Cum alegi crema de protecție solară? Află cât de eficientă este loțiunea ta - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum alegi crema de protecție solară nu este o treabă deloc simplă. Trebuie să fii foarte atent la etichetă și să te asiguri că produsul îndeplinește câteva condiții esențiale.

În plus, după ce ai ales crema de protecție solară, trebuie să ai în vedere două lucruri: să o aplici cu câteva minute înainte de a te expune la soare și din două, în două ore, cel puțin, să reîmprospătezi stratul de cremă de pe pielea ta.

Totuși cancerul de piele reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer, iar melanomul cea mai serioasă formă de cancer de piele, fatală dacă nu este descoperită la timp, lucru ce ne face să ne gândim că nu suntem suficient de conștiincioși atunci când vine vorba de a ne proteja de efectele nocive ale soarelui.


Citește și: „Cu cancerul de piele nu simţi că ceva nu e în regulă până nu e prea târziu. Nu există o variantă care să te anunţe”, medic dermatolog Sebastian Pop


De aceea trebuie să știm că unele creme de protecție solară sunt mai eficiente și mai sigure decât altele care au efecte mai slabe decât cele comunicate în campaniile de marketing, sau care conțin anumite chimicale nocive.

Pentru a ști cum sa alegi crema de protecție solară, the Environmental Working Group, o organizație care lucrează în folosul sănătății colective, a publicat recent Ghidul pentru creme solare.

Pe site-ul ghidului puteți găsi cele mai bune și mai slabe produse de protecție solară pentru sportivi și pentru copii, puteți să vă uitați la cele mai bune creme hidratante cu SPF și puteți vedea dacă marca de protecție solară pe care o găsiți este evaluată.

Însă, înainte de toate, există câțiva factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi crema de protecție solară:

  • Încearcă să alegi o cremă cu spectru larg care are un factor de protecție de minim 30. FPS (factorul de protecție solară) reprezintă doar o măsurare a protecției împotriva rezelor UV. În teorie, spectrul larg de protecție solară presupune protecție egală împotriva razelor UVB și UVA.
  • Valorile SPF mai înalte sunt înșelătoare: valorile SPF de peste 50 sunt în esență lipsite de sens, adesea nu oferă protecția pe care consumatorii ar crede că o fac. SPF 100 nu este de două ori mai bun decât SPF 50 și majoritatea testelor nu prezintă nici un beneficiu suplimentar.
  • Evită spray-urile. Deși foarte practice și populare, spray-urile de protecție solară nu oferă o protecție eficientă și vin la pachet cu riscul de a înghiți subtanțele atunci când sunt pulverizate.
  • Ingredientele contează: Ghidul despre care vorbeam mai sus avertizează consumatorii să evite anumite ingrediente des întâlnite în produsele de protecție solară. Food and Drog Administration consideră că oxibenzonul este un ingredient sigur, însă există voci care susțin că există probe cum că această substanță ar acționa ca perturbator hormonal. De asemenea, mai există probe care arată că retinyl palmitate (o formă de vitamina A des folosită în cremele de protecție solară) poate duce la mărirea șanselor de cancer de piele.

Cremele de soare ce conțin oxid de zinc sau dioxid de titan, sunt în general bine clasificate.

Dar, cel mai important: folosește cremă de protecție solară. Orice adult ar trebui să folosească cel puțin o ceașcă de cremă atunci când se expune la soare.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora