De la port ţigaret la hainele înflorate. Ce se purta în anul în care te-ai născut? - LIFE.ro
Mergi la conținut

De la port ţigaret la hainele înflorate. Ce se purta în anul în care te-ai născut?

Deschizi albumul de fotografii din adolescenţă şi te minunezi de hainele pe care le purtai atunci. Atunci erai la modă dacă purtai cât mai multe haine înflorate şi ascultai jazz. Acum unele haine nu îţi mai vin. Pe altele nu le-ai mai purta niciodată. Altele, însă, au revenit în tendinţe şi te bucuri că le-ai păstrat.
Share this article

Deschizi albumul de fotografii din adolescenţă şi te minunezi de hainele pe care le purtai atunci. Atunci erai la modă dacă purtai cât mai multe haine înflorate şi ascultai jazz. Şi tot atunci mamele nu ne înţelegeau pentru petrecerile lor nu erau petreceri decât dacă erau îmbrăcată elegant cu mânuşi albe lungi şi ruj roşu puternic. Acum unele haine nu îţi mai vin. Pe altele nu le-ai mai purta niciodată. Altele, însă, au revenit în tendinţe şi te bucuri că le-ai păstrat.

Aşa cum spune Joe Jackson „nostalgia is a recreational drug” (nostalgia este un drog care să te relaxeze), aşa că nu ne-ar face deloc rău să ne aducem aminte de trendurile din modă care au dominat copilăria sau adolescenţa noastră sau a părinţilor noştri (nu de alta, dar poate aşa ajungem să înţelegem şi pozele pe care le avem cu ei atunci când erau tineri).

1953-1955: Hainele elegante, mânuşile albe lungi şi rujul roşu aprins

Aşa cum spunea şi Vogue, începutul anilor ’50 au fost în mod clar anii de aur a hainelor haute couture. Au fost ani ai eleganţei şi ai fascinaţiei cu stil. Nu de alta, dar anii aceştia ne-au adus imaginea iconică a uneia dintre cele mai frumoase actriţe din toate timpurile Grace Kellype care am văzut-o în Rear Window (1954) şi To Catch a Thief(1955). Cu mânuşile ei albe lungi, cu fuste croite speciale pe corpul ei şi un ruj roşu care nu îşi pierdea niciodată din intensitate, Kelly a fost modelul acestor ani în care o femeie frumoasă trebuia să fie sofisticată şi elegantă.

Apoi, evident, a urmat Marilyn Monroe în Gentlemen Prefer Blondes(1953), îmbrăcată în satin roz cu rochii semnate de Dior, Balenciaga, Givenchy. Au fost câţiva ani în care designerii de modă au trăit o adevărată bucurie creativă. Iar colecţia Chanel #5 şi colierele de perle erau ceva normal printre femeile de peste ocean.

1960-1964: „Breakfast at Tiffany’s” & stilul semnat de Jackie Kennedy 

Începutul anilor ’60 au fost marcaţi de filmul Breakfast at Tiffany în care Audrey Hepburn ne fermeca cu rochiile negre scurte şi cu port ţigaretele sale lungi. Practic, era orice femeie cu ceva bani îşi putea dori vreodată. De aceea, la vremea respectivă câinii nu au mai fost animalele de companie preferate ale doamnelor, ci pisicile.

Pe de altă parte, această perioadă a fost marcată şi de imaginea familie Kennedy şi în special de frumuseţea primei doamne, Jackie. Atât cât a durat perioada în care soţul său a fost preşedintele Statelor Unite ale Americii, doamna Kennedy impresiona prin costumele Chanel pe care le purta, dar şi rochiile de cockail strălucitoare. Iar pălăriile sale au fost, în mod clar, elementul iconic pe care l-a lăsat în urmă First Lady (dacă nu vorbim despre costumul roz pe care îl purta atunci când soţul său a fost asasinat şi pe care l-a avut şi la numirea lui Lyndon B. Johnson ca succesor al lui John F. Kennedy la conducerea ţării).

1967-1969: Hippies

Sfârşitul anilor ’60 a fost, însă, marcat de libertatea erei hippie, în care toată lumea purta haine înflorate, coafurile bob şi asculta muzică jazz. Anii aceştia au însemnat Summer of Love, Festivalul de pop de la Monterey şi lansarea albumului Abbey Road, semnat de Beatles. Iar atunci muzica a început să influenţeze lumea modei. Iar activismul a început să fie o normă. Janis Joplin, cu vestele sale decadente, era un style icon. La rândul său, Jim Morrison cu pantalonii săi de piele care nu părea a fi niciodată spălaţi, cureele argintii, părul ondulat şi de cele mai multe ori pieptul dezgolit, era un sex simbol.

Woodstock, de asemenea, a dictat ce se întâmplat în lumea modei de la aceea vreme. De la pantalonii (sau fustele) cu steagul Americii şi până la look-ul cât mai natural cu blugi şi cam atât … sau cel puţin fără sutiene. Perioada respectivă a însemnat libertatea totală. Lumea trebuia să iasă cât mai mult în evidenţă, iar imprimeurile florale erau la mare căutare.

1970-1979: Disco, licra şi tot ce înseamnă flamboiant

Însă, moda anilor ’60 a trecut repede şi a fost înlocuită de altă muzică. Petrecerile, activismul şi moda au fost combinate într-un alt mix. Anul 1977 a adus Saturday Night Fever, iar muzica disco a devenit norma de la aceea vreme. Sclipiciul, David Bowie şi Ziggy Stardust au devenit hit. Elton John se îmbrăca tot mai flamboiant, iar fraţii Donny şi Marie Osmond purtau costume de cowboy din licra sau satin.

1983-1985: „Material Girl” 

Şi au venit anii ’80 care au continuat moda perioadei precedente, însă au fost dominaţi de Madonna. Super starul care a împlinit anul acesta 60 de ani, a dictat nu doar muzica de la toate petrecerile, ci şi ţinutele celor mai multe femei de la aceea vreme. De la super hitul Burning Up (1983), Madonna a lansat melodie după melodie şi trenduri în modă care să le completeze.

Ca să înţelegeţi la ce mă refer: fanii cântăreţei au trecut repede de la şosetele până la gleznă purtate cu pantofi cu toc din Borderline, la rujul negru şi imprimeurile leopard, rochiile extrem de mulate cu cât mai multe bijuterii stridente sau ţinutele rockish cu cât mai multă piele la vedere. Totul era despre erotism, senzualitate. Iar fiecare ţinută era provocatoare şi strigat din toţi rărunchii „seeeex”.

Însă, anii aceştia au însemnat, să fim corecţi, una dintre cele mai grele perioade pentru simţul estetic. Şi asta pentru că a trebuit să ne luptăm cu îmbrăcămintea fluorescentă teeny-bopper sau părul electrizant şi super colorat.

1990-1993: Grunge şi rochii babydoll 

Şi după toată lupta de stil din anii ’80, a venit noul val al modei din deceniul următor, care să fim corecţi, au fost unii faini. Muzica de la Nirvana la PJ Harvey ne-a marcat adolescenţa. Iar la mijlocul anilor ’90 Courtney Love (Miss World) şi Kat Bjelland de la Babes in Toyland (Bruise Violet) au făcut din rochia babydoll un hit – dacă nu mai ţineţi minte, era look-ul acela cu haine copilăroase, lipstick roşu şi mult sunet de chitară.

Iar pentru un stil mai gotic, puteai să înlocuieşti rujul roşu cu cel maro. Combinat, bineînţeles, cu ghete, cămăşile în carouri şi orice mai purta Kurt Cobain.

Iar aceşti ani ne dictează şi acum trendul. Şi, ce bine că nu doar muzical!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora