De ce este bine să consumi ananas
Ananasul este, nu doar fructul acela tropical extrem de delicios pe care-l savurezi rondea cu rondea, sau cu care decorezi torturi şi alte prăjituri, ci şi o plantă cu adevărate virtuţi nutritive şi medicinale. Combinaţie de fructe produse de mai multe flori alăturate, ananasul (originar din America, care creşte până la 5-8 metri în înălţime) este bogat în bromelină, fibre, fitonutrienti, pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanti şi betacaroten având, deci, numeroase efecte benefice asupra sănătaţii. Consumat ca atare, sub formă de sucuri, la conservă sau folosit, sub forma unor combinaţii, în tratamente cosmetice, anansul poate face minuni. Haideţi să vedem împreună de ce este bine să consumi ananas:
– bromelina (o enzimă de o importanţă vitală) ajută, spre exemplu, la asigurarea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal dar şi la scăderea inflamaţiei şi calmarea durerilor articulare din artrite sau entorse (în aplicaţii cutanate)
– conţinutul de serotonină şi triptofan îl face extrem de eficient pentru combaterea celulitei, tratarea depresiilor şi îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare
– prin conţinutul mare de mangan (mineral esenţial în formarea oaselor şi a ţesuturilor conjunctive) ananasul are rol în întărirea oaselor
– este antiiflamator, efect revigorant, purgativ, detoxifiant, antidepresiv
– fosforul şi calciul pe care le conţine sunt utile pentru combaterea afecţiunilor tiroidiene şi ajută la vindecarea celulelor nervoase din corp
– conferă elasticitate pielii, mai ales datorită conţinutului crescut de vitamina C (unul din trucurile pe care le putem folosi singuri constă în adăugarea a 50 de ml de suc de ananas cremei hidratante pentru corp şi aplicarea acesteia pe piele). Din ananas se pot face şi măşti cosmetice cu rol de curăţare, regenerare şi revitalizare a pielii.
– vitamina C din ananas însănătoşeşte gingiile şi previne depunerea reziduurilor alimentare la rădăcinile dinţilor, ceea ce înseamnă că anansul te poate lipsi de carii
– datorită glutaminei (cel mai abundent aminoacid din compoziţia muşchilor şi a sângelui), anansul poate fi extrem de util în refacerea de după antrenament
– tulpina de ananas are şi proprietăţi de luat în seamă, graţie unei enzime ce blochează creşterea nivelului de insulină în sânge şi transformarea zaharidelor în glucide
E bine de ştiut, că, asemenea oricărui fruct, anansul este ideal de consumat proaspăt, conserva de ananas având, spre exemplu, un aport caloric superior fructului proaspăt, şi fiind lipsit de bromelină, care este distrusă odată cu tratamentul termic.