De ce a ales o familie de români care trăia în Anglia să se întoarcă acasă, într-un sat din Mureș. Alexandra Stamate (Ferma emigranți în grădină): „o chemare pentru a lua o gură de aer după ce mi-am ținut mult timp respirația” - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Florin și Alexandra Stamate s-au cunoscut lucrând amândoi într-un restaurant în România. Au plecat în străinătate să-și încerce norocul. Au trăit în Marea Britanie timp de cinci ani. Întâmplarea a făcut să fie acolo, iar viața nu le-a fost deloc ușoară. Falsa iluzie a siguranței i-a făcut să-și dorească din ce în ce mai mult să se întoarcă acasă. 

Acolo, în Anglia, Alexandra avea o mică grădină fix în centrul orașului. Așa a început să rodească în mintea lor ideea întoarcerii acasă și construirea unei vieți la sat, în ceea ce astăzi ei numesc Ferma emigranți în grădină.

Stau, împreună cu cei doi copii, într-un loc special, printre dealuri, undeva în Mureș. Copiii sunt cei mai fericiți pentru că „au libertate și sănătate pe pâine, cum îmi place mie să zic. S-au împrietenit cu sătenii, se salută, fac parte efectiv din viața satului”, cum spune Alexandra.

Muncesc mult, dar sunt fericiți. Chiar dacă spun că nu este deloc să aibă Ferma emigranți în grădină, despre care Alexandra ne spune că are de multe ori senzația că atunci „când ești mic, ești călcat în picioare frecvent”. Dar nu se dau bătuți. Pentru că ce îi face fericiți este „o bucată de cașcaval, când este în mâinile mele, când o pot plămădi și simți… un caș pe care îl privește razele soarelui… totul e bucurie dacă îți face plăcere”. Cum arată viața lor? Și cum a luat naștere Ferma emigranți în grădină? Vă invităm să aflați din interviul de mai jos:

Alexandra, povestește-ne puțin despre locul în care stați voi…

Stăm printre dealuri… dealuri pline cu grâne, cu livezi, cu de toate. E o mare bogăție pe care pământurile ne-o arată în jurul nostru. Parcă zici ca-i ireal câteodată. Mai exact, în județul Mureș, Comuna Bahnea. 

Alexandra Stamate (Ferma emigranți în grădină): „Viața acolo era ca un clișeu. Aceeași banalitate zilnică care oferea o falsă iluzie de siguranță și de confort. Când de fapt era exact invers, nesiguranță în primul rând. Dacă rămâneai fără job, erai gata. Aici, la țară, dacă rămâi fără cash, nu mori de foame, din contră”

Voi ați trăit o bună perioadă în Anglia. Cum ați ajuns acolo? 

Da, am trăit 5 ani în Anglia și cred cu tărie că locul te alege pe tine și nu invers. Am ajuns din întâmplare aici, nimic plănuit. 

Alexandra Stamate
Ferma emigranți în grădină a început încă de dinainte ca Alexandra și Florin să se întoarcă din Anglia

Ce făceați în Marea Britanie?

Munceam în UK, fiecare în felul său. Eu cu cei mici, iar Florin pe Uber. 

Cum arăta viața voastră acolo?

Viața acolo era ca un clișeu. Aceeași banalitate zilnică care oferea o falsă iluzie de siguranță și de confort. Când de fapt era exact invers, nesiguranță în primul rând. Dacă rămâneai fără job, erai gata. Aici, la țară, dacă rămâi fără cash, nu mori de foame, din contră. 

Citește și: Povestea tânărului care s-a mutat la sat pentru că nu-și găsea locul în București. De ce își spune Marcel Limbășan Meșterul Cârpeală

Ce v-a făcut să luați decizia de a vă întoarce în țară?

Nu știu exact. Dar la mine a fost ca o chemare, o chemare pentru a lua o gură de aer după ce mi-am ținut mult timp respirația.   

Ferma emigranți în grădină
Viața la Ferma emigranți în grădină

Ce au spus apropiații voștri – familia, prietenii – atunci când ați plecat în Marea Britanie? Și cum au reacționat când v-ați întors?

Când am plecat cu toții ne-au încurajat, crezând și ei bineînțeles, în iluziile cu străinătatea. 

La întoarcere, cu toții erau curioși să vadă dacă rezistăm măcar un an. 

Citește continuarea articolului 1 2 3 Pagina următoare »
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO