De ce ne e cel mai frică? Cele mai întâlnite fobii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dacă m-ar întreba cineva de ce îmi e cel mai frică, automat aș răspunde că de boală și de moarte. Dacă vorbim însă de cele mai întâlnite fobii, răspunsurile nu seamănă cu ale mele.

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, fobiile reprezintă cea mai frecventă boală psihiatrică în rândul femeilor și a doua cea mai frecventă în rândul bărbaților.

Institutul Național de Sănătate Mintală sugerează că fobiile afectează aproximativ 10% dintre adulții din SUA în fiecare an. Ne raportăm la America pentru că numărul de locuitori este foarte mare și cercetările în domeniu sunt foarte avansate.

Citește și: Cele mai ciudate fobii din lume. De la frica de a dansa, la frica de a nu ți se lipi untul de arahide de cerul gurii 😀

Aceste fobii apar de obicei în timpul copilăriei sau adolescenței și continuă până la vârsta adultă. De asemenea, ele afectează de două ori mai multe femei decât bărbații.

Există o serie de explicații pentru care se dezvoltă fobiile, inclusiv teorii evolutive și comportamentale. Oricare ar fi cauza, fobiile sunt afecțiuni tratabile care pot fi minimizate și chiar eliminate cu tehnici și medicamente de terapie cognitivă și comportamentală.

De ce ne e cel mai frică?

Fobiile sunt surprinzător de comune, dar de ce anume se tem oamenii cel mai mult? Există fobii care tind să fie mai frecvente decât altele?

Următoarele fobii sunt zece dintre cele mai comune obiecte sau situații care duc la frică marcată și simptome precum amețeli, greață și dificultăți de respirație. În unele cazuri, aceste simptome escaladează într-un atac de panică în toată regula.

Fobia socială (tulburarea de anxietate socială) și agorafobia se află în propria lor categorie de tulburări de anxietate, unde restul de opt fobii sunt considerate „fobii specifice”, legate de un anumit obiect sau situație.

Aceste fobii comune implică de obicei mediul înconjurător, animalele, fricile de injecții și sânge, precum și anumite alte situații.

Cele mai întâlnite fobii: Arahnofobia

Arahnofobia este frica de păianjeni și alte arahnide. Vederea unui păianjen poate declanșa un răspuns de frică, dar, în unele cazuri, simpla imagine a unei arahnide sau gândul la un păianjen poate duce la sentimente de frică copleșitoare și panică.

Deci, de ce sunt atât de mulți oameni îngroziți de arahnide? Deși există aproximativ 35.000 de specii diferite de păianjen, doar aproximativ 12 reprezintă orice tip de amenințare reală pentru oameni.

Una dintre cele mai frecvente explicații pentru aceasta și pentru fobiile animalelor similare este că astfel de creaturi reprezentau odată o amenințare considerabilă pentru strămoșii noștri, cărora le lipseau cunoștințele medicale și instrumentele tehnologice pentru a aborda rănile cauzate de animale și insecte. Ca urmare, evoluția a contribuit la o predispoziție de a ne teme de aceste creaturi.

cele mai întâlnite fobii

Ofidiofobia

Ofidiofobia este frica de șerpi. Această fobie este destul de comună și adesea atribuită cauzelor evolutive, experiențelor personale sau influențelor culturale. Unii sugerează că, deoarece șerpii sunt uneori veninoși, strămoșii noștri care au evitat astfel de pericole aveau mai multe șanse să supraviețuiască și să-și transmită genele.

O altă teorie sugerează că frica de șerpi și animale similare ar putea apărea ca o frică inerentă de boală și contaminare. Studiile au arătat că aceste animale tind să provoace un răspuns de dezgust, ceea ce ar putea explica de ce fobiile în fața șerpilor sunt atât de comune. Oamenii tind să nu manifeste fobii similare față de animalele periculoase, cum ar fi leii sau urșii.

Cele mai întâlnite fobii: Acrofobia

Acrofobia, sau frica de înălțime, afectează mai mult de 6% dintre oameni. Această frică poate duce la atacuri de anxietate și evitarea locurilor înalte. Persoanele care suferă de această fobie pot face eforturi mari pentru a evita locurile înalte, cum ar fi podurile, turnurile sau clădirile înalte.

În timp ce în unele cazuri această frică de înălțime poate fi rezultatul unei experiențe traumatice, gândirea actuală sugerează că această frică a evoluat ca o adaptare la un mediu în care o cădere de la înălțime reprezenta un pericol semnificativ.

Deși este obișnuit ca oamenii să aibă un anumit grad de frică atunci când întâlnesc înălțimi mari, această fobie implică o frică severă care poate duce la atacuri de panică și comportamente de evitare.

cele mai întâlnite fobii

Aerofobia

Aerofobia, sau frica de zbor, afectează între 10% și 40% dintre adulți, în ciuda faptului că accidentele cu avionul se întâmplă într-un procent infim. Aproximativ 1 din 3 oameni au un anumit nivel de frică de a zbura. Unele dintre simptomele comune asociate cu această fobie includ tremurul, bătăi rapide ale inimii și senzație de dezorientare.

Frica de a zbura determină uneori oamenii să evite cu totul zborul. Este adesea tratată folosind terapia de expunere, în care pacientul este introdus treptat și progresiv în zbor. Individul poate începe prin a se imagina pur și simplu într-un avion înainte de a lucra încet până să stea efectiv într-un avion și, în final, să zboare cu avionul.

Cele mai întâlnite fobii: Cinofobia

Cinofobia, sau frica de câini, este adesea asociată cu experiențe personale specifice, cum ar fi faptul că ai fost mușcat de un câine în timpul copilăriei. Astfel de evenimente pot fi destul de traumatizante și pot duce la răspunsuri de frică care durează până la vârsta adultă. Această fobie specială poate fi destul de comună.

Această fobie nu este doar o reținere normală în fața câninilor nefamiliari; este o teamă irațională și excesivă care poate avea un impact grav asupra vieții și funcționării unei persoane.

De exemplu, o persoană cu cinofobie s-ar putea simți în imposibilitatea de a merge pe o anumită stradă, deoarece știe că în acel cartier locuiește un câine. Această evitare poate afecta capacitatea individului de a funcționa în viața de zi cu zi și poate face dificilă ajungerea la serviciu, la școală sau la alte evenimente în afara casei.

cele mai întâlnite fobii

Astrafobia

Astrafobia este o frică de tunete și fulgere. Persoanele cu această fobie experimentează sentimente copleșitoare de frică atunci când se confruntă cu astfel de fenomene legate de vreme. Simptomele astrafobiei sunt adesea similare cu cele ale altor fobii și includ tremurături, ritm cardiac rapid și respirație crescută.

În timpul unei furtuni cu tunete sau cu fulgere, persoanele cu această tulburare pot face eforturi mari pentru a se adăposti sau a se ascunde de evenimentele meteorologice, cum ar fi ascunderea în pat sub așternuturi sau chiar ascunderea într-un dulap sau în baie. Persoanele cu această fobie tind, de asemenea, să dezvolte o preocupare excesivă față de vreme.

Ei pot petrece mult timp în fiecare zi urmărind vremea locală și națională pentru a ști când ar putea avea loc orice tip de furtună. În unele cazuri, această fobie poate duce chiar la agorafobie, în care oamenilor le este atât de frică să nu întâmpine fulgere sau tunete încât nu pot să-și părăsească casele.

Cele mai întâlnite fobii: Tripanofobia

Tripanofobia este frica de injecții, o afecțiune care poate determina uneori oamenii să evite tratamentele medicale și medicii. La fel ca multe fobii, această frică de multe ori nu este tratată, deoarece oamenii evită obiectul și situația declanșatoare. Estimările sugerează că până la 20% dintre adulți sunt afectați de acest tip de fobie.

Atunci când persoanele cu această fobie trebuie să facă o injecție, pot experimenta sentimente de groază extremă și ritm cardiac crescut. Unii oameni chiar leșină în timpul injectării.

Deoarece aceste simptome pot fi atât de supărătoare, persoanele cu această fobie evită uneori medicii, stomatologii și alți profesioniști din domeniul medical chiar și atunci când au un anumit tip de boală fizică sau dentară care necesită atenție.

cele mai întâlnite fobii

Fobia socială (tulburare de anxietate socială)

Fobia socială implică teama de situații sociale și poate fi destul de debilitantă. În multe cazuri, aceste fobii pot deveni atât de severe încât oamenii evită evenimentele, locurile și persoanele care pot declanșa un atac de anxietate.

Oamenii cu această fobie se tem de a fi priviți sau umiliți în fața altora. Chiar și sarcinile obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi mâncarea unei mese, pot provoca anxietate. Fobiile sociale se dezvoltă adesea în timpul pubertății și pot dura toată viața dacă nu sunt tratate.

Cea mai comună formă de fobie socială este frica de a vorbi în public. În unele cazuri, fobiile sociale pot determina oamenii să evite situațiile sociale, inclusiv școala și locul de muncă, care pot avea un impact major asupra bunăstării și capacității de funcționare a individului.

Cele mai des întâlnite fobii: Agorafobia

Agorafobia implică teama de a fi singur într-o situație sau într-un loc din care evadarea poate fi dificilă. Acest tip de fobie poate include frica de zone aglomerate, spații deschise sau situații care pot declanșa un atac de panică. Oamenii vor începe să evite aceste evenimente declanșatoare, uneori până la punctul în care încetează să-și părăsească complet casa.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu tulburare de panică dezvoltă agorafobie. Agorafobia se dezvoltă de obicei cândva între sfârșitul adolescenței și mijlocul anilor 30. Două treimi dintre persoanele cu agorafobie sunt femei.Tulburarea începe adesea ca un atac de panică spontan și neașteptat, care duce apoi la anxietate cu privire la posibilitatea ca un alt atac să se producă.

cele mai întâlnite fobii

Misofobia

Misofobia, sau frica excesivă de germeni și murdărie, poate determina oamenii să se angajeze în curățenie extremă, spălarea compulsivă a mâinilor și chiar evitarea lucrurilor sau situațiilor percepute ca murdare. În unele cazuri, această fobie poate fi legată de tulburarea obsesiv-compulsivă.

Această fobie obișnuită poate duce, de asemenea, la evitarea contactului fizic cu alte persoane din teama de contaminare, utilizarea excesivă a dezinfectanților și preocuparea excesivă cu rapoartele din mass-media despre focarele de boală. Persoanele cu această fobie pot evita, de asemenea, zonele în care germenii sunt mai susceptibili de a fi prezenți, cum ar fi cabinetele medicale, avioanele, școlile și farmaciile.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora