o zi pe alta. A urmat un anunț în ziar și am făcut alegerea în funcție de fler. Iar asta s-a dovedit a fi cea mai bună alegere: a doua bonă era ca o bunică pentru copil, era exact înlocuitorul meu de care cel mic avea nevoie. Nu făcea altceva decât să se joace și să vorbească cu el cât era ziua de lungă. Din păcate, când cel mic a început grădinița, ea a plecat din țară și noi am luat-o de la început. Cu acest exemplu în minte, am căutat o bonă și pentru al doilea copil, însă toate interviurile au eșuat lamentabil. Al doilea copil a sfârșit la creșă pentru că nici una dintre bonele intervievate nu știa să se joace cu el.


Citește și: Munca de acasă. Care sunt job-urile pentru care poți munci remote și cât poți câștiga? Sfaturi de la trei oameni ce lucrează de acasă


Ce am învățat eu din aceste experiențe și cum alegem o bonă potrivită pentru copil?

Recomandări sau agenție de baby sitting?

Și acum cred că recomandările ar trebui să primeze, însă nimeni nu vede o persoană în același mod. Dacă mie mi s-a părut grozav că bona s-a jucat cu copilul, probabil unei alte mămici i se va părea minunat că îi gătește sau că ține morțiș la un program strict.

Probabil eu ies puțin din tipare, dar tot timpul am căutat ca bona copilului să fie tânără, cât mai aproape de vârsta mea, cu alte cuvinte, pe aceeași lungime de undă și cu aceleași idei cu ale mele. Ambele bone erau cu câțiva ani mai în vârstă ca mine, erau foarte moderne și foarte conectate la realitatea actuală.

Agențiile de baby sitting mi-au recomandat de fiecare dată o bonă mai în vârstă, cu experiență, invocând motivul că bonele tinere pleacă repede, nu oferă stabilitate.

Interviul pentru bona potrivită pentru copil

La interviu eu am avut de adresat doar câteva întrebări: am vrut să știu la ce se pricep și ce activități sunt dispuse să facă cu copilul, ce cântecele și poezii cunosc, care este disponibilitatea de program și care este salariul pentru care acceptă postul de bonă. Iar din discuție m-am prins ușor cu ce fel de persoană am de-a face.

Deși sunt greu de găsit, bonele cu studii medii și superioare, sunt clar de preferat. Cea de-a doua bonă a copilului meu cel mare, cea care se juca toată ziua cu el, era absolventă de studii superioare, iar acest lucru s-a simțit din prima clipă.

Mai apoi, contează foarte mult atitudinea pe care bona o are față de copil. Această bonă pe care eu am considerat-o bona potrivită pentru copil, era absolut îndrăgostită de el, iar în vacanțe mă ruga să-mi găsesc de lucru ca să vină să-l mai vadă. Din punctul meu de vedere, o bonă este un membru al familiei și fără o chimie și afecțiune față de copil, nu există acest parteneriat.

Cum alegem bona potrivită pentru copil? Experiența contează

Cine spune, cum am spus și eu, că experiența nu contează, că importantă este intenția, greșește. O bonă trebuie să aibă experiență, trebuie să știe cum să reacționeze în situații limită, trebuie să fie conștientă de responsabilitatea pe care o poartă pe umeri. Este adevărat că nici mamele nu au experiență atunci când nasc un copil, însă situațiile cred că nu se compară.

O bonă trebuie să știe când să sune la 112 înainte de a suna părinții, cum să reacționeze atunci când copilul se julește, trebuie să știe să acorde primul ajutor și trebuie să știe cum să modeleze comportamentul copilului, cu blândețe, prin joacă.

Acele bone care se oferă să facă și mâncare și curățenie pentru întreaga familie, din punctul meu de vedere, nu sunt bone. Sunt oameni foarte capabili care pot face multe lucruri deodată, însă o bonă trebuie să fie atentă la nevoile copilului. Și orice mamă știe că un copil are multe nevoi și e greu să-ți mai rămână timp și pentru nevoile casei, dacă pe primele le satisfaci ca la carte.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora