Cum este sărbătorit Halloween-ul în lume şi cine îl contestă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum este sărbătorit Halloween-ul în lume şi cine îl contestă

În trecut oamenii se costumau de Halloween având credinţa că spiritele morţilor se întorc în această noapte pe pământ, iar deghizându-se nu mai puteau fi recunoscuţi.
Share this article

Deşi se spune că Halloween-ul este o sărbătoare importată din America, în realitate aceasta are origini celtice şi a ajuns abia în secolul al XIX-lea peste ocean, odată cu imigranţii irlandezi. Numele, în schimb, provine din limba engleză, All Hollows` Even – Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Specifică statelor unde predomină catolicismul şi protestantismul, sărbătoarea a devenit extrem de populară în ultimii ani şi preluată şi de alţii, independent de implicaţiile religioase. Aşa că e firesc să vedem cum este sărbătorit Halloween-ul în diferite părţi ale lumii, cine îl contestă şi de ce.

Cum este sărbătorit Halloween-ul în diferite ţări

Aşa cum era de aşteptat, Statele Unite ale Americii şi Canada sunt statele în care Halloween-ul se bucură de cea mai mare popularitate, 65% dintre americani decorându-şi casele cu această ocazie. Doar Crăciunul aduce mai multe decoraţiuni şi cadouri în locuinţele lor, în timp ce la vânzarea de bomboane, Halloween-ul este adorata producătorilor de dulciuri.

În trecut oamenii se costumau de Halloween având credinţa că spiritele morţilor se întorc în această noapte pe pământ, iar deghizându-se nu mai puteau fi recunoscuţi. Treptat fabricarea de costume a devenit şi ea o industrie, atât adulţii, cât şi copiii purtându-le la petrecerile organizate cu această ocazie sau la colindat, celebrul Trick or Treat care presupune ca cei mici să facă farse localnicilor care nu le dau bomboane când ajung la casele lor.

În Irlanda şi Scoţia în noaptea de Halloween sunt aprinse focuri imense în zonele rurale, iar oamenii joacă tot felul de jocuri şi mănâncă barmbrack, o plăcintă cu fructe în care sunt puse înainte de coacere tot felul de obiecte, în special inele şi monede. În funcţie de ceea ce găsesc în bucata lor de plăcintă, oamenii se aşteaptă să se căsătorească sau să se îmbogăţească. Şi aici copiii se costumează şi merg la colindat, iar unul dintre jocurile preferate este cel în care un măr este atârnat de tocul uşii sau de un copac, iar participanţii încearcă să muşte din el.

Ziua Morţilor sau Ziua Tuturor Sfinţilor este marcată aproape peste tot în lume în această perioadă. În Austria unii localnici lasă pe masă pâine, apă şi o lumânare sau o lumină aprinsă înainte să meargă la culcare. Există credinţa că astfel sufletele care se întorc pe pământ în această noapte vor fi primite aşa cum se cuvine şi se vor putea întoarce liniştite în lumea lor.

În Mexic oamenii folosesc Ziua Morţilor ca să îi onoreze pe cei plecaţi din această lume, fără să considere că este vreun motiv de speriat sau de plâns în asta şi ca să celebreze viaţa. Se construiesc în case altare decorate cu flori, bomboane, fotografii ale celor morţi, precum şi mâncărurile şi băuturile preferate. Se fac picnicuri în cimitir, se organizează parade şi petreceri, se cântă şi se dansează pentru că ziua aceasta este considerată una a continuităţii şi schimbării.

Şi în Italia se sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor. Copiii se costumează şi în fiecare regiune se pregătesc bucate tradiţionale precum fasolea morţilor – nişte biscuiţi făcuţi în formă de fasole, ca amintire a unui ritual din perioada precreştină, când fasolea era oferită ca ofrandă zeilor morţii şi duhurilor supranaturale.

Germania are şi ea Ziua Tuturor Sfinţilor, iar catolicii merg în această perioadă la mormintele celor dragi. Cuţitele sunt ascunse pentru ca spiritele să nu se rănească în ele. De aproape 3 decenii a fost preluat şi aici obiceiul ca cei mici să se costumeze şi să meargă la colindat, iar petrecerile sunt şi ele aşteptate cu nerăbdare în fiecare an de către tineri.

În Franţa, ca şi în România şi în multe alte state sărbătoarea de Halloween este una strict comercială, preluată de peste ocean. Dacă la noi obiceiul de colindat este complicat de pus în practică pentru că mulţi dintre adulţi nu îl apreciază şi nu îi primesc pe copiii dornici de distracţie, petrecerile şi costumaţiile sunt extrem de apreciate. Se organizează chiar şi în grădiniţe, unde cei mici sunt îndemnaţi să vină costumaţi în personajele preferate din filme sau desene animate.

Simboluri ale sărbătorii de Halloween

Chiar dacă cei mai mulţi se gândesc la stafii, strigoi, vampiri sau vârcolaci când vine vorba de Halloween, simbolul principal al acestei sărbători este dovleacul luminat. Legenda lui Jack-o-Lantern provine din folclorul irlandez şi spune povestea lui Jack, un beţiv care se întâlneşte pe drumul spre casă cu diavolul. Acesta îi cere să meargă cu el în iad, dar Jack îl convinge să urce într-un măr, să culeagă un fruct. În timpul acesta înfige o cruce în trunchiul copacului şi îl ţintuieşte acolo, cerându-i diavolului să îl asigure că nu îl va primi niciodată în iad. Când moare, sufletul lui Jack nu ajunge însă nici în rai din cauza păcatelor sale, aşa că primeşte un tăciune pe care îl foloseşte pe post de călăuză între cele 2 lumi, unde a rămas blocat.

Pe vremuri irlandezii şi scoţienii foloseau napi pe care îi sculptau şi îi transformau în felinare care să lumineze sufletele morţilor. Dovlecii le-au luat locul mult mai târziu, după ce imigranţii au ajuns în America de Nord şi au descoperit că aceştia se găsesc mai uşor, sunt mai mari şi, prin urmare, şi mai uşor de sculptat. Acum, dovlecii sunt folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor, dar şi o activitate extrem de apreciată de copii, care adoră să sculpteze figurine, fie ele de speriat sau amuzante.

Până la popularizarea bomboanelor ca răsplată pentru micii colindători de Halloween, merele glazurate erau dulciurile-simbol pe care le primeau copiii. Iar culorile folosite la decorurile din această perioadă sunt şi ele importante. Portocaliul reprezintă toamna şi belşugul adus de roadele ei, în timp ce negrul semnifică moartea şi sufletele chinuite care vin pe pământ în această noapte.

Contestatarii Holloween-ului

Dacă pentru mulţi Halloween-ul este un simplu motiv de petrecere şi distracţie, alţii consideră că este o sărbătoare extrem de periculoasă, care ar cinsti răul şi moartea.

În România sunt o mulţime de credincioşi, sprijiniţi de preoţii ortodocşi, care o contestă şi susţin că are o influenţă nefastă asupra copiilor şi tinerilor. Pe de altă parte, sărbătoarea a devenit extrem de populară tocmai printre cei pe care, teoretic, vor să îi protejeze, iar petreceri de 31 de octombrie sunt organizate pentru copii în grădiniţe sau locuri de joacă, dar şi în restaurante sau baruri, pentru adulţii dornici de distracţie. Şi sculptatul dovlecilor a devenit o obişnuinţă la noi în ţară, organizându-se chiar ateliere în care cei mici sunt învăţaţi cum să facă acest lucru.

Nici în Rusia lucrurile nu sunt văzute mai bine. În nord-vestul ţării a fost interzisă în şcoli orice manifestare menită să marcheze această sărbătoare, pe motiv că are o influenţă negativă asupra minţilor fragile. Şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe din regiunea Krasnoiarsk au cerut interzicerea totală a Halloween-ului în această parte a ţării, iar în Crimeea a fost exclusă sărbătorirea în şcolile publice.

Paradă de Halloween în Irlanda

Liderii religioşi bulgari nu au rămas nici ei indiferenţi la popularitatea pe care a căpătat-o această sărbătoare printre vecinii noştri de la sud, cerându-le credincioşilor să se opună acestui val şi să păstreze ortodoxismul sfânt şi neprihănit.

Citeşte şi: La ce ne uităm de Halloween: filme, seriale, documentare spooky, scary, Ratched – LIFE.ro
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora