Femei care aleg să nu se mai epileze şi motivele care au dus la acest curent - LIFE.ro
Mergi la conținut

Femei care aleg să nu se mai epileze şi motivele care au dus la acest curent

Au apărut etichetele precum „neîngrijită” sau „delăsătoare” pentru cele care nu se supun acestor proceduri. Cuvintele nepotrivite şi jignirile au luat amploare în ultimii ani inclusiv printre copii, fete de vârste foarte fragede fiind umilite pentru un lucru absolut firesc: părul de pe corp.
Share this article

Pentru multe dintre noi, epilarea e un gest firesc la care apelăm, în majoritatea cazurilor, încă din adolescenţă. În ultimii ani însă ajung şi multe preadolescente la saloanele de cosmetică pentru astfel de proceduri. Şi tot în ultimii ani un nou curent a luat avânt. Sunt tot mai multe femei care aleg să nu se mai epileze, aşa că am căutat să văd care sunt motivele pentru care au ales să nu mai facă acest lucru.

Epilarea – o scurtă istorie, cum a devenit un gest firesc şi problemele provocate

Deşi epilatul a devenit ceva firesc în ultimii 70-100 de ani, metode de îndepărtare a părului – barbare, de altfel – au fost folosite încă din antichitate. De ce spun că metodele erau barbare? Pentru că cei care doreau să scape de părul de pe corp făceau asta cu ajutorul scoicilor sau a pietrelor ponce, cu care frecau pielea.

Primul brici modern a fost realizat în secolul al XVIII-lea şi era folosit de bărbieri. În acele vremuri însă bărbaţii nu obişnuiau să se bărbierească decât foarte rar, dacă o făceau. Abia în secolul XX, în SUA, bărbaţii au început să se bărbierească zilnic, iar pentru unii ăsta a devenit firescul.

Tot atunci au început să devină şi femeile mai interesate de ideea de a elimina părul de pe corp, iar publicitatea a avut mult de a face cu asta. Modelele folosite în reclame nu aveau păr, iar acest lucru a început să fie luat drept exemplu de femeile care visau să arate ca cele din reviste. A urmat marketingul agresiv la produsele destinate epilării, mesajele fiind unele menite să le ruşineze pe doamnele şi domnişoarele care nu îşi îndepărtau firele de păr de pe corp. În 1950 epilarea corporală era deja o obişnuinţă în America şi nimeni nu mai stătea să se gândească la faptul că părul crescut pe corp este la fel de natural la femei, pe cât este şi la bărbaţi.

Epilarea a apărut şi s-a împământenit ca un obicei cu rol estetic, iar aşteptările au crescut şi au pus presiune tot mai mare pe femei. Nu se mai punea problema dacă te epilezi, ci ce metodă alegi. Nu a durat mult până când au apărut etichetele precum „neîngrijită” sau „delăsătoare” pentru cele care nu se supun acestor proceduri. Cuvintele nepotrivite şi jignirile au luat amploare în ultimii ani inclusiv printre copii, fete de vârste foarte fragede fiind umilite pentru un lucru absolut firesc: părul de pe corp.

Citeşte şi: O fi doar în capul femeilor? #metoo. – LIFE.ro

Curentul anti-epilare

La polul opus sunt acum femeile care au decis să facă din neepilat o declaraţie. Consideră că e nevoie de exemple pentru ca epilatul să nu mai fie văzut ca o obligaţie.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roxy (@scissortree)

De la manifest până la exprimarea unor concepte precum frumuseţe, putere, libertate nu a mai fost decât un pas. Mesajele denigratoare şi chiar ameninţările cu moartea nu au întârziat să apară. Femei care îndrăzneau să pună fotografii cu ele neepilate erau şi sunt în continuare ridiculizate, ameninţate, jignite înfiorător.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lola Kirke (@lolakirke)

Vedetele care au îndrăznit să se afişeze la evenimente mondene cu păr la subraţ au fost şi ele taxate, inclusiv în media.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BELLA (@bellathorne)

Departe de mesajele transmise de cele care au decis să nu se mai epileze, este important să înţelegem că, până la urmă, acest gest este o chestiune de alegere şi că nimeni nu ar trebui să fie blamat dacă nu se conformează.

Iar ceea ce simte şi transmite societatea este, în mare parte, o consecinţă a marketingului. Câte femei aţi văzut în reclame să aibă păr pe picioare, de exemplu? În mod ironic, inclusiv în reclamele la diverse produse pentru epilat modelele au o piele impecabilă şi fără urmă de păr pe ea.

O singură companie, producătoare de lame de ras pentru femei, a adoptat încă de la lansare, în 2017, un stil nemaiîntâlnit până în acel moment. A realizat şi continuă să facă reclame în care femeile apar cu părul crescut şi întăresc ideea că epilarea este o alegere, nicidecum o obligaţie.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Billie (@billie)

Femeile neepilate sunt departe de a deveni convenţionale, însă cu cât sunt mai vizibile şi mai vocale cele care au decis să îşi păstreze părul pe corp, cu atât mai puţin şocant va deveni acest lucru în timp. Părul verde, de exemplu, nu e nici pe departe ceva natural şi totuşi pare mai uşor de acceptat de către societate.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora