Curiozităţi: mituri care sunt de fapt adevăruri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Curiozităţi: mituri care sunt de fapt adevăruri

Indiferent când de mult ai încerca este imposibil să te gâdili singur. Există şi o explicaţie ştiinţifică în faţa acestui fapt.
Share this article

Ne-am obişnuit de ceva vreme să desfiinţăm lucruri care circulă ca adevărate, ele fiind, de fapt, nişte invenţii sau nişte informaţii transmise greşit de la o generaţie la alta. Şi e bine că se întâmplă asta. Există însă şi reversul medaliei: mituri care sunt de fapt adevăruri. Unele sunt de-a dreptul amuzante, altele, cât se poate de serioase şi extrem de utile.

Nu poţi să te gâdili singur

Ei bine, este cât se poate de adevărat. Indiferent când de mult ai încerca este imposibil să te gâdili singur. Există şi o explicaţie ştiinţifică în faţa acestui fapt. Creierul se concentrează în mod deosebit pe senzaţiile care vin din exterior în defavoarea celor cauzate de propriile acţiuni şi asta ca să nu piardă informaţii vitale venite din mediul înconjurător care s-ar putea deveni riscante pentru tine. În acest fel, încercările tale de a te gâdila vor fi sortite eşecului, în timp ce o atingere cât de fină în talpă, să spunem, s-ar putea să-ţi provoace o reacţie greu de controlat.

Telefonul mobil este mai murdar decât capacul de la WC

Pare greu de crezut şi totuşi, este atât de adevărat. Cercetătorii au stabilit că un telefon mobil poate aduna pe suprafaţa sa chiar şi de 10 ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă. Cum este posibil? Telefonul mobil ne însoţeşte cât e ziua de lungă, peste tot: la supermarket, în metrou, la piaţă, la film sau restaurant. Punem mereu mâna pe lucruri murdare şi, de cele mai multe ori, mâna plină de bacterii ajunge pe telefonul pe care, de parcă nu era de ajuns că îl folosim foarte des, îl mai lipim de faţă atunci când vorbim.

Unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare

Oricât de ciudat ar putea părea acesta este un fapt cât se poate de adevărat. Făcând o medie, unghiile cresc în fiecare lună cu 3,5 mm la mâini şi numai 1,6 mm la picioare. Iar dacă ţi s-a părut că vara cresc mai repede decât iarna, află că nu e doar o părere, ci o realitate. Şi acest lucru eu îl văd ca pe un avantaj, căci nu e nicio plăcere să simţi durerea în degetele de la picioare când ţi-e lumea mai dragă şi nu pentru că ţi-au rămas bocancii mici, ci pentru că ai omis să-ţi tai unghiile la timp.

Privitul unei fotografii este mai solicitant decât un joc de şah

Pare o glumă, dar este o descoperire cât se poate de serioasă a unor ingineri. Pe când aceştia încercau să programeze computerele să imite abilităţile umane, lucrul acesta s-a dovedit a fi relativ simplu în ceea ce priveşte realizarea unor acţiuni logice, matematice, precum mutările ce pot fi efectuate într-un joc de şah. Pe de altă parte, a fost o provocare deosebită să reuşească să realizeze un program de computer care să descifreze ce anume conţine o imagine. Practic, identificarea obiectelor de sine stătătoare este mai complicată decât ar părea la prima vedere, iar de asta îţi poţi da seama doar încercând să descifrezi un obiect plasat într-o zonă întunecată. Vei observa că variantele sunt nelimitate.

Jocurile pe computer te ajută să faci mai multe lucruri deodată

Rămânem în zona IT şi aflăm că mult-hulitele jocuri pe computer au adus cu ele şi câteva beneficii. Cele mai multe dintre ele necesită din partea celor care le folosesc atât atenţia distributivă, cât şi reacţii rapide. Un studiu a arătat că studenţii care jucau jocuri de acţiune în mod constant erau capabili să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp, dar şi să schimbe cu mai multă uşurinţă domeniul de activitate. Ori, într-o lume mereu în schimbare şi într-o continuă agitaţie, adaptarea rapidă este un avantaj.

Căscatul revigorează activitatea cerebrală

De câte ori ai fost trimis la culcare pentru că te-a apucat căscatul, iar cei din jur au considerat că e cazul să te odihneşti? Deşi asociat în general cu oboseala şi chiar cu plictiseala, căscatul este o metodă a organismului de a încerca să se trezească. Pe măsură ce caşti intră mai mult aer în plămâni şi, implicit, mai mult oxigen în sânge, acest lucru reuşind să ne facă mai alerţi.

Melodiile enervante sunt greu de uitat

Hey Macarena! Adevărat! Melodiile enervante şi nu doar melodiile, ci şi textele repetitive şi enervante sunt de neuitat. Îmi aduc aminte şi acum textele unor reclame de la începutul anilor `90 sau ale unor melodii extrem de slabe, care nu mi-au plăcut sub nicio formă. Iar explicaţia vine tot din felul în care funcţionează creierul, care are nevoie de lucruri simple, repetiţie şi elementul-surpriză ca să înglobeze cât mai uşor lucrurile pe care le întâlneşte în cale. Este evident că reţii lucruri cu cât sunt mai simple şi cu cât sunt repetate mai des, iar dacă acestea au în componenţă şi un element-surpriză, stupid sau absurd, reţeta este aproape garantată.

Citeşte şi: 3 mituri despre dulciuri care au condus la idei greşite despre consumul acestora – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora