Darius Râpă, cățărător profesionist la 13 ani. De la cățăratul din joacă pe pereți, la multiplu campion european, balcanic și național - LIFE.ro
Mergi la conținut

Darius Râpă are 13 ani și este elev în clasa a IX-a. Avea cinci ani și jumătate când, de voie, de nevoie, umbla după fratele lui mai mare și se uita la el cum se cațără pe orice obstacol întâlnit. Într-o bună zi l-a însoțit la sala de antrenamente unde se urca pe pereți, prinzându-se de niște prize colorate și echipat și asigurat cu niște funii speciale.

Din joacă, Darius a început să se cațere și el până într-o zi când Bogdan Dudău, proprietarul sălii de cățărat și antrenorul fratelui său mai mare l-a zărit și a spus: „Ia uitați-vă la ăsta micu!”. De atunci l-a luat sub aripa sa, l-a antrenat, l-a susținut și l-a ajutat să urce tot mai sus.

Azi Darius Râpă este acel copil cu care Bogdan Dudău se mândrește foarte mult. Nu o spune fățiș, dar i se citește în privire mândria cu care vorbește despre el. Iar lui Rareș îi tremură vocea atunci când vorbește despre Bogdan și îl caută din priviri să vadă dacă-l aude sau să-i ceară aprobarea atunci când spune ceva.

Descoperă povestea lui Darius Râpă, multiplul campion român la escaladă:

Datorită lui Bogdan, dar mai ales talentului și ambiției sale, Darius Râpă este azi multiplu campion european, balcanic și național la escaladă. Cum sună povestea lui și cât de sus își dorește să urce, vei afla din rândurile următoare:

Darius, când ai descoperit tu acest sport?

Eu am descoperit acest sport la vârsta de 5 ani și jumătate, de la fratele meu, care se cățăra prin spatele blocului și mă lua și pe mine cu el.

Și unde se cățăra el?

Pe țevile de la gaz.

O mică parte din medaliile obținute de Darius

Când ai ajuns prima dată într-o sală de antrenamente profesioniste?

În 2011, după aproximativ șase luni de când s-a apucat fratele meu de antrenamente, l-am urmat și eu deoarece îmi plăcea cum se cățăra.

Când erai mic obișnuiai să te cațeri prin casă, pe dulapuri, pe șifoniere?

Da. Când eram mic obișnuiam să mă cațăr prin casă, între pereți, pe dulapuri…

Darius în urmă cu 8 ani, cel mai mic membru al echipei de juniori ce a cucerit vârful Moldoveanu.

Așa, după ce am venit aici, la sala de antrenamente, am început să mă cațăr în joacă, iar apoi am început să merg la concursuri. La început am mers la concursuri tot în joacă, am continuat să mă antrenez și iată că nu am mai plecat.

Și cum erau antrenamentele la vârsta de șase ani? Complicate? Te antrenai în fiecare zi?

Nu veneam în fiecare zi, dar nu erau foarte complicate.

Darius Râpă doborând recordul național de dificultate pentru categoria lui de vârstă

Când a devenit Bogdan antrenorul tău?

Nu îmi mai amintesc, dar Bogdan a fost primul meu antrenor și cu el fac antrenamente de foarte mult timp și a devenit între timp și mentorul meu.

De ce e Bogdan atât de important pentru tine?

Bogdan este o persoană foarte importantă în viața mea deoarece de când eram mic, m-a ajutat să excelez în acest sport și m-a ajutat să merg la aproape toate competițiile sportive.

Darius Râpă alături de antrenorul său, Bogdan Dudău. Foto: Raduly Laszlo

Ce performanțe ai atins până acum? Ce titluri ai obținut?

Cele mai mari titluri ale mele sunt de campion european de două ori, în 2017 și 2019, la IMST, o competiție europeană ce a avut loc în Austria.

Mai sunt multiplu campion balcanic și național.

Dacă nu alegeai escalada sau dacă nu te alegea escalada pe tine, crezi că ai fi putut face performanță în alt sport?

Îmi plac cam toate sporturile, dar nu știu dacă aș fi făcut performanță. Joc fotbal de puțin timp, dar nimic nu se compară cu escalada.

Escalada nu e un sport periculos?

Escalada este un sport extrem de periculos pentru că ți se pot întâmpla foarte multe lucruri în foarte scurt timp dacă nu ești atent. De exemplu poți asigura o buclă greșit, poți să cazi și acolo ai rămas.

Una dintre cele mai importante victorii ale lui Darius Râpă. Locul I la IMST, 2017

Cum traduci tu termenii de siguranță și responsabilitate?

Siguranța și responsabilitatea pentru mine sunt cam același lucru. Când ești pe perete trebuie să fii foarte atent că altfel nu ai siguranță în tine și astfel ești responsabil de ce faci, dar și de lucrurile pe care ai putea să le greșești.

Foto: Raduly Laszlo

E un sport costisitor? Echipamentele și cantonamentele sunt costisitoare?

Escalada este un sport costisitor, echipamentele și cantonamentele sunt scumpe, dar, din fericire, in cantonamente putem merge cu bani de la Federație, de la Bogdan și de la anumiți sponsori.

Darius, escaladând un perete extrem de dificil

Tu reușești să câștigi bani în urma concursurilor?

Nu am câștigat foarte mulți bani până acum la concursuri, dar la seniori, în România și în afară, victoriile aduc destul de mulți bani.

Ca cine ai vrea să fii când vei fi mare?

Ca mine. De ce să fiu ca altcineva? Vreau să am stilul meu, nu să fiu ca altcineva.

Foto: Raduly

În ce clasă ești tu?

Acum sunt în clasa a noua.

Care e materia ta preferată?

Nu am una anume.

Darius Râpă, Locul I la campionatul IMST, 2019

Profesorii tăi știu de performanțele tale? Sunt mândri de tine?

Unii profesori m-au felicitat și m-au apreciat, alții nu.

Cât de sus vrei să urci? Care e visul tău?

Nu vreau să urc sus pe perete, vreau să fac grade cât mai mari și să câștig competiții. Îmi doresc să câștig niște cupe mondiale și europene la categoria seniori. Să fiu cel mai bun.

Ce înseamnă să fii cel mai bun la escaladă?

Să fii cel mai bun la escaladă, la categoria ta, e destul de dificil deoarece la antrenamente muncești dublu pentru că dacă ai un model în fața ta, pe cineva la fel de bun sau mai bun, poți să tragi după el, dacă ești singur, e mai greu.

Foto: Raduly Laszlo
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora