De ce este viața în San Francisco atât de scumpă? - LIFE.ro
Mergi la conținut

De ce este viața în San Francisco atât de scumpă?

De ce vor oamenii să ajungă să locuiască aici și, mai ales, de ce este San Francisco un oraș în care viața este atât de costisitoare? Am fost în San Francisco să trăiesc câteva zile visul american. Și iată ce am aflat.
Share this article

Dacă visezi să calci pe urmele lui Steve Jobs și să vezi unde se transformă visele în realitate, atunci trebuie să vizitezi San Francisco. Însă mai presus de toate astea, orașul înseamnă libertate, creativitate și curajul de a avea încredere că poți face orice. Cu toate acestea, visul american aduce cu sine și o mare problemă: oamenii aleargă să ajungă într-un oraș extrem de scump. Ceea ce mă face să mă întreb de ce vor totuși oamenii să ajungă să locuiască aici și, mai ales, de ce este San Francisco un oraș în care viața este atât de costisitoare? Și atunci am fost în San Francisco să trăiesc câteva zile visul american. Și iată ce am aflat.

Răspunsul pe scurt: pentru că cererea este foarte mare, iar oferta limitată

De ce vrea toată lumea să trăiască în San Francisco? Poate pentru că visul de a deveni următorul Steve Jobs este foarte mare. Poate pentru că Sillicon Valley a devenit un mit, o dorință care pare să fie mai arzătoare chiar și decât marele American Dream. Poate pentru că ești cucerit de libertatea pe care ți-o promite orașul din care pare că toate trendurile pornesc. Oricum ar fi, San Franscisco este cel puțin o destinație pe care să o vizitezi, dacă nu ai posibilitatea să te muți aici.

Și cu toate astea, ajungi să îți îndeplinești visul de a trăi aici și îți dai seama că este atât de scump încât nu poți rămâne. Dar de ce se întâmplă asta? Pe scurt: pentru că cererea este atât de mare, încât oferta limitate nu îi poate face față. Și din nou, de ce se întâmplă asta?

San Franscisco are o suprafață de două ori mai mare decât Manhattan-ul. Și o populație aproape la jumătate (884 de mii vs. 8,1 milioane de locuitori cât are New York). Așa că … repet întrebarea, de ce se întâmplă acest fenomen? De ce este San Fransisco un oraș atât de scump?

Ei bine, răspunsul este dat de o imagine celor orașe de mai jos:

San Francisco VS New York

Ambele orașe și-au consumat deja toată suprafața disponibilă. Însă abordarea celor două a fost una total diferită. Dacă New York s-a dezvoltat foarte mult cu clădiri înalte – celebrele zgârie nori care dau faima orașului, San Francisco s-a bazat mai mult pe ideea de case de familie. Așa că, cererea foarte mare a făcut ca prețul caselor să explodeze.

Dar ca turist nu simți neapărat toată această presiune

Spuneam că San Francisco este destinația pe care cei mai mulți și-o aleg pentru a locui (și mai ales a munci). Însă, numărul turiștilor depășește anual 20 de milioane de oameni. Eu mi-am dorit să ajung aici nu pentru că voiam să calc pe urmele lui Steve Jobs, ci pentru că voiam să vad orașul care a reușit să îl aibă pe Milk într-o funcție publică la finalul anilor ’70.

Un oraș în care simți ce înseamnă libertate – creative, politică, social, de orice fel. Aici am simțit că poți face orice și poți fii cine vrei și cum vrei. Poți să trăiești liber, fără să-ți fie teamă de prejudecăți, de privirile oamenilor, de întrebările răutăcioase ale celor care trec pe lângă tine.

Dacă vrei să cunoști comunitatea de hipsteri din zonă, atunci trebuie să vizitezi Valencia in the Mission. Pentru hipioți ai putea să te duci la Haight, iar pentru a vedea unde stau cei bogați, poți să te duci în Marina district. Și în mod clar trebuie să ajungi la Palatul Artelor și la Pier 39 pentru a vedea leii de mare. Ideea este că, în San Francisco găsești un loc pentru toată lumea.

Și repet, poate că San Francisco este orașul care dă startul trendurilor de peste ocean, tocmai pentru că a avut curajul să îl voteze pe Harvey Milk într-o funcție publică în ’77. Tipul asta a fost un puternic susținător al comunității LGBT (de altfel, a fost și primul bărbat gay care a fost ales într-o funcție publică) și a încercat de trei ori fără succes să candideze pentru o poziție politică. Și cu toate astea, nu s-a oprit aici și, în cele din urmă, a reușit să câștige alegerile și să devină un membru în consiliul orașului. După 11 luni a fost asasinat, însă aportului pentru sprijinirea drepturilor persoanelor LGBT a fost unul enorm. Povestea lui o puteți vedea în filmul Milk care i-a adus lui Sean Pann Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Însă San Francisco nu înseamnă doar libertate, ci și Golden Bridge – cel mai scump pod din lume, Alcatraz – poate cea mai cunoscută și controversată închisoare din lume sau Sillicon Valley – care este o zonă formată din mai multe orășele, nu un cartier. Iar dacă pentru rezidenți cazarea este cea mai mare problemă, pentru turiști nu ar trebui să fie chiar atât de complicat. Chiar dacă, trebuie să fii pregătit de la început să scoți din buzunar cel puțin 100-150 de dolari pe noapte.

Însă, pentru cei care vor să plece în concediu și sunt dispuși să facă lucrurile on the go, vă recomand să vă alegeți cazarea de pe Hot Wire. E un site în care poți să profiți de oferte last minute la cazări de peste tot în lume. Îți poți seta zona în care ai vrea să stai, bugetul pe care ești dispus să îl plătești.

Iar eu îți recomand (dacă nu vrei să stai neapărat într-un loc anume) să profiți de ofertele lor surpriză – o să ai prețuri mai bune + mic dejun sau parcare incluse în buget. Și credeți-mă că este un mare avantaj să ai micul dejun, asta dacă nu vrei să dai încă vreo 30-40 de dolari pentru un mic dejun de două persoane.

Viața este atât de scumpă, încât oamenii au început să se mute în alte orașe

Poate ca turist nu simți poate cât de scumpă este viața în acest oraș. Pleci de la început cu gândul că ești în vacanță și nu te mai uiți în portofel, mai ales acum când totul este plătit cu cardul: de la mâncare, băutură, cazare și cumpărături, la transportul în comun pe care îl plătești prin aplicația MUNI (un fel de RATB al lor) ca să fie mai ieftin decât dacă ai plăti direct la vatman (ceea ce este posibil, dar este cu vreo 0,50 de dolari mai scump și, în plus, vatmanul nu dă rest, așa că trebuie să ai sumă fixă, dacă nu vrei să pierzi bani). Însă pentru cei care locuiesc în acest oraș, viața pare să fie extrem de scumpă.

Și tocmai această viața scumpă determină cel puțin două trenduri. Unul pe care îl remarci imediat dacă ești turist: cel al oamenilor străzii – sunt foarte mulți (însă nu atât de mulți ca în New York) și îi regăsești mai ales în Districtul de Business al orașului. Și celălalt pe care îl resimți mai mult dacă ești rezident sau și mai tare dacă ai un business în oraș: migrarea masivă a rezidenților către alte orașe.

Iar aceasta din urmă pare să fie o problemă cu adevărat arzătoare pentru San Francisco. Bay Area Council arată că nu mai puțin de 46% din rezidenții acestui oraș se gândesc să îl părăsească în scurt timp. Iar odată cu recrutarea prin LinkedIn mutările sunt și mai dese. Ținând cont de faptul că mai bine de 146 de milioane de americani au profil pe această rețea de socializare, iar mai mult de 20,000 de companii de peste ocean își recrutează angajații de aici, LinkedIn arată trendurile de pe piața de muncă de acolo, subliniind locurile spre care se îndreaptă oamenii din San Francisco: Stockton (California), Salt Lake City (Utah), Hawaii, Phoenix (Arizona), Las Vegas (Nevada), Austin (Texas), Denver (Colorado), Sacramento (California), Portland (Oregon) sau Seattle (Washington).

Însă mutările acestea par să fie ceva normal pentru americani. Dacă te gândești că pleacă de acasă imediat după liceu. Facultatea o fac departe, intership-urile cu care încep imediat după sfârșitul orelor de curs îi fac să se mute din nou în alt oraș. Iar job-urile care urmează îi fac din nou să își caute chirie în alte locuri. Cu toate acestea, migrarea din San Francisco către alte zone cu o viață mai ieftină (da, chiar și în Las Vegas este o viață mai ieftină, deși nu ai spune la prima impresie) pare să fie una de îngrijorare chiar și pentru ei.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora