Divele Festivalului Enescu 2017: Anne-Sophie Mutter, Khatia Buniatishvilli, Ruxandra Donose - LIFE.ro
Mergi la conținut

Divele Festivalului Enescu 2017: Anne-Sophie Mutter, Khatia Buniatishvilli, Ruxandra Donose

Sunt câteva artiste prezente în programul Enescu care vor umple sala până la refuz. Sunt adevărate dive, iar statutul acesta este câştigat nu doar prin frumuseţe, ci mai ales prin multă muncă, măiestrie, profesionalism. Vorbim despre violonista Anne-Sophie Mutter, pianista Khatia Buniatishvilli şi mezzosoprana Ruxandra Donose. Suntem siguri că data concertelor lor a fost încercuită cu roşu în programul festivalului!
Share this article

Festivalul Enescu aduce anul acesta în faţa publicului nume mari ale scenei muzicale, muzicieni de înaltă ţinută, foarte iubiţi de public. Dar, pe lângă virtuozitate şi forţă creatoare veţi vedea pe scena festivalului multă eleganţă, şarm şi frumuseţe. Sunt câteva artiste prezente în programul Enescu care vor umple sala până la refuz. Sunt adevărate dive, iar statutul acesta este câştigat nu doar prin frumuseţe, ci mai ales prin multă muncă, măiestrie, profesionalism. Vorbim despre violonista Anne-Sophie Mutter, pianista Khatia Buniatishvilli şi mezzosoprana Ruxandra Donose. Suntem siguri că data concertelor lor a fost încercuită cu roşu în programul festivalului!

Violonista Anne-Sophie Mutter

Violonista de origine germană Anne-Sophie Mutter pare o răsfăţată a sorţii şi a scenelor lumii. Este una dintre cele mai râvnite violoniste ale momentului, a cărei poveste muzicală a luat avânt la vârsta de 13 ani, atunci când maestrul Herbert von Karajana invitat-o să cânte cu Filarmonica din Berlin. În 1976 Anne-Sophie Mutter debuta la Lucerne Festival, cu Mozart – Concertul nr. 4 în D major pentru vioară.

Celebra violonistă este cunoscută în lumea întreagă pentru interpretarea Sonatelor pentru vioară de Beethoven, acompaniată de Lambert Orkis. Însă Anne-Sophie Mutter s-a lăsat sedusă de-a lungul carierei sale şi de lucrări contemporane. Henri Dutilleux, Sofia Gubaidulina, Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm sunt doar câţiva dintre compozitorii care au scris şi i-au dedicat lucrări. Cele două viori Stradivarius pe care Anne-Sophie Mutter interpretează cu măiestrie s-au auzit în marile săli ale lumii, dar şi pe scene nonconformiste, cum ar fi cluburile hip din Berlin.

Anne-Sophie Mutter revine în cadrul Festivalului Enescu anul acesta şi va concerta la Sala Mare a Palatului, pe 8 septembrie, alături de Pittsburgh Symphony Orchestra sub bagheta maestrului Manfred Honeck – interpretează Enescu – Uvertura de concert pe teme în caracter popular românesc în La major op. 32 (1948); Dvořák – Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor op. 53; Mahler – Simfonia I în Re major.

Pianista Khatia Buniatishvilli

A fost numită de unii „Marilyn Monroe a muzicii clasice”, alţii o aseamănă cu Beyonce. Şi aceste asemănări nu se referă doar la frumuseţea Khatiei Buniatishvilli, ci şi la puternica sa personalitate. După ce o vezi interpretând, îţi dai seama că pianista de origine georgiană emană forţă, vivacitate, energie şi nonconformism atunci când cântă. Ea însăşi spune că atunci când se află pe scenă lasă „energia animalică” din interior să iasă la suprafaţă.

Interpretările sale au forţă, sunt pasionale, te poartă în lumea acestei dive a muzicii. De fapt, Khatia Buniatishvili mărturiseşte că în centrul artei sale se află omul. Iar de-a lungul carierei sale a lăsat să se vadă asta prin concerte-statement (pe podul care desparte Georgia de teritoriul ocupat de ruşi), prin apelul constant la iubire şi pace, prin acţiunile sale caritabile.

Khatia Buniatishvilli nu se teme să experimenteze şi să se „îndepărteze” de linia strictă a muzicii clasice (a colaborat cu trupa Coldplay pentru albumul „Kaleidoscope”) şi vorbeşte despre a interpreta compozitorii clasici ca despre o „renaştere” a acelor lucrări prin forţa degetelor sale, prin talent, prin pasiune.

Pe scena Festivalului Enescu 2017 Khatia Buniatishvilli va urca pe scenă alături de Israel Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Zubin Mehta, sâmbătă, 16 septembrie, la Sala Mare a Palatului, de la ora 19:30. Va interpreta Schumann – Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op. 54 şi Strauss – „Simfonia Domestica” op. 53.

Mezzosoprana Ruxandra Donose

Ruxandra Donose este una dintre cele mai de succes mezzosoprane de origine română, aplaudată şi ovaţionată pe marile scene ale lumii: Covent Garden, Opéra Bastille, Metropolitan Opera, Salzburg Festival şi multe altele. Tonalitatea vocii sale este inconfundabilă, fiind considerată una dintre cele mai bune mezzosoprane mozartiene. Ruxandra Donose mărturisea de curând, într-un interviu pentru News.ro, că îl interpretează cu mândrie pe George Enescu şi că marele compozitor român „rămâne un gigant al muzicii universale, care te poate cuceri sau te poate intimida”.

Ruxandra Donose deschide Festivalul Enescu 2017, pe 2 septembrie, la Sala Palatului. O vom vedea interpretând Iocasta din „Oedipe”, de Geore Enescu, alături de London Philharmonic Orchestra, Corul Filarmonicii „George Enescu” şi Corul De Copii Radio sub bagheta  maestrului Vladimir Jurowski.

Citiţi programul complet al Festivalului Enescu 2017 pe life.ro

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora