Femeia care a dat ocol lumii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Femeia care a dat ocol lumii

Cassie De Pecol a lansat „Expedition 196” în iulie 2015. Este incredibil cum o tânără suplă, blondă, cu înfăţişare sportivă şi trăsături de model străbate singură lumea de colo-colo de parcă undeva, în spate, stă o întreagă echipă care să o facă să arate perfect pentru camera de luat vederi.
Share this article

Ce poate fi mai frumos şi mai generator de energie într-o zi mohorâtă de noiembrie decât să plănuieşti o vacanţă, ideal una pe meleaguri însorite? Dispoziţia se îmbunătăţeşte simţitor, o rază te învăluie cu blândeţe şi parcă-parcă începi să distingi şi umbreluţa din cocktail-ul acela rece. În timp ce tu ignori gri-ul de afară şi visezi în culori, există undeva o persoană care a reuşit două momente înregistrate de Cartea Recordurilor, călătorind pur şi simplu prin 196 de ţări de-a lungul a numai 2 ani de aventură.

Când românii întorceau spatele comunismului, se năştea în ţara libertăţii supreme, America, Cassie De Pecol, într-o familie de condiţie medie, care decide pentru cei doi copii educarea în sistem homeschooling, în care Cassie rămâne până la 12 ani, bifând studii ale naturii şi prinzând gustul pentru aprofundarea diversităţii culturale.

Perioada studenţiei o poartă din Costa Rica până în Nicaragua, dar şi înapoi la Santa Barbara City College, unde studiază printre altele noţiuni despre mediu, meteorologie, oceanografie sau geologie.

Sunt doar câţiva paşi care o motivează teribil pe tânăra studentă ca în vara lui 2010, cu cei 2.000 de dolari economisiţi, să decidă să „vadă lumea”. După ce poposeşte ca primă destinaţie în Belgia, Cassie parcurge 25 de ţări, susţinându-şi pelerinajul turistic prin oferirea de lecţii de surf şi dobândind o vastă înţelegere pentru cultura locală.

Se întoarce pentru scurt timp în California şi în 2012 o regăsim pe temerara noastră în Amazon, unde trăieşte pentru o perioadă alături de indigeni, graţie unei burse primite.

Încearcă să-şi domolească firea aventurieră şi reuşeşte dar pentru o foarte scurtă perioadă, când acceptă un post „normal” la Washington DC. Îşi revine însă repede şi întoarsă în California începe să facă planul ideal prin care să reuşească un „impact asupra lumii”.

Într-un an şi jumătate îşi conturează cu înverşunare visul, economisind la sânge cei 10.000 de dolari acumulaţi de-a lungul a 85 de ore de lucru pe săptămână ca babysitter şi reuşind să câştige simpatia celor care decid să o sprijine financiar în marea călătorie.

Lansează cu surle şi trâmbiţe „Expedition 196” în iulie 2015. Economiile o ajută preţ de şase luni, impedimentul fiind însă la scurt timp îndepărtat de ambiţia superbei blonde de a nu-şi înfrâna planul. Cassie acţionează cu luciditatea unui strateg: acceptă job-uri pe durată limitată, devine interesantă pentru sponsori pe măsură ce numărul fanilor de pe reţelele de socializare creşte, alege cazări ieftine şi mijloace de transport public ca legătură între ţările vizitate, renunţând la confort. În practică nu petrece mai mult de 14 zile în câte o destinaţie şi contorizează temeinic cheltuielile într-un fişier detaliat.

Este incredibil cum o tânără suplă, blondă, cu înfăţişare sportivă şi trăsături de model străbate singură lumea de colo-colo de parcă undeva, în spate, stă o întreagă echipă care să o facă să arate perfect pentru camera de luat vederi. Pentru că asta răzbate în imagini: un cadru natural care pare atent ales şi unghiuri care favorizează postura protagonistei.

Revine din periplu în 2017, scriindu-şi numele la doar 27 de ani în mult-râvnita Carte a Recordurilor, oferindu-ne nouă, amatorilor de călătorii o viziune proprie a celor pe care ea le consideră cele mai frumoase zece destinaţii.

Într-un act poate subiectiv de patriotism, aşază Statele Unite pe un loc zece, totuşi nealterând cu nimic fascinaţia pe care lumea nouă o degajă. Pe locul nouă poziţionează Costa Rica, pentru fructele exotice savuroase, muzica specifică locului şi pitorescul vulcanilor.

Pe un loc opt stă Peru – pădurile amazoniene şi mirajul ruinelor de la Machu Pichu fiind doar două motive care susţin alegerea.

Tunisia de pe locul şapte a frapat-o prin bogăţia arheologică şi culoarea culturii locale, iar pentru Oman pe care şi l-a imaginat pe locul şase, are cuvinte de laudă pentru măreţia deşertului şi frumuseţea crestelor montane.

Aşteaptă timp de patru luni să primească viza de acces pentru Pakistan, dar asta nu o împiedică să îi ofere un loc cinci în top pentru savoarea bucătăriei locale. Vanuatu, ţara-arhipelag care ar putea pune în dificultate pe unii dintre noi în a o localiza pe hartă, îi inspiră un loc patru nu atât pentru mirificele plaje cât pentru bunătatea fără seamăn a locuitorilor ei. Cu un loc mai sus câştigă teren Maldive, căreia îi recunoaşte superba asociere între culoare ireală a apei şi albul nisipului.

Pe cel mai mic stat din Asia, Bhutan-ul, îl propteşte pe un onorabil loc doi, sesizând-i din prima mediul paşnic şi simplu de viaţă.

Curioşi cine câştigă această cursă doar de ea trăită? În mod categoric neaşteptat este… Mongolia. Aşadar nu a cucerit-o vreun edificiu arhitectonic sau vreun număr sporit de stele afişat de vreun hotel, ci tocmai sălbăticia locului.

Cassie pare a nu-şi dori un trai tihnit, împărţit dozat între îndatoriri casnice şi un job cuminte. Aşa cum se prezintă în câteva cuvinte, ea este un adevărat activist al mediului şi turismului, este un antreprenor, îndeletniciri care nu lasă mintea în repaos sau ghetele în cui. Probabil o vom mai regăsi în locuri sau proiecte despre care nici cei cu imaginaţie bogată nu reuşesc să adune idei coerente.

O veghem întrebători şi pas cu pas pornim în urma ei, pentru că doar ce ni s-a deschis apetitul de plecat în lume.

Andreea Militaru este Guest Writer pentru life.ro şi dacă esti curios să o cunoşti mai bine, poţi încerca Just Words, platforma pe care continuă să-şi aştearnă gândurile, ideile şi întâmplările.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora