fbpx

Căutare

Share this article

„Cum obții cetățenia canadiană?” pare să fie o întrebare tot mai des întâlnită pe buzele americanilor care au trecut prin focurile alegerii viitorului președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă, cum obții cetățenia canadiană este o preocupare și pentru mulți români care au emigrat sau se gândesc de ceva timp să se stabilească peste ocean. De aceea, ne-am gândit să formulăm un ghid util tuturor celor care se gândesc la Canada ca fiind viitoarea lor casă.

Cum obții cetățenia canadiană: asigură-te în primul rând că nu ești deja cetățean

Înainte de a trece prin această bătaie de cap a ceea ce înseamnă procesul de aplicare pentru obținerea cetățeniei sau a rezidenței permanente, fă o scurtă investigație pentru a vedea dacă nu ești deja cetățean al Canadei.

Guvernul prezintă câteva avertismente pentru cei care își doresc cetățenia, chiar dacă nu s-au născut în Canada, dintre care multe depind de cetățenia părinților. Așadar, asigură-te că părinții tăi nu au avut cetățenie Canadiană și astfel nu ai moștenit-o de la ei. Puțin probabil, dar acest avertisment este trecut la începutul listei cu lucruri de făcut înainte de a cere cetățenia acestui stat.

Cum obții cetățenia canadiană: trebuie să ai minim 18 ani

Dacă nu ești adult, ai un deal greu de urcat în fața ta. Pentru a deveni cetățeni canadieni, minorii au nevoie de părinți sau de tutorii legali pentru a le completa cererea de aplicare. În plus, trebuie să fie deja rezidenți permanenți ai Canadei, iar părinții sau tutorii trebuie și ei să fie cetățeni sau să aplice pentru dobândirea cetățeniei.

Cum obții cetățenia canadiană: trebuie să devii rezident permanent

În Canada sunt azi aproximativ 321 de mii de rezidenți permanenți.

Guvernul canadian a creat o unealtă la îndemână, menită să te ajute să-ți dai seama dacă ești eligibil pentru a deveni rezident permanent, condiție necesară în obținerea cetățeniei.

Există mai multe căi disponibile pentru a deveni rezident permanent. De exemplu, poți aplica printr-o anumită provincie, poți merge pe un traseu special pentru antreprenori, poți primi ajutor de la un membru al familiei sau soțului/soției care locuiește în Canada sau poți trece prin Quebec, care are cerințe speciale de imigrație.

Rezidenții permanenți beneficiază de asigurare de sănătate, pot munci, studia și călători oriunde în Canada. Doar nu au drept de vot, de a candida în funcții publice sau pentru anumite job-uri ce presupun condiții de securitate sporite.

Cum obții cetățenia canadiană: dacă ești calificat într-o meserie, ia în considerare sistemul de Intrare Express din Canada

Canada a lansat acest program în anul 2015 și este un sistem de urmărire rapidă pentru imigranți ce arată cum muncitorii calificați tranzitează către anumite job-uri prin țară.

Tuturor celor care aplică la Express Entry li se oferă scoruri specifice bazate pe talentele și perspectivelor lor de muncă și apoi sunt clasificați alături de alți candidați. Cei care au cel mai bun ranking sunt invitați să devină rezidenți permanenți.

Cum obții cetățenia canadiană: declară-ți intenția de a domicilia în Canada

Cineva care locuiește temporar în Canada, precum studenții sau muncitorii străini, nu sunt rezidenți permanenți.

Dacă ești invitat să devii rezident permanent, trebuie să confirmi planurile tale de a sta în Canada. Dacă nu petreci foarte mult timp între granițele țării, îți poți pierde statutul de rezident permanent și șansele de a deveni cetățean.

Dacă nu locuiești în Canada, trebuie să lucrezi în afara Canadei ca funcționar public, cunoscut sub numele de Servitor al Coroanei, sau să locuiești în străinătate cu anumiți membri ai familiei care sunt Servitori ai Coroanei.

Cum obții cetățenia canadiană: petrece suficient timp fizic în Canada

Rezidenții permanenți nu devin întotdeauna cetățeni ai Canadei. Baremul pentru cetățenie este mai mare.

Dacă locuiești în Canada trebuie să fi fost rezident permanent și să fi fost fizic în Canada cel puțin 1095 de zile în ultimii cinci ani de dinaintea semnării cererii de aplicare.

Cu alte cuvinte, trebuie să fi petrecut aproape tot timpul celor cinci ani în Canada.

Cum obții cetățenia canadiană: demonstrează că ți-ai plătit impozitul pe venit

Asemenea situației în care depui cererea de ședere permanentă în Canada, și pentru obținerea cetățeniei trebuie să aduci actele fiscale care demonstrează că ți-ai plătit impozitul pe venit cel puțin trei ani din ultimii cinci. Cu alte cuvinte, guvernul vrea să vadă dacă ai lucrat legal.

Cum obții cetățenia canadiană: trebuie să vorbești limba engleză sau franceză

Asemenea multor alte state, Canada are două limbi oficiale: engleza și franceza.

Pentru a deveni cetățean trebuie să știi doar una dintre limbi. Nu e nevoie să fii fluent în limba respectivă, doar să poți conversa destul de bine, să oferi indicații, să cunoști gramatica de bază și să ai un vocabular destul de bogat pentru a te putea descrie.

Cum obții cetățenia canadiană: să cunoști câteva lucruri generale despre Canada

Ca în cazul oricărei altei țări, e bine să știi câteva informații legate de istoria Canadei deoarece guvernul emite un chestionar formal solicitanților cu privire la valorile, instituțiile și simbolurile Canadei. Vei da acest teste dacă ai între 16 și 46 de ani. De obicei este un test scris, dar e foarte posibil ca ofițerul de la biroul de cetățenie să-ți adreseze și câteva întrebări oral. De obicei nu apar surprize. Tot ce trebuie să știi se găsește aici.

Cum poți fi respins?

Există un număr de motive pentru care ai putea pica testul de acordare a cetățeniei canadiene și pot trece chiar și câteva luni până primești răspunsul. De exemplu, guvernul îi respinge pe cei care au comis o infracțiune în ultimii patru ani sau sunt judecați pentru una.

Ce trebuie să știi înainte de a te stabili în Canada?

Canada este a doua cea mai mare țară din lume, după Rusia. Ca atare, nu există un „climat canadian” singular, chiar dacă oamenii pot crede că este mai tot timpul frig.

În funcție de cât de aproape locuiești de coasta columbiană britanică, de exemplu, primăvara poate începe încă din februarie, iar temperaturile de vară pot ajunge până la 33 de grade Celsius.

Iar după ce ai studiat vremea în diferite regiuni și ți-ai ales locul în care vrei să rămâi, bucură-te de avantajele noii tale vieți.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO