Cum alegi o rulotă pentru familie și care este ultimul trend în materie de experiențe - LIFE.ro
Mergi la conținut
Articol susținut de

Mulți dintre noi visează la vacanțe prin Europa, în care să vizităm pe îndelete cele mai frumoase obiective turistice, fără să avem grija căzării. Soluția: o rulotă, care îți asigură acea mobilitate și flexibilitate pe care ți-o dorești. Însă înainte să investești banii în așa ceva, trebuie să fii sigur că ești pregătit pentru viața de rulotist. Dacă te-ai decis deja, iată câteva sfaturi utile despre cum alegi o rulotă pentru familie, ca să eviți eventuale neplăceri.

Cum alegi o rulotă pentru familie: cheltuieli pe care trebuie să le iei în calcul

Mulți se gândesc că atunci când își cumpără o rulotă, costul vacanțelor va scădea. Însă nu puțini au fost cei care au avut surpriza să observe că acesta a rămas la fel sau, dimpotrivă, a crescut. Nu este deloc ieftin să faci o vacanță în rulotă: pe lângă costul combustibilului (care nu e deloc de neglijat), mai trebuie să plătești și camparea (care în țările europene este chiar scumpă) și parcările prin marile orașe europene (tot un cost important). Dacă mai adăugăm și întreținerea rulotei, RCA-ul (câteva sute de lei pe an), poate și CASCO,  ITP și diverse reparații, a avea o rulotă nu mai sună chiar așa de bine. Însă nu trebuie să vă descurajați. Cu siguranță cu o organizare bună, puteți avea parte de vacanțe de neuitat. Cei mai mulți „rulotiști” spun că nu prețul vacanței este cel care i-a convins să aleagă această cale, ci experiențele, senzația de libertate și posibilitatea de a putea opri oriacând și oriunde doresc.

Cum alegi o rulotă pentru familie: rulotă sau autorulotă?

Știi că vrei să ai propria “casă” în vacanță, însă nu știi încă sub ce formă: rulotă sau autorulotă. Trebuie să cântărești avantajele și dezavantajele pentru fiecare în parte, pentru a cumpăra ceea ce ai tu nevoie.

De exemplu, dacă vrei să cumperi o rulotă, trebuie să știi că mașinile pe motorină sunt mai potrivite pentru tractarea acesteia. În același timp, trebuie să verifici și posibilitățile de tractare ale mașinii pe care o ai în dotare. Legea este cât se poate de clară: mașina care trage trebuie să fie mai grea decât rulota.

Rulota, spre deosebire de autorulotă, îți oferă ceva mai multă mobilitate, în sensul ca poți să o lași campată și să pleci cu mașina personală la cupărături, în oraș etc. Cu autorulota e ceva mai greu.

Mai trebuie să știi că atunci când rulota este legată de vehiculul tău, acesta consumă cu 30 % mai mult.

Specialiștii spun că o autorulotă, spre deosebire de mașina care trage o rulotă, se conduce mai ușor. Mulți recomandă să puneți o instalație GPL pentru că este mai economic.

Cum alegi o rulotă pentru familie: stabilește bugetul și verifică de unde o poți cumpăra mai ieftin

Există autorulote mai bine dotate ca unele garsoniere, însă și prețurile sunt pe măsură. O autorulotă nouă, dotată cu tot ce trebuie, costă în jur de 50.000 de euro, cât un apartament cu două camere la periferia Bucureștiului. Gândește-te dacă o asemenea investiție este justificată. O rulotă nouă, dotată bine, costă între 10.000 și 20.000 de euro.

Cele mai multe persoane preferă însă să le cumpere second hand, iar aici prețurile sunt cât se poate de variate. De exemplu, poți cumpăra o rulotă mai veche, în stare decentă cu 3000 de euro.

Specialiștii spun că e posibil să ieși mai ieftin dacă mergi să o cumperi direct din străinătate, unde ai și mai multe opțiuni.

Cum alegi o rulotă pentru familie: la ce detalii trebuie să fii atent

Specialiștii recomandă atenție maximă la infiltrații și la fisurile din caroserie. Le poți detecta deschizând toate modulele suspendate aflate în rulotă. Podeaua moale (mai ales în zona băii și a bucătăriei) la o rulotă e dovadă că au existat infiltrații. Nu e o idee bună să cumperi o rulotă care miroase a mucegai, apărut în podea în urma acestor infiltrații.

Bineînțeles, trebuie verificate cu atenție toate instalațiile din interior – frigiderul (trebuie verificat pe toate sistemele de alimentare – 12V, 220V și gaz), pompa de apă, căldura. Este extrem de important ca tot ce ține de sistemul de alimentare cu gaz să fie în perfectă funcțiune – țevile, furtunele, arzătoarele, robineții, regulatoarele. Experții spun că este foarte costisitor să repari agregatul de răcire, iar uneori acest lucru nu se mai poate face deloc.

Nu uitați să verificați dacă aerul condiționat funcționează cum trebuie. Și cuptorul trebuie testat. Pentru a nu avea neplăceri pe viitor, verificați funcționalitatea toaletei. Nu ignorați nici mobilierul, este păcat să cumpărați ceva stricat.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora