fbpx

Căutare

Share this article

„Cum se prepară peștele și fructele de mare?” este întrebarea care provoacă anxietate bucătarilor amatori speriați probabil că ar putea să le gătească prea mult sau că ar putea să-și vadă oaspeții cum scot oase de pește din fileul marinat de la petrecere.

De aceea, am încercat să alcătuim un ghid al amatorului legat de prepararea principalelor fructe de mare ce se găsesc în pescăriile de pe la noi.

De la spălare, la curățare și până la prăjire și marinare, avem un compendium legate de cum se prepară fructele de mare, cele mai multe metode fiind testate de noi.

Cum se prepară fructele de mare: scoicile

Scoicile este denumirea generică sub care se găsesc acele moluște bivalve, unele mai rotunde, altele mai lunguiețe, unele de culoare gri, altele mai maronii. De obicei, scoicile sunt fierte la aburi sau în apă, iar apoi adăugate în felul de mâncare cu paste, în supe sau în orez. Cea mai bună rețetă este cea de scoici fierte, servite cu puțin unt, zeamă de lămâie, sare, piper și ierburi proaspete, precum pătrunjel.

Înainte de a le prepara, verifică dacă vreuna dintre scoici este deschisă. Aceste scoici sunt probabil moarte și nu trebuie mâncate. Acest lucru este valabil și pentru midii. Fiecare scoică trebuie spălată și curățată de impurități, de obicei cu un burete de sârmă, deoarece va ajunge în contact cu sosul mâncării.

Apoi, scoicile vor fi scufundate în apă rece cu sare, timp de 20 de minute (suficientă sare, cam câtă este în apa de mare), timp în care scoicile vor filtra tot ce au înăuntru, inclusiv nisipul. După asta, lasă scoicile în apă rece, fără sare, timp de 10 minute, pentru a clăti excesul de sare pe care l-au absorbit.

Apoi se pun la fiert și se urmează instrucțiunile din rețetă. Nu au nevoie de multă fierbere, procesul fiind unul de scurtă durată.

Personal, le pun într-o tigaie woc în care pun un pahar cu apă, zeamă de lămâie, vin alb și usturoi. Acopăr tigaia cu un capac și le las să fiarbă 2-3 minute. Iau tigaia de pe foc și adaug pătrunjel proaspăt tocat.

Știi că scoicile s-au gătit atunci când s-au deschis toate cochiliile, adică foarte repede după ce au intrat în contact cu căldura.

Cum se prepară fructele de mare: crabul

Crabii sunt creaturi prolifice cu peste 4000 de specii în întreaga lume. Crabii conțin două tipuri de carne: albă și maro. Cea albă este foarte delicată în comparație cu cea maro care are o aromă mult mai intensă. Dacă vrei o cantitate mai mare de carne albă, alege crabii masculi care au clești mai mari.

Atunci când pregătești crab, păstrează carapacea deoarece va da un gust senzațional unei supe de pește.

Crabii se vând, de obicei vii. Pentru a omorî crabul, întoarce-l și ridică micul lambou ascuțit sub care vei vedea o mică gaură. Cu puțină forță, introdu un cuțit sau o șurubelniță robustă în gaură până când simți că atinge cealaltă parte a cochiliei. Întoarce crabul și lasă să se golească lichidul din interior.

Pune o oală mare cu apă la fiert, în care adaugi câte 30 de grame de sare pentru fiecare litru de apă. Pune crabul în oală și lasă-l să fiarbă, în funcție de greutatea lui. Un kilogram de crab fierbe în 8-10 minute.

Scoate crabul din apa fiartă și lasă-l să se răcească înainte de a-l prepara. Nu-l pune în apă cu gheață deoarece, astfel, carnea se va îmbiba cu apă. Mai departe, urmează rețeta ta cu carne de crab.

Cum se prepară fructele de mare: homarul

Homarul este o delicatesă luxuriantă ce merită toți banii. Deși se pare că se găsește în multe ape din Europa, în cantități destul de mari, rămâne o specialitate ce se servește scump în restaurante luxoase. Dar se poate găti și acasă.

Dacă vrei să cumperi un homar viu, vei fi sigur de prospețimea lui, însă va trebui să-l omori tu, lucru de care mulți bucătari amatori se feresc. Dacă nu e viu, trebuie să miroasă a mare, iar coada să se încolăcească natural sub corp, atunci când este întinsă. De asemenea, asigură-te că are cleștii legați și imobilizați. Homarii vii nu sunt rozalii, cum sunt cei gătiți, au o culoare albastră-verzuie închisă. Păstrează homarul viu în frigider, înfășurat într-o cârpă umedă și gătește-l în ziua în care l-ai cumpărat.

Cel mai bun mod de a omorî un homar este să folosești un cuțit robust și ascuțit și să împingi vârful, ferm și rapid, prin centrul crucii de pe capul său, asigurându-te că lama este orientată spre coadă – așa ar trebui să moară instant. Se mai poate băga viu în apă clocotită, însă mulți consideră acest lucru o cruzime, chiar dacă el a zăcut inconștient în frigider.

Cum se prepară fructele de mare: caracatița

A găti caracatiță poată părea intimidant, însă nu este deloc atât de complicat pe cât te-ai gândi. Este chiar foarte, foarte simplu. Trebuie să o secționezi, iar apoi să o pui la fiert într-o oală mare cu apă și sare. Trebuie să o fierbi la foc mediu spre mic, 45-60 de minute, în funcție de dimensiunile ei. Dacă o fierbi la foc mare, riști să aibă o textură de cauciuc.

Personal, după ce o fierb, o rumenesc puțin în tigaie sau pe grătar, și o servesc cu seamă de lămâie alături de o salată verde sau de cartofi și morcovi sote.

Cum se prepară fructele de mare: creveții

Creveții sunt cei mai apreciați dintre fructele de mare și sunt consumați peste tot în lume. Se pot găti atât în crustă, cât și fără. Eu prefer a doua variantă, pentru a mă asigura că am scos toate intestinele. Le rup capul și apoi încep să decojesc cochilia. Îi spăl foarte bine și îi gătesc în mai puțin de cinci minute. Cum? În cel mai simplu și italienesc mod. Pun puțin unt și ulei de măsline la încins într-o tigaie generoasă, adaug creveții și apoi pun sare, piper, zeamă de lămâie și usturoi. Până pun eu toate acestea, ei deja s-au strâns și s-au făcut rozalii, îi întorc puțin și sunt gata. La final adaug o mână mare de pătrunjel verde tocat. Se combină perfect cu tagliatele sau orez, dar și cu un pahar de vin alb rece.


Cum se prepară fructele de mare: calamarul

Dacă mi se pare ceva greu de preparat, acesta este calamarul. Asta deoarece, o secundă de neatenție și îl poți face opincă. Secretul este să-l gătești foarte repede, la temperatură mare.

Dar să o luăm cu începutul. Înainte de toate trebuie să speli foarte bine calamarul și să-i scoți cele două ace plastifiate din interior.

Eu prefer să-l tai în bucățele mai mici, să pun ceapă și usturoi la călit, iar apoi să adaug calamarul. Acopăr totul cu vin sau cu supă de pește, sare și piper, uneori cu roșii proaspete. Temepratura este medie, iar calamarul se gătește încet. Dacă vreau să-l pun pe grătar, îl las la marinat câteva ceasuri înainte, în zeamă de lămâie, ulei de măsline, usturoi tocat, puțin vin, sare și piper. Îl pun pe grătar și îl las câte două minute pe fiecare parte. Delicios.

Sau, mai aleg variant pane, preferata copiilor. Aceasta o fac când găsesc baby calamari, niște calamari care nu sunt mai mari decât degetul mic, pe care îi curăț, le tai tentaculele și îi trec prin făină și ou și îi prăjesc.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO