Cum menținem productivitatea copiilor în pandemie? Sfaturi pentru părinți - LIFE.ro
Mergi la conținut

Pe lângă virusul în sine, una dintre spaimele părinților a fost aceea că nu avem cum să menținem productivitatea copiilor în pandemie. Narada a realizat un studiu care a arătata că în Pakistan, după ce școlile au fost închise timp de trei luni, elevii au rămas în urmă cu un an și jumătate în ceea ce privește acumularea și înțelegerea materiei. Școlile din România, și nu numai, sunt într-o situație critică de aproape doi ani, amenințate constant de zvonul că în scurt timp elevii se reîntorc la predarea online.

Această pandemie a răsturnat viața de familie în întreaga lume. Închiderea școlilor, predarea la distanță, distanțarea fizică – este deja mult prea mult pentru copii. De aceea Robert Jenkins, șeful la nivel global al departamentului educație al UNICEF, oferă cinci sfaturi prin care ne învață cum să menținem productivitatea elevilor în pandemie.

Cum menținem productivitatea copiilor în pandemie: Organizează împreună cu copilul un program zilnic

Încercați să stabiliți o rutină care să țină cont de programele educaționale adecvate vârstei, care pot fi urmărite online, la televizor sau prin radio. De asemenea, țineți cont de timpul de joc și de timpul pentru lectură. Utilizați activitățile de zi cu zi ca oportunități de învățare pentru copiii voștri. Și nu uitați să stabiliți împreună aceste planuri acolo unde este posibil.

Deși stabilirea unei rutine și a unei structuri este extrem de importantă pentru copii și adolescenți, în aceste timpuri este posibil să observați că copiii voștri au nevoie de un anumit nivel de flexibilitate. Schimbați activitățile. Dacă copilul tău pare neliniștit și agitat atunci când încerci să urmezi un program de învățare online, treci la o opțiune mai activă. Nu uitați că planificarea și efectuarea în comun a treburilor casnice este excelentă pentru dezvoltarea funcțiilor motorii fine și grosiere. Încercați și rămâneți cât mai în acord cu nevoilor lor.

Cum menținem productivitatea elevilor în pandemiei

Cum menținem productivitatea copiilor în pandemie: purtați conversații deschise

Încurajați-vă copiii să pună întrebări și să-și exprime sentimentele. Amintește-ți că copilul tău poate avea reacții diferite la stres, așa că dă dovadă de răbdare și înțelegere. Poți începe prin a-ți invita copilul să vorbească despre această problemă. Află cât de mult știe deja și abia din acest punct pornește discuția. Discutați despre bunele practici de igienă. Puteți folosi momentele de zi cu zi pentru a consolida importanța unor lucruri precum spălarea regulată și temeinică a mâinilor. Asigurați-vă că vă aflați într-un mediu sigur și permiteți copiilor voștri să vorbească liber. Desenul, poveștile și alte activități pot ajuta la deschiderea unei discuții.

Citește și: Cum vor fi afectaţi copiii de reîntoarcerea la şcoală

Încercați să nu minimizați sau să evitați preocupările lor. Recunoașteți-vă sentimentele și asigurați-vă că este firesc să vă simțiți speriați de aceste lucruri. Demonstrați că ascultați acordându-le toată atenția și asigurați-vă că înțeleg că pot vorbi cu voi și cu profesorii lor ori de câte ori doresc. Avertizați-i cu privire la știrile false și încurajați-i – și reamintiți-le – să utilizeze surse de informații de încredere.

Cum menținem productivitatea copiilor în pandemie: Aveți răbdare

Atunci când se pune problema de învățat, amintește-ți că nimeni nu s-a născut geniu. Iar dacă simți că a rămas în urmă copilul la școală, nu vei acoperi toate golurile într-o zi. Totul se realizează cu răbdare.

Începeți cu sesiuni de învățare mai scurte și faceți-le progresiv mai lungi. Dacă scopul este de a avea o sesiune de 30 sau 45 de minute de învățare, începeți cu 10 minute și construiți de acolo. În cadrul unei sesiuni, combinați timpul online sau ecranul cu activități sau exerciții offline.

Cum menținem productivitatea elevilor în pandemiei

Cum menținem productivitatea copiilor în pandemie: protejați-vă copiii de mediul online

Platformele digitale oferă copiilor o oportunitate de a continua să învețe, să ia parte la joacă și să păstreze legătura cu prietenii lor. Dar accesul sporit online aduce riscuri sporite pentru siguranța, protecția și confidențialitatea copiilor. Discutați despre ce înseamnă internetul cu copiii voștri, astfel încât aceștia să știe cum funcționează, de ce trebuie să fie conștienți și cum arată comportamentul adecvat pe platformele pe care le folosesc, cum ar fi de exemplu cele care oferă posibilitatea de apeluri video.

Stabiliți împreună reguli despre cum, când și unde poate fi utilizat internetul. Configurați controale parentale pe dispozitivele lor pentru a atenua riscurile online, în special pentru copiii mai mici. Identificați împreună instrumente online adecvate pentru recreere – organizații precum Common Sense Media oferă sfaturi pentru aplicații adecvate vârstei, jocuri și alte metode de divertisment online. În caz de hărțuire cibernetică sau de un incident de conținut neadecvat online, familiarizați-vă cu școala și alte mecanisme locale de raportare.

Nu uitați că nu este nevoie ca cei mici să împărtășească poze cu ei înșiși sau alte informații personale pentru a accesa învățarea digitală.

Cum menținem productivitatea copiilor în pandemie: rămâneți mereu în legătură cu unitatea școlară a copiilor

Găsiți modalitatea de a păstra legătura cu profesorul sau școala copiilor voștri pentru a vă informa, pentru a pune întrebări și pentru a obține mai multe îndrumări. Grupurile de părinți sau grupurile comunitare pot fi, de asemenea, o modalitate bună de a vă susține reciproc cu școala online.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora