fbpx

Căutare

Share this article

Tu când ai făcut ultima dată o faptă bună? Pornind de la întrebarea aceasta, vă propunem astăzi să vorbim despre faptele mici care contează. Poate că social media v-a inundat feed-ul cu tot felul de cauze şi cazuri sociale, poate vi se pare că nu aveţi prea multe de dăruit, poate că sunteţi prea preocupaţi de problemele personale sau poate, pur şi simplu, nu ştiţi cum să ajutaţi. Nici nu ştiţi cât de simplu poate fi uneori să aduceţi un zâmbet pe faţa unui copil sau să schimbaţi destine! Vă propunem în articolul care urmează o serie de locuri şi localuri în care banii, timpul sau ajutorul vostru chiar contează. Veţi vedea că, de cele mai multe ori, „a ajuta” nu presupune nici un efort în plus.

Merci Charity Boutique sau „poartă o faptă bună”

Vă place shoppingul? Cam cât de des mergeţi la cumpărături în căutarea unui tricou sau a unei rochiţe? Şi de câte ori n-aţi căutat un obiect vestimentar inedit pentru a-l dărui cuiva? Atelier Merci este locul care te poate ajuta să porţi o faptă bună. Aveţi de ales între o multitudine de variante.

Ce este Merci Charity Boutique? Este „magazinul” proiectului social Atelier Merci – un atelier social de croitorie, care susţine cazuri sociale şi medical sau o serie de proiecte sociale desfăşurate prin această asociaţie. Donaţiile către Atelier Merci sunt răsplătite cu o serie de obiecte vestimentare foarte originale, de la tricouri inspiraţionale cu mesaje ca „azi sunt un om mai bun”, până la rochii „croite cu bune intenţii” şi cămăşi „priveşte dincolo de aparenţe”. Pentru a vedea unde merg banii strânşi în urma cumpărăturilor voastre nu e nevoie decât să intraţi pe site-ul asociaţiei. Veţi vedea cum „Zâna Merciluţă” aduce zâmbete copiilor de la sate sau cum banii voştri oferă o şansă la educaţie. Merci Charity Boutique, str. Popa Nan 13, parter, interfon MERCI, sector 2, Bucureşti. Cu un telefon în prealabil la 0752.593.736 sau 0726.008.152. ateliermerci.ro sau mercicharity.ro

SanThe Fitoceainărie sau „chiar şi un ceai ajută”

V-am mai spus că e foarte simplu să daţi o mână de ajutor? Doar uitaţi-vă în agendă şi vedeţi când aveţi următoarea întâlnire. O puteţi programa la SanThe Fitoceainărie, în Centrul Vechi. Veţi descoperi o ceainărie cochetă cu tot felul de delicatese, care, dincolo de scopul său evident, se dedică unor cauze sociale. Aici lucrează oameni care s-au chinuit destul de mult în viaţă şi le-a fost greu să îşi găsească un loc de muncă. Acum au calificare în domeniu (sunt barmani, preparatori de ceai sau patiseri) şi au un loc de muncă stabil. Aveţi ce alege din meniul fitoceainăriei! Şi ar fi bine să ştiţi că veniturile acestui local sunt investite exclusiv în dezvoltarea şi susţinerea afacerii sociale. Găsiţi detalii pe pagina SanThe-Fitoceainarie (Lipscani 104. Tel: 021.528.03.05)

Therapy Bistro sau „cum să faci fapte cu gust bun”

Este un alt loc „terapeutic” în care merită să vă petreceţi timpul, serile, întâlnirile de business sau cu prietenii, şi să faceţi o faptă bună în acelaşi timp. Therapy Bistro este situat foarte central, într-o casă boierească de pe Sfinţii Voievozi, este un local kids & family friendly, care mizează pe reţete din bucătăria contemporană şi ingrediente proaspete cumpărate de la producători locali.

Numai dacă vă uitaţi un pic în meniu veţi vedea că un prânz aici poate fi cu adevărat terapeutic! Şi, dacă ne gândim că în preţul prânzului este inclusă şi o faptă bună, atunci chiar merită să facem o rezervare. Therapy este un proiect ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor), o întreprindere socială cu angajaţi care provin din grupuri vulnerabile şi care îşi găsesc aici nu doar sprijin, ci şi bucuria unui loc de muncă „terapeutic”. Therapy Bistro, str. Sfinţii Voievozi 60. Telefon: 0744.334.777. Detalii pe pagina TherapyBistro

Cosânzeana coase inimi pentru inimi

 

Este tot „o poveste” socială care şi-a legat destinul cu un alt proiect social. Ce face, mai exact, Cosânzeana şi cu ce (vă) poate ajuta? Readuce bucuria cusutului şi vă dăruieşte un obiect unicat – de purtat. În plus, Cosânzeana vă propune să coaseţi inimi: şi la propriu, şi la figurat.

Mai concret, vorbim despre o afacere socială care şi-a propus să creeze nu doar locuri de muncă pentru femeile din Aninoasa (Dâmboviţa), ci şi să producă o serie seturi creative de cusut pe lemn. Vă mai aduceţi aminte de modelele cusute cu aţă roşie pe etamină? Cosânzeana a creat noi modele – din lemn – care pot deveni broşe, podoabe pentru brad sau, pur şi simplu, seturi de testat îndemânarea. De ceva vreme Cosânzeana ne îndeamnă nu doar să cumpărăm seturile sale creative pentru susţinerea acestui proiect social, ci şi să cumpărăm inimi cusute. Proiectul „Coasem inimi pentru inimi”, desfăşurat împreună cu Asociaţia Inima Copiilor, îşi propune să strângă fonduri pentru desfăşurarea mai multor misiuni cardio-chirurgicale pentru salvarea (la propriu) a unei inimi de copil. Intraţi pe inimicusute.ro! Veţi vedea că nici minutele pe care vi le răpeşte cusutul şi nici suma donată pentru kitul de cusut inimi nu sunt dăruite în zadar. Detalii despre proiectele Cosânzeana găsiţi pe cosanzeana.ro

Cum mai poţi ajuta (fără să pierzi prea mult timp sau alte resurse)

Sunt multe proiecte sociale care au nevoie de o mână de ajutor. Şi nici măcar nu cer prea mult din banii sau timpul vostru. Acum ceva vreme vă povesteam despre iniţiativa Cristinei Hurdubaia, cea care organizează periodic acţiunea „Copacul cu fapte bune”. Puteţi dona hăinuţe şi jucării sau alimente neperisabile care ajung la familiile aflate în nevoie. Următoarea ediţie este dedicată copiilor şi se desfăşoară chiar de 1 iunie. Tot Cristina organizează şi Caritabil Fest, un festival în care muzica şi evenimentele culturale sunt menite să strângă fonduri pentru o anumită cauză socială. Festivalul se desfăşoară între 31 mai şi 3 iunie. Găsiţi detalii aici.

V-am povestit şi despre spitalul de oncologie pediatrică pe care Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu (asociaţia „Dăruieşte Viaţă”) şi-au propus să îl construiască fără nici un sprijin din partea statului. Cum puteţi ajuta? Nu e nevoie decât de câteva click-uri, de un formular completat sau de un pic de timp pentru a face voluntariat.

Vă sugerăm să citiţi şi poveştile emoţionante şi inspiraţionale pe care ni le-au spus Melania Medeleanu, iniţiatoarea Magicamp şi Mia Scarlat, de la Mia’s Children. Suntem convinşi că veţi găsi, apoi, o cale să ajutaţi. Nu e nevoie decât să deschidem puţin ochii şi mintea pentru a-i vedea pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, indiferent că vorbim despre energie, timp, haine, alimente sau bani. Vă rugăm nu ocoliţi nici Centrul de Transfuzii Sanguine. Uneori sângele este mai important decât orice!

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO