De vorbă cu Santiago Muñoz, jucător profesionist şi profesor de golf la Stejarii Golf Driving Range, despre sportul tuturor generaţiilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

A început să joace golf la 6 ani îndemnat de tatăl său care era „greenkeeper” în cadrul celui mai bun teren de golf din Spania, Valderrama Golf Club.

În 1997, la nici 15 ani, Santi a fost unul dintre băieţii care nivelau bunker-ele în timpul prestigiosului campionat Ryder Cup disputat pe Valderrama, în care, după o luptă strânsă, echipa Europei a învins echipa Statelor Unite ale Americii. Inspirat de unii dintre cei mai buni jucători din lume precum Tiger Woods şi Seve Ballesteros, Santi a hotărât să îşi dedice cariera golfului.

A devenit jucător profesionist la 18 ani (handicap zero) şi tot atunci a început să predea golf copiilor în cluburi din Spania şi ulterior în Cehia pentru doi ani.

În 2014 a aplicat pentru un post de instructor de golf în Romania şi de atunci a contribuit semnificativ la evoluţia golfului în România.

Santi a acceptat propunerea noastră de a răspunde la câteva întrebări cu ocazia zilei internaţionale a golfului feminin.

Din experienţa ta, ce le convinge pe femei să joace golf? Soţii lor sau dorinţa de a încerca ceva diferit?

În primul an în România, majoritatea doamnelor care apelau la lecţiile mele să înveţe golf sau să îmbunătăţească jocul de golf, erau soţiile jucătorilor existenţi. În mare, situaţia este aceeaşi şi acum, fiindcă femeile işi doresc să facă sport împreună cu soţii/iubiţii şi familiile lor, dar vin şi mame care conştientizează beneficiile golfului, vor să îşi înveţe copii să joace golf şi se îndrăgostesc de acest sport. O altă categorie sunt prietene de-ale jucătoarelor existente care vor să încerce golful. Sau pur şi simplu persoane care află despre golf prin prisma evenimentelor pe care le organizăm la Stejarii cu sprijinul Romanian Golf Association.

Câte persoane iau lecţii de golf de la tine în prezent şi care este ponderea femeilor?

În fiecare an numărul jucătorilor de golf creşte considerabil în România. În acest moment, majoritatea elevilor mei sunt bărbaţi, dar numărul femeilor şi al juniorilor este de asemenea în creştere. În această perioadă învăţ 35 de doamne şi domnişoare să joace golf, dar urmare a evenimentului pe care îl organizăm cu ocazia Women’s Golf Day mă aştept ca numărul acestora sa se dubleze cel puţin.

Cât despre vârstă, am elevi de toate vârstele, dar majoritatea au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, spre deosebire de alte ţări unde sunt mulţi jucători pensionari. În România tinerii sunt conştienţi de beneficiile sociale ale golfului şi dedică mai mult timp acestui sport.

Din experienţa ta, câte lecţii de golf sunt necesare femeilor înainte să fie pregătite să joace golf pe teren?

Numărul lecţiilor de golf variază de la persoană la persoană, în funcţie de mai mulţi factori precum forma fizică, vârstă, capacitatea de coordonare. Cunosc persoane care au avut un început foarte greoi în golf, dar nu s-au lăsat şi au ajuns să joace foarte bine. Şi altele cu o mai mare deschidere faţă de golf care au avut nevoie de puţine lecţii. Pot estima un număr cuprins între 10-20 de lecţii de golf în care femeile trebuie să îşi formeze un swing cât mai corect posibil. Ulterior este important să joace pe teren cu persoane mai experimentate în golf care le pot învăţa latura practică a golfului, să se descurce în diferite situaţii pe teren, inclusiv să le explice reguli. Fireşte, se pot întoarce la lecţii de golf oricând simt că ceva nu funcţionează bine iar swingul lor are nevoie de îmbunătăţiri.

Care sunt punctele forte ale femeilor în jocul de golf prin comparaţie cu bărbaţii?

În primul rând, am observat că femeile au o altă abordare a golfului faţă de bărbaţi. Ele sunt motivate mai mult de a petrece timp în aer liber cu familia, prietenii, de călătorii şi de componenta de socializare a golfului decât de competiţia în sine. Ele înţeleg că la început, în golf, competiţia este cu terenul, nu cu alt jucător.  Femeile ştiu să se bucure mai mult de o rundă de golf şi sunt mai echilibrate fiindcă îşi pot controla mai bine emoţiile în rundele mai puţin bune de golf şi cu siguranţă pierd mai puţine mingi pe teren.

Nu sunt diferenţe semnificative în swingul de golf al femeilor şi al bărbaţilor, dar mă conving pe zi ce trece, mai ales în cadrul orelor acordate cuplurilor, că swingul femeilor este mai ritmic decât cel al bărbaţilor. Încă de la început, bărbaţii încearcă să lovească mingea cu multă forţă să zboare cât mai departe, pe când femeile încearcă să simtă şi să înveţe „dansul”. Un joc reuşit de golf este format dintr-o combinaţie între tehnică şi mental.

Ce sfat ai pentru femeile care sunt la început de drum în golf?

Sfatul meu este să aibă multă răbdare fiindcă este un sport dificil, dar care, dacă trec peste această barieră a dificultăţii, oferă multe satisfacţii, pentru tot restul vieţii lor. Este singurul sport care poate fi jucat împreună cu mai multe generaţii: soţi, copii, părinţi, bunici de orice vârstă. Trebuie să aibă încredere în ele, să nu renunţe şi să se bucure de toate victoriile mici, care, consolidate, ajung să le redefinească şi să le ofere o nouă „manera de vivir la vida”.

Sub mesajul „Inspire Action”, Womens Golf Day va fi sărbătorită la nivel mondial în peste în peste 46 de ţări şi peste 700 de locaţii de peste 29.000 de participante. Evenimentul pune accentul pe socializare şi relaxare şi este dedicat atât femeilor iubitoare de golf, dar şi celor care îşi doresc să fie iniţiate în acest domeniu. În România, cea de-a doua ediţie a Womens Golf Day va fi organizată de life.ro pe 14 iunie 2017 la Stejarii Driving Range cu sprijinul  Romanian Golf Association şi al Cătălinei Jigman, LadyCaptain, Lighthouse Golf.

Partenerii oficiali al Women’s Golf Day sunt Friedrich Wilhelm Raiffeisen, One United Properties, Ţiriac Auto şi Mercedes-Benz, Nespresso, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Canah, NutriHealing, Unvinpezi.ro, Azay, Leonidas, Happy Tour,  iRolls,  Lighthouse Golf and Spa Resort.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora