Căutare

Share this article

În primul lui serial original Netflix intitulat „Politicianul”, regizorul și producătorul executiv Ryan Murphy, câștigător al premiilor Emmy și Peabody, precum și al Globului de Aur, se concentrează asupra unei lumi dominate de privilegii, bogăție și politică, prin intermediul unei satire incisive cu elemente de comedie. Primul sezon, care cuprinde opt episoade și care a fost creat de Murphy împreună cu vechii lui colaboratori Ian Brennan și Brad Falchuk, a fost lansat deja pe Netflix. Aflați în plină campanie electorală nu cred că există o perioadă mai bună pentru a vedea un serial despre lumea plină de ambiție din spatele reflectoarelor puse pe politicienii de astăzi.

Personajul principal al serialului este Payton Hobart (Ben Platt), un tânăr care se află în lupta pentru a deveni reprezentantul elevilor din liceul său. Știe ce înseamnă să fii sărac și bogat. Adoptat de o familie bogată și având obiective de neclintit, Payton are cea mai măreață ambiție: aceea de a deveni președinte al Statelor Unite ale Americii. Iar această cursă electorală din liceul său californian este doar primul pas din viitorul său foarte clar stabilit.

Însă, chiar dacă acțiunea din primul sezon se desfășoară pe perioada liceului să nu vă lăsați înșelați, acesta nu este nici pe departe un „serial pentru adolescenți” sau un „serial despre viața de liceu”. De altfel, Murphy spune despre „Politicianul”: „M-am gândit la el ca la un serial pe care membrii familiei să îl poată urmări împreună, ca un punct de pornire pentru conversații despre ambiție, sex și moralitate, respectiv despre alegeri care îți pot influența tot restul vieții”.

Murphy ne-a obișnuit deja cu subiecte serioase precum cele din „The People v. O.J. Simpson” și „The Assassination of Gianni Versace”. Dar, în același timp, tot el este și cel care a creat lumea simpatică și foarte curoajoasă din „Glee”. Iar acum, pentru primul său proiect realizat pentru Netflix, Murphy combină cele două abordări: subiectele seriale din lumea politică, cu abordarea mai prietenoasă și cu un format care trimite către lumea lui Platt, cea a musicalului.

Pentru acest serial au fost comandate de la început două sezoane. Fiecare dintre acestea va reflecta o altă parte a călătoriei politice a lui Payton, însă, în primul sezon, drumul lui către Biroul Oval trece prin admiterea la Harvard, universitate care a găzduit opt comandanți supremi. Victoria ca președinte al clasei reprezintă un prim pas important. Dar și prima mare lovitură pe care trebuie să învețe să o depășească.

Serialul, chiar dacă pus de multe ori pe note muzicale, ne arată adevărul din spatele lumii politice, așa cum am văzut-o de multe ori prin „House of Cards” sau „Game of Thrones”. Ambiția exagerată trădează o luptă aproape debilitantă cu tot ceea ce este autentic. Iar expresia „scopul scuză mijloacele” pare să fie ecranizată foarte bine de Murphy, Brennan și Falchuk.

Care ar trebui să fie cheia în care să ne uităm la serial? Lumea politică de astăzi și dintotdeauna. Iar alegerile care bat deja la ușă sunt doar un prim prilej pentru a pune în practică lucrurile pe care le învățăm din „Politicianul”. Ce vedem în personajele din acest serial ar trebui să fie nota în care să descifrăm acțiunile, discursurile și măsurile pe care le vedem pe scena politică de la noi sau de peste tot. Și toate poveștile cu iz de dramă pe care le vedem în seriale sau filme ar trebui să fie baza deciziilor pe care le luăm atunci când avem votul în mână.

Politicianul
Ben Platt în Politicianul | Foto: Adam Rose, Netflix

„Payton este un politician până-n măduva oaselor și îi este foarte greu să facă diferența între autenticitate și fațadă”, spune Platt, capul de afiș de acum ceva timp al piesei Dear Evan Hansen de pe Broadway. Puștiul, în vârstă de 25 de ani, a fost distribuit de Murphy în rolul principal, iar serialul pare să fie construit în jurul calităților sale incontesabile. Acțiunea serialului se concentrează în jurul personajului său care nu este altceva decât o oglindă a omului politic – așa cum este, de altfel și Frank Underwood (personajul lui Kevin Spacey din „House of Cards”): „Payton este chinuit de faptul că realizează cumva care sunt lucrurile care-i lipsesc ca om, precum empatia. Este frământat de ideea că ar putea fi un sociopat și tocmai acest lucru l-ar face, de fapt, politician atât de puternic”.

Politicianul
Ben Platt în Politicianul | Foto: Netflix

Pentru prima oară, Murphy l-a întâlnit pe Platt la New York, în culisele piesei Dear Evan Hansen, la sfârșitul unei reprezentații. Platt spune în glumă că ar fi fost dispus să joace în orice rol pentru acest titan al televiziunii, inclusiv „un fundaș în Glee sau orice altceva!”, dar și că era pregătit să facă o schimbare de ritm după rolul din musicalul care i-a adus un premiu Tony. Mai târziu, Platt s-a întâlnit cu Murphy pentru un prânz la Los Angeles și atunci a primit oferta de a juca în rolul lui Payton Hobart. Mai mult decât atât, Murphy i-a cerut lui Platt să fie și unul dintre producătorii executivi ai serialului.

Cel mai așteptat serial Netflix din acest an: Nurse Ratched. Care este povestea din spatele poveștii?

„Cred că a intuit că eram nerăbdător să fac și altceva și a vrut să am experiența unei energii complet diferite, una a ambiției, a aroganței și a orgoliului și a tuturor acestor lucruri pe care nu le făcusem cu adevărat până atunci”, a spus Platt. „Am avut ocazia să fac mult timp parte dintr-un asemenea proces și să urmăresc începutul creativ și o echipă de creație lucrând pentru a construi o poveste, așa încât mă simțeam pregătit să preiau o poziție care să-mi ofere o voce în cadrul procesului, în alegerea unei distribuții formate din tineri și în crearea atmosferei serialului.”

Ben Platt și Gwyneth Paltrow – Behind the scenes în serialul Politicianul | Foto: Beth Dubber, Netflix

„Politicianul” este extraordinar datorită combinației de actori aflați în ascensiune și legende consacrate ale ecranului. Exact așa cum ne-a obișnuit Murphy în toate proiectele sale recente. Vedete incontestabile, precum Jessica Lange, Gwyneth Paltrow, și Bob Balaban împart ecranul cu o serie de talente pline de dinamism, incluzând tineri actori care și-au dovedit deja valoarea, precum Platt, Lucy Boynton (Bohemian Rhapsody), Zoey Deutch (Un artist numit dezastru) și Laura Dreyfuss (Glee, Dear Evan Hansen) și debutanți de care ar trebui să ne amintim, precum Theo Germaine, Rahne Jones și Julia Schlaepfer.

Politicianul
Jessica Lange și Ben Platt în Politicianul | Foto: Netflix

Primul sezon din „Politicianul” poate fi văzut de Netflix, așa că spor la #binging. Nu trebuie ratată nicio ocazie să vedeți un serial în care Jessica Lange și Ryan Murphy lucrează împreună. Așa cum Ben Platt trebuie urmărit foarte atent pentru că va fi, fără doar și poate, viitoarea stea a Hollywood-ului.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO