Destinul unei prime doamne în vreme de război: Olena Zelenska, femeia devenită ținta numărul 2 în războiul din Ucraina - LIFE.ro
Mergi la conținut

Familia președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a intrat în centrul atenției în urmă cu câteva săptămâni, când acesta a spus că inamicul rus a marcat-o drept „ținta numărul 2”. Proclamația a atras atenția asupra situației dificile a familiei sale, a primei doamne, Olena Zelenska și a celor doi copii ai cuplului, Aleksandra și Kirill.

Olena Zelenska, scenarist de profesie, a fost alături de soțul ei, care a condus lupta împotriva Rusiei din prima linie. Oare ce emoții au încercat-o când acest bărbat în vârstă de 44 de ani, președintele țării sale și soțul ei, a devenit un simbol global al rezistenței Ucrainei? Familia lor perfectă o oferit un contrast puternic cu imaginile izolate lăsate în urmă de președintele rus, Vladimir Putin. Nu există un birou oficial pentru Prima Doamnă în Ucraina, dar Olena Zelenska și-a creat un rol pe măsură ce războiul a progresat.

Olena Zelenska

„Astăzi nu voi intra în panică și nu voi vărsa lacrimi. Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei mă urmăresc. Voi fi alături de ei, alături de soțul meu și împreună cu tine”, a postat Olena Zelenska în urmă ceva timp, în timp ce Rusia ataca Ucraina. Cel mai recent efort al ei a fost acela de a anunța lansarea unui canal special Telegram cu informații verificate despre comunicarea și mișcarea traficului, menite să sprijine eforturile de război și să ajute la evacuarea oamenilor, dar și la oferirea sprijinului psihologic, printre altele.

Cine a fost Olena Zelenska înainte de a ajunge în atenția lumii?

În aprilie 2019, când Zelensky, actor și comedian, a câștigat alegerile prezidențiale, puțini dinafara circuitului de divertisment al Ucrainei auziseră de Zelenska. „Sunt o persoană nepublică… prefer să stau în culise. Soțul meu este mereu în prim-plan, în timp ce eu mă simt mai confortabil în umbră. Nu sunt activă în viața de partid, nu-mi place să spun glume”, a spus ea pentru Vogue, Ucraina.

Zelenska s-a născut Olena Kiyashko în Kryvyi Rih, un oraș industrial din centrul Ucrainei, unde a fost crescut și președintele, vorbind predominant rusă. Cei doi aveau o serie de prieteni comuni, dar abia la Universitatea Națională Kryvyi Rih, unde ea studia arhitectura și el dreptul, s-au întâlnit pentru prima dată. Se pare că ea avea un iubit la acea vreme, iar el era ocupat să încerce să-și facă o carieră pe scena comediei.

Citește și: Cine este Volodimir Zelenskiy, preşedintele cu cea mai grea misiune din istoria recentă a Europei

Comedia i-a unit. Zelensky este unul dintre fondatorii Kvartal 95 sau Studio Quarter 95, un furnizor de top de conținut TV de divertisment din țară, și a contractat-o pe Olena Zelenska în calitate de scenarist. „Obiectivul nostru ambițios este să facem lumea un loc mai bun, un loc mai bun și mai vesel, cu ajutorul acelor instrumente pe care le avem, adică umorul și creativitatea. Ne îndreptăm spre acest obiectiv, încercând să cucerim întreaga lume, desigur”, a spus Zelensky, care este și producătorul creativ al Kvartal 95. Cei doi s-au căsătorit în septembrie 2003.

Olena Zelenska
Olena Zelenska și Volodimir Zelensky

Unul dintre cele mai de succes spectacole ale studioului a fost „Slujitorul poporului”, în care Zelensky a jucat rolul unui profesor de școală, Vasyl Petrovych Holoborodko, care devine președintele țării din întâmplare. Olena Zelenska a fost unul dintre scriitorii scenariului. Viața ar imita arta pentru Zelensky, propulsându-l într-o lume a politicii globale, dar Zelenska, în ciuda faptului că era Prima Doamnă, a continuat să lucreze la Kvartal 95 pentru a crea povești. „Scriu scenariile ca înainte. Cu toate acestea, acum trebuie să îmi împart ziua între Biroul Președintelui și Studio și să urmez calendarul”, a spus Zelenska pentru Vogue.

Viața lui Olena Zelenska din postura de prima doamnă a țării

În calitate de Primă Doamnă, Zelenska a fost proactivă în domenii precum nutriția copiilor și a ajutat la reformarea sistemului de nutriție școlară. Într-o postare pe rețelele de socializare, ea a împărtășit că a început să mănânce sănătos abia după nașterea fiicei sale, când ea, la fel ca multe femei, s-a dovedit a fi puțin mai grea și mai lată decât înainte”. „Am decis că sportul obișnuit va rezolva rapid lucrurile și mă voi privi din nou în oglindă cu plăcere. Nu am schimbat dieta și am mâncat tot ce mi-am dorit. După un an, m-am săturat să mă antrenez și îmi pierdusem motivația”, a scris ea. Ea a consultat un expert, care a pus-o pe un regim alimentar care a dat rezultatele dorite – 10 kg pierdute în trei luni.

Olena Zelenska
Olena Zelenska pe prima pagină a Vogue Ucraina

Într-o altă postare, ea a sărbătorit adoptarea de către Parlament a unui proiect de lege care permitea bărbaților să beneficieze de un concediu plătit suplimentar de 14 zile timp de trei luni după nașterea copilului lor. „Personal, am așteptat ca acest proiect de lege să fie adoptat. Acesta este primul pas legislativ important pentru dezvoltarea unui părinte responsabil în Ucraina”, a spus ea.

Rolul primei doamne în timpul războiului

Pe măsură ce agresiunea rusă continuă, Zelenska a atras atenția asupra situației femeilor și copiilor. „Ucrainenii trebuie să-și ducă copiii la subsol în fiecare noapte și să lupte cu inamicul de sub zidurile caselor lor. Ucraina este o țară pașnică. Suntem împotriva războiului și nu am atacat noi primii. Dar, nu vom renunța. Întreaga lume, uite: luptăm pentru pace și în țările tale”, a postat ea pe pagina ei de Instagram.

Olena Zelenska
Familia unor eroi

Cei doi copii ai ei, Aleksandra, o adolescentă care a jucat în filme, și Kirill, sunt printre cei mai vulnerabili din Ucraina. Președintele anunțase că „inamicul m-a marcat drept ținta numărul unu”. „Familia mea este ținta numărul doi”, spusese el. De Ziua Îndrăgostiților, cuplul prezidențial a înregistrat un videoclip despre dragoste, spunând oamenilor: „Să ne iubim și să iubim Ucraina. Suntem acasă, suntem în Ucraina”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora