Festivals
Festivalul filmului din Balcani e gata să înceapă
Festivalul dedicat filmelor şi bucătăriei balcanice îşi invită spectatorii într-o incursiune cinematografică plină de surprize, din îndepărtata tundră siberiană până în spaţiu.
Ramona Raduly
|Reading time: 3 mins
Festivalul dedicat filmelor şi bucătăriei balcanice îşi invită spectatorii într-o incursiune cinematografică plină de surprize, din îndepărtata tundră siberiană până în spaţiu.
Ramona Raduly
|Reading time: 3 mins
Share this article

Cea de-a 9-a ediţie a Divan Film Festival aduce în Craiova şi Port Cultural Cetate filme cu ADN balcanic. Participanţii vor avea ocazia să vadă filme balcanice inedite şi apreciate, reunite sub tema ediţiei 2018 – “Balcanii visează” / “Balkan Dreams”. Divan Film Festival are loc în perioada 24 – 26 august în Craiova (Inspire Cinema şi Teatrul de Vară din Parcul Romanescu), iar în perioada 27 august – 1 septembrie se întâmplă în Port Cultural Cetate.

Festivalul dedicat filmelor şi bucătăriei balcanice îşi invită spectatorii într-o incursiune cinematografică plină de surprize, din îndepărtata tundră siberiană până în spaţiu. La Divan Film Festival 2018, aflăm  cum se văd Balcanii atât din înăuntru, cât şi din afară, prin intermediul filmelor realizate de cineaşti non-balcanici, descoperind totodată şi realităţi de pe alte continente, consemnate de regizori din ţările vecine.

“Ederlezi Rising” (regia Lazar Bodroza, 2018), un SF sârbesc remarcabil aflat la mijlocul distanţei dintre iconicele “Solaris” şi “Blade Runner”, ne prezintă idila “spaţială” dintre astronautul Milutin şi androidul Nimani, interpretat de celebra actriţă Stoya. Cele două personaje, care dezvoltă o relaţie intimă cu consecinţe neprevăzute, fac parte din echipajul primei misiuni spaţiale a corporaţiei Ederlezi către Alpha Centauri. “Ederlezi Rising” a câştigat recent premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Internaţional de Film din Belgrad.

De la regizorul suedez de origine bosniacă Drazen Kuljanin vine la Divan Film Festival ceea ce ar putea fi o adaptare balcanică a neo-noir-ului “Sin City”. “A Balkan Noir” (2017) este o poveste despre răzbunare spusă de-a lungul a 20 de ţigări, ce are ca personaj principal o mamă a cărei fiică a dispărut în urmă cu cinci ani. Filmul a făcut parte din competiţiile festivalurilor de film de la Varşovia şi Göteborg.

“Chris The Swiss” (2018), un melanj inovator de animaţie şi documentar biografic, ne vorbeşte despre absurditatea războiului din perspectiva regizoarei elveţiene Anja Komfel. Explorând istoria întunecată a familiei, Anja ne duce pe urmele vărului ei, un jurnalist asasinat în Croaţia anului 1992, care documenta războiul iugoslav. Filmul a făcut parte din selecţia oficială Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes din 2018.

Proiectat în închiderea festivalului de film la Berlin, “Ága” (2018), co-producţie bulgară – germană – franceză regizată de Milko Lazarov, ne poartă prin tundra siberiană, în viaţa unui cuplu inuit. Complet izolaţi şi ameninţaţi de schimbările climatice şi sănătatea precară, cei doi eschimoşi îşi doresc arzător să îşi revadă fiica, plecată în căutarea unui trai mai bun.

Regizorul sârb Goran Paskaljević, premiat încă de la debutul din 1976 la Berlinale, livrează la Divan Film Festival un spectacol vizual de proporţii: “Land of the Gods” (co-producţie Serbia – India, 2016). Un film despre reîntoarcerea în locurile de baştină a unui bărbat plecat de 40 de ani, care se confruntă cu ostilitatea şi prejudecăţile locuitorilor unui mic sat din Himalaya.

Festivals
Share this article