fbpx

Căutare

Share this article

Putem să mai mergem la cumpărături, aceasta este o altă întrebare importantă în timpul pandemiei de coronavirus, legată în principal de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan care vindeau și animale vii, care a făcut până acum peste 500,000 de victime în toată lumea.

Exact ca în cazul SARS sau MERS, care fac parte din aceeași familie a coronavirusurilor, noua tulpină apărută în China, atacă mai multe organe, în special plămânii și poate fi foarte periculoasă pentru vârsnici sau persoanele care suferă de alte boli. De aceea, este foarte important să ne ferim. Să #stămîncasă.

Dar ce facem atunci când mergem la cumpărături? Cum ne ferim de virusul COVID-19? Și ce facem dacă comandăm online, este în siguranță?

Aflăm răspunsurile mai jos:

Magazinele sunt încă deschise și toate ne asigură că stocurile sunt suficiente. Dar este sigur să mergem la cumpărături?

Toți specialiștii ne recomandă să evităm să mergem în magazin, pe cât posibil. Însă, atunci când trebuie neapărat să o facem, aceștia susțin că este de preferat să alegem magazine mai mici, de lângă casă, evitând astfel aglomerația din supermarketuri. Și, în acest fel, ajutăm micile afaceri care au foarte mult de suferit în această perioadă.

Cu toate acestea, dacă trebuie neapărat să mergem la cumpărături, atunci trebuie să:

  • evităm orele aglomerate
  • să stăm la o distanță de minim 2 metri de ceilalți oameni din magazin – clienți sau angajați

De asemenea, cu excepția fructelor și a legumelor pe care le poți spăla acasă, este de preferat să evităm să cumpărăm produse care se vând la vrac.

Dacă trebuie să merg la magazin pentru cumpărături, trebuie să port mănuși?

Nu neapărat. Dacă putem, necesar ar fi să ștergem mânerul coșului cu un șervețel dezinfectant sau o substanță pe bază de alcool, să ne dezinfectăm mâinile după ce ieșim din magazin și să ne spălăm foarte bine atunci când ajungem acasă.

De altfel, într-o postare pe grupul City Doctors, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID–19, medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, susține că: „mănuşile te protejează, dar reprezintă şi o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuşi nu te contaminezi. Dacă mănuşa este contaminată şi pui mâna pe faţă, te contaminezi. Mănuşa te protejează dacă o porţi în zone potenţial contaminate, iar când ieşi din aceste zone, să o scoţi, o arunci şi te speli bine pe mâini. Dacă nu o arunci, devine sursă de contaminare.

Ai grijă şi unde o arunci, pentru că poţi contamina acea zonă. De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la faţă (cu sau fără mănuşă) şi să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă şi săpun, cel puţin 20 de secunde, astfel încât să freci bine toată suprafaţa ambelor mâini şi între degete”.

Ce fac dacă am ales să îmi fie livrate cumpărăturile acasă?

În mod clar dacă există această opțiune, ar trebui să o alegem. Însă, recomandat ar fi să nu intrăm în contact cu cel care ne livrează produsele. Îl putem ruga să ni le lase la ușă. Iar dacă nu avem posibilitatea să îi dăm un bacșiș prin aplicație, atunci putem să îl lăsăm la ușă. Și fiți generoși, oamenii aceștia își riscă sănătatea pentru noi.

Trebuie să dezinfectez cumpărăturile după ce le cumpăr și le aduc acasă?

Studiile arată că virusul poate rămâne pe suprafețe, precum cele de plastic sau metal, mai bine de trei zile, iar pe cele de carton până la 24 de ore. Cu toate acestea, experții susțin că este mult mai greu să te contaminezi prin acest fel, decât prin contactul cu o altă persoană. Însă, asta nu înseamnă nu că este foarte important să le curățăm, în special dacă ai intrat în contact cu o suprafață contaminată și apoi ți-ai atins fața – nasul, gura sau ochii. Folosește pentru dezinfectarea produselor substanțe pe bază de alcool. Cât despre fructe și legume, acestea trebuie curățate cu apă și săpun – însă aveți mare grijă să curățați foarte bine săpunul de pe ele. Pentru mai multe informații citiți articolul de mai jos:

Cum ne dezinfectăm cumpărăturile înainte de a le aduce în casă pentru a ne feri de coronavirus?

Este în siguranță să comanzi mâncare online?

Da, cu condiția să nu intri în contact direct cu persoana care o livrează. De aceea este recomandat să folosiți plata online. În acest moment experții au demonstrat că nu există nicio dovadă că virusul s-ar putea transmite prin mâncare, prin urmare este în siguranță să comandați mâncare online. În plus, dacă restaurantele au urmat întocmai toate regulile de siguranță, atunci nu ar trebui să fie vreun risc de transmitere nici prin pachetele cu care a fost livrată mâncarea. Poate, însă, ar fi bine să evitați contactul direct cu pachetele exterioare.

Dar online shopping: ce trebuie să fac cu cutiile pe care le primesc de la curier?

Având în vedere că virusul rezistă pentru cel puțin o zi pe suprafețele de carton, experiții susțin că sunt șanse destul de mici de infectare. Cu toate acestea, ar fi bine să luăm câteva măsuri de protecție:

  • deschideți cutia la intrare, luați produsele și apoi aruncați-o fără să o mai aduceți în casă
  • spălați-vă imediat pe mâini
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO