fbpx

Căutare

Share this article

Cine sunt cele mai puternice femei din lumea politică? Cum au reușit să învingă mentalități și forțe adverse? Și ce state conduc cu măiestrie și mănușă de fier?

Am cunoscut întotdeauna natura precară a puterii politice a femeilor de pe glob, progresele întâmplându-se în pași mici în loc de pași enormi. Și, deși în anumite privințe anul acesta s-a simțit ca o încetinire sau chiar o inversare a câștigurilor politice ale femeilor, liderii de pe lista Forbes din 2020 a celor mai puternice femei din lume au un impact supradimensionat pe scena mondială, deoarece abordează problemele sociale din timpul nostru.

Deși lupta împotriva Covid-19 este departe de a se încheia, țările cu lideri de sex feminin s-au comportat mai bine pe două fronturi: rate mai mici de pozitivitate și mai puține decese legate de Covid, chiar și atunci când se ține cont de dimensiunea populației. Șefele de stat au avut tendința de a acționa mai ferm în combaterea bolii, președintele taiwanez Tsai Ing-Wen introducând peste 100 de măsuri pentru a bloca răspândirea Covid-19 în ianuarie 2020 și premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern oprind răspândirea în comunități a pandemiei. Deși nu putem lega succesul lor doar de trăsăturile feminine de lideri, premierul norvegian Erna Solberg sugerează că „țările democratice în care drepturile omului sunt respectate și în care femeile pot ajunge în poziții de top în societate sunt, de asemenea, țările cele mai bine echipate să facă față crizelor precum Covid-19. „

Citește și: Cele mai puternice femei din Europa. Cine sunt doamnele care ne conduc?

Femeile continuă să conducă cele mai puternice instituții ale Uniunii Europene în această criză, cancelarul german Angela Merkel rămânând pe locul 1 pe lista cu cele mai puternice femei din lumea politică, pentru al zecelea an consecutiv. În ciuda retragerii sale iminente din politică în 2021, Merkel continuă să conducă cea de-a patra cea mai mare economie din lume și a fost apreciată pe scară largă pentru gestionarea crizei Covid-19 din Germania și blocajele limitate impuse.

cele mai puternice femei din lumea politică
Angela Merkel

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, ocupă locul 2 în lista cu cele mai puternice femei din lumea politică, stabilind politica monetară pentru cele 19 națiuni care împărtășesc zona euro. Anul acesta, rolul ei este mai important decât oricând, întrucât încearcă să reducă consecințele economice pe termen lung ale pandemiei, stabilind în același timp o agendă climatică ambițioasă.

cele mai puternice femei din lumea politică
Christine Lagarde

În SUA, pe fondul pandemiei și al răfuielilor rasiale al națiunii, ascensiunea lui Kamala Harris la poziția de vicepreședinte, se simte cu atât mai puternică. Fiind cea mai înaltă funcție în stat în care a fost aleasă o femeie vreodată în SUA, Harris reprezintă o multitudine de premiere și, conform propriilor sale cuvinte, „nu va fi ultima”.

cele mai puternice femei din lumea politică
Kamala Harris

Dar nu toate femeile de pe lista celor mai puternice femei din lume dețin o funcție oficială în politică. În urma nereușitei sale în alegerile din 2018, fondatoarea Fair Fight, Stacey Abrams, și-a canalizat pierderea în succesul întregii națiuni. Prin galvanizarea votului din Georgia, Abrams a contribuit la schimbarea statului de la roșu la albastru pentru prima dată în aproape 30 de ani. Nu numai că a devenit vocea principală a națiunii pentru drepturile de vot, dar influența ei supradimensionată exemplifică un peisaj în schimbare al puterii politice din SUA și din lume.

cele mai puternice femei din lumea politică
Stacey Abrams

Cele mai puternice 23 de femei din lumea politică:

 1. Angela Merkel (Cancelarul Germaniei)
 2. Christine Lagarde (Președintele Băncii Centrale Europene)
 3. Kamala Harris (Vicepreședinte al SUA)
 4. Ursula von der Leyen (Președintele Comisiei Europene)
 5. Nancy Pelosi (Purtător de cuvânt a Camerei Reprezentanților SUA)
 6. Kristalina Georgieva (Administrator delegat la Fondul Monetar Internațional)
 7. Jacinda Arden (Prim Ministru al Noii-Zeelande)
 8. Tsai Ing-Wen (Președinte al Republicii China)
 9. Sheikh Hasina Wajed (Prin ministru al statului Bangladesh)
 10. Nirmala Sitharaman (Ministru al Finanțelor în India)
 11. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
 12. Erna Solberg (Prim ministru al Norvegiei)
 13. Simonetta Sommaruga (Președinte al Elveției)
 14. Elvira Nabiullina(Economist, sfătuitor al președintelui Rusiei, Vladimir Putin)
 15. Nicola Sturgeon (Membră a Parlamentului Scoțian)
 16. Yuriko Koike (Guvernator al orașului Tokyo)
 17. Sophie Wilmes (fost premier al Belgiei)
 18. Mette Frederiksen (Prim Ministru al statului Danemarca)
 19. Sri Mulyani Indrawati (Ministru de finanțe în Indonezia)
 20. Zuzana Caputova (Președintele Slovaciei)
 21. Sanna Marin (Prin ministru al Finlandei)
 22. Sahle-Work Zewde (președintele Etiopiei)
 23. Stacey Abrams (politicianul care a decis soarta alegerilor americane, influențând statul Georgia să voteze cu Partidul democrat)
cele mai puternice femei din lumea politică
Jacinda Ardern

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO