Dieta cretană - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dieta cretană

Unii spun că este cea mai sănătoasă dietă din lume iar dacă luăm în considerare mâncarea cretană, care alcătuieşte în parte, şi acestă vestită dietă, s-ar putea să le dăm dreptate.
Share this article

Unii spun că este cea mai sănătoasă dietă din lume iar dacă luăm în considerare mâncarea cretană, care alcătuieşte în parte, şi acestă vestită dietă, s-ar putea să le dăm dreptate. Veche de aproximativ 5000 de ani, dieta cretană are la bază o lege nescrisă extrem de simplă: mâncarea se prepară exclusiv din ceea ce-ţi oferă pământul, fără nici un adaos de chimicale. Beneficiind de un mediu prielnic, de la clima meditereaneană care favorizează dezvoltarea argiculturii ecologice şi până la diferitele tipuri de coacere a mâncăruruilor, cretanii se numără printre acei oameni cu o durată de viaţă foarte lungă.
Uleiul de măsline, fructele, vinul, brânza, pâinea, mirodeniile şi vegetalele sunt principalele elemente ale mâncărurilor folosite de insulari şi, evident, ale dietei cretane.

Dieta cretană (ideal de urmat timp de şase săptămâni) ajută, aşadar, nu doar la menţinearea unei greutăţi adecvate vârstei şi înălţimii celui care o urmează, dar şi protejează organismul de nenumărate boli.

Criteriile de bază ale dietei cretane (completely-crete.com)

  • Foloseşte ulei de măsline ca grăsime principală
  • Bea o cantitate moderată de vin, în mod normal, la o masă de seară (aproximativ unul până la două pahare pe zi pentru bărbaţi şi un pahar pe zi pentru femei)
  • Mănâncă multe fructe proaspete ca desert zilnic
  • Include în dietţă multe alimente pe bază de plante, inclusiv fructe şi legume, pâine şi cereale, fasole, nuci şi seminţe
  • Consumă zilnic cantităţi scăzute sau moderate de brânză şi iaurt
  • Consumă săptămânal cantităţi mici şi moderate de peşte şi păsări de curte
  • Include carnea roşie, poate doar o dată pe săptămână
Foto: iStock

Alimente

1. Uleiul de măsline este vedeta acestei diete, acesta fiind un excelent antioxidant, ajutând ficatul şi fiind deosebit de importnat în lupta împotriva cancerului şi a altor boli (calitatea uleiului de măsline din Creta este una deosebită, ceea ce-l face să fie căutat peste tot în lume).

2. Legumele reprezintă o parte importantă a acestei diete, cretanii  consumând legume de grădină de trei ori mai multe decât orice european. Legumele cultivate de cretani sunt bogate în acizi graşi care previn bolile de inimă.

3. Fructele se consumă în cantităţi mari, cretanii consumând de patru ori mai multe fructe decât orice alte popoare mediteraneene.

4. Plantele aromatice joacă şi ele un rol important în dieta cretană. Oregano, salvia, busuiocul, muşeţelul, cimbrul, menta, rozmarinul sunt doar câteva dintre plantele cunoscute pentru propietăţile lor terapeutice pe care cretanii le folosesc din plin la aromatizarea mâncărurilor.  

5. Pâinea din grâu bogat în vitamine, în special complexul B (despre care se spune că previne cancerul gastrointestinal) este un real deliciu dacă o serveşti aşa cum o servesc locuitorii Cretei: stropită cu puţin ulei de măsline, cu o felie de roşie, o felie de brânză feta ţi puţine mirodenii.

6. Brânza, un alt element cheie al dietei cretane, este nelipsită, deşi folosită cu moderaţie, de pe masa unui cretan. Extrem de variată, dulce sau sărată, uşoară sau grasă, brânza cretană este o adevărată sursă de calciu şi proteine cu un grad ridicat de vitamine.

7. Mierea este nelipsită din alimentaţia cretanilor (se şi spune că mierea cretană are cea mai bună aromă din lume şi cele mai multe proprietăţi terapeutice), acesta fiind folosită la prepararea prăjiturilor sau a diverselor mâncăruiri, precum şi pe post de îndulcitor

Foto: iStock

Sugestie de meniu zilnic (curademiere.ro)

Dimineaţa

  • Un ceai cu o linguriţă de miere
  • 3 felii de pâine integrală – 50 g
  • o felie de brânză de capră
  • o mandarină

Prânz

  • O salată din roţii şi castraveţi cu o lingură de ulei de măsline, 120 g de cod, la cuptor, 200 g de legume la aburi şi 100 g de orez integral. La desert, un kiwi.

Cină

  • Un bol de salată verde cu 200 g de sfeclă roşie şi 100 g de şuncă de pasăre şi o felie de pâine integrală. La desert, un iaurt cu o linguriţă de miere şi o linguriţă de nuci tocate.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora