fbpx

Căutare

Share this article

Când avea 30 de ani, Ioana* a născut un fiu. La două săptămâni după naștere, tot ce credea că înseamnă perioada maternității – liniște și conectare cu copilul – s-a transformat într-un calvar. Atunci a aflat că are cancer de col uterin. A trecut prin toate procedurile medicale posibile ca să-și salveze viața, adică s-a operat, a făcut radioterapie și chimioterapie, dar lupta ei cea mare a fost, de fapt, cea cu trauma psihică, o luptă pe care încă o duce. Cum îți revii după ce simți că părțile tale feminine au fost mutilate? Cum recreezi intimitatea în cuplu când fiecare contact sexual doare? Cum recâștigi anii de maternitate pierduți din cauza cancerului? Cum îți schimbi direcția profesională când boala nu-ți mai permite să te întorci la vechiul job? Fiecare femeie care trece prin cancerul de col poartă propria luptă, iar Ioana a ales să o împărtășească pe a ei acum, la trei ani de la diagnostic.

Citește și: Cum e să fii diagnosticată cu cancer când țara intră în lockdown și cum depășești toate provocările când lumea e plină de restricții. Delia Grigoroiu, femeia care a învățat să vadă lucrurile bune în cele mai grele situații

În primăvara lui 2018, Ioana avea 30 de ani, era căsătorită și tocmai se pregătea să nască. Avusese o sarcină fără probleme și i s-a părut nimic suspect când medicul ei ginecolog i-a recomandat să nască prin cezariană pentru că, spunea el, la nașterea naturală ar fi existat un risc de sângerare. Zis și făcut. Ioana și-a ascultat medicul și a născut un băiat perfect sănătos la Spitalul Filantropia din București.


Se pregătea pentru ceea ce, credea ea, avea să fie perioada cea mai frumoasă din viață: primii ani de maternitate. Nici a doua zi după naștere, când medicul ginecolog a chemat-o să-i facă o altă analiză, nu și-a făcut griji.

După încă două zile, a plecat acasă și și-a văzut de viață liniștită. A alăptat, și-a ținut copilul în brațe, s-a simțit împăcată cu viața ei. Era fericită.

„Am auzit: e cancer”

După două săptămâni de fericire cu fiul și soțul ei, Ioana s-a întors la maternitate, la un control. Din nou, nimic neobișnuit. E normal ca o proaspătă mamă să meargă la medic după ce naște, pentru ca acesta să-i verifice starea de sănătate.

Totuși, când ginecologul a anunțat-o, după consult, că ar vrea să fie văzută și de profesor, adică de doctorul cu cea mai mare expertiză medicală și cel mai ridicat grad de încredere din spital, lucrurile s-au precipitat. 

Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO