Filme clasice vs filme noi: 5 recomandări pentru fiecare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Filme clasice vs filme noi: 5 recomandări pentru fiecare

Este excelent dacă ați decis că vreți să vedeți filme vechi, pentru că filmele clasice nu dezamăgesc niciodată. Nu degeaba sunt clasice și sunt incluse an după an în listele cu cele mai bune filme realizate vreodată. Am adăuga că aceste 5 titluri pe care le-am ales nu sunt doar filme bune după definiția criticilor, ci oferă și distracție/entertainment de calitate. Așa că nu stați departe de ele.
Share this article

Este excelent dacă ați decis că vreți să vedeți filme vechi, pentru că filmele clasice nu dezamăgesc niciodată. Nu degeaba sunt clasice și sunt incluse an după an în listele cu cele mai bune filme realizate vreodată. Am adăuga că aceste 5 titluri pe care le-am ales nu sunt doar filme bune după definiția criticilor, ci oferă și distracție/entertainment de calitate. Așa că nu stați departe de ele.

North by Northwest – super film de acțiune și comedie intrat în istoria cinematografiei (1959)

Filmul ăsta e probabil cel mai bun film de spionaj făcut vreodată, deși personajul principal nu e spion. Doar e confundat cu unul și ajunge să fie urmărit prin toată America (de unde și numele La Nord prin Nord-vest) pentru a fi prins de spionii adevărați. North by Northwest e semnat de Alfred Hitchcock care se pare că pe orice punea mâna de regizor transforma în etalon de neegalat.

North by Northwest

Lock, Stock, and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de armă

Lock, Stock … este o comedie britanică de acțiune pe care nu trebuie s-o ratezi pe Netflix. E super antrenantă, simpatică, originală, jucată excepțional și cu o muzică de nota 10. Dacă îți place Tarantino sunt șanse mari să-ți placă și această comedie semnată de Guy Ritchie. Ritchie a semnat mai multe filme după Lock, Stock (The man from U.N.C.L.E, Sherlock Holmes, Snatch), dar din perspectiva noastră acesta rămâne cel mai bun film al lui.

Lock, Stock, and Two Smoking Barrels

Amantul / L’amant / The Lover (1992)

Noi am văzut acest film prima dată la Cinemateca Română. Ce fain că îl putem vedea acum oricând din confortul canapelei, pe HBO Max, care l-au inclus de curând în grila lor.

Amantul a fost realizat de același regizor ca Șapte ani în Tibet, Jean-Jacques Annaud. Așa că dacă ți-a plăcut Șapte ani în Tibet, sunt șanse mari să-ți placă și L’amant. Ecranizare dupa romanul omonim al franțuzoaicei Marguerite Duras, Amantul e un film de epocă pur și simplu frumos. Cinematografia peisajelor din Vietnam alternează cu scene intense erotice intre un chinez bogat (jucat impecabil și bântuitor de Tony Leung) si o nimfetă franțuzoaică (Jane March), provenită dintr-o familie săracă.

Amantul

Charade

Cine s-ar fi gândit că delicata și eleganta Audrey Hepburn a jucat și într-un film vechi cu spioni? Da, se numește Charade. Cu o intrigă demnă de James Bond, Charade este o poveste de dragoste palpitantă în care identitatea protagonistului, Cary Grant, se schimbă de la o clipă la alta. Regina Lampert (Audrey Hepburn) e o tânără văduvă urmărită de presupuşii ucigaşi ai soţului ei, trei foşti spioni militari.

Charade

Requiem for A Dream (2000)

Cum îți schimbă percepția realității drogurile și cum îți schimbă viața dependența? Cum ajungi chiar la autodistrugere? Vei vedea asta într-un film psihologic nebun, regizat de Darren Aronofsky, cunoscut pentru pasiunea de a sonda psihicul uman în filmele lui.

Pe Coney Island, 4 personaje îşi construiesc propria lor insulă paradisiacă din halucinaţii. Odată deveniţi dependenţi de droguri, Sarah, Harry, Marion şi Tyrone devin captivii unor lumi în care visul se poate transforma imediat în coşmar.

Requiem for A Dream

În ceea ce privește filmele bune pe care merită să le vezi la cinema, 2024 se anunță un an prolific cu producții nemaipomenite, care vor face furori atât printre spectatori, cât și printre criticii de profil.

Avram Iancu – Împotriva imperiului

Gen: Dramă, Documentar

Premiera: 26.01.2024

Avram Iancu – Împotriva imperiului celebrează bicentenarul naşterii lui Avram Iancu, cunoscut ca fiind eroul Revoluției din 1848. Lungmetrajul a fost realizat în mai multe sate din judeţul Hunedoara și relatează evenimentele din 1848, din plină Revoluţie în Transilvania, când moţii au răspuns chemării lui Avram Iancu de a apăra Munţii Apuseni.

Citește și: 10 filme „must watch” în 2024

Însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților, românii, deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, sunt dispuși la luptă și sacrificiu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”. Astfel, legiunile de români reușesc să respingă atacurile armatei răsculaților maghiari.

Avram Iancu – Împotriva imperiului

Pe lângă evenimentele extraordinare din 1848, filmul urmărește și întâmplările de după Revoluție, și anume: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, dar și moartea sa învăluită în mister.

Argylle

Gen: Acțiune, Thriller

Premiera în România: 02.02.2024

Printre cele mai așteptate filme bune din 2024 se află și noul thriller de spionaj al lui Matthew Vaughn, cel care a regizat și Kingsman: Serviciul secret. Argylle este interpretat de nimeni altul decât Henry Cavill, care a lăsat deoparte mantia de Superman și sabia lui Geralt din Rivia pentru a salva lumea în rolul unui spion internațional.\

Argylle

Un lucru mai rar întâlnit în peisajul cinematografic modern, Argylle este un proiect cu un buget mare și un scenariu complet original. Filmul spune povestea lui Ellie Conway o scriitoare introvertită care își petrece zilele scriind romane de spionaj, avându-l ca protagonist pe carismaticul agent de spionaj Argylle.

Madame Web

Gen: Acțiune, Aventuri, SF

Premiera în România: 16.02.2024

În 2024, pasionații de filme cu supereroi și fanii poveștilor fantastice marca Marvel se pot delecta cu Madame Web, care face parte din universul Spider-Man de la Sony. Dakota Johnson este cea care îi dă viață Cassandrei Webb, o tânără asistentă medicală care capătă puterea clarviziunii după o experiență aproape de moarte.

Madame Web

Inițial, Cassandra nu înțelege ce înseamnă toate aceste imagini și scenarii care se derulează în mintea ei și care par atât de reale, însă în scurt timp realizează că sunt viziuni care nu s-au întâmplat încă. Pentru a le descifra mesajul, Cassandra este nevoită să se confrunte cu adevăruri dureroase din trecutul ei și, în același timp, să protejeze trei tinere de un bărbat misterios pe nume Ezekiel Sims.

Poor Things/ Sărmane Creaturi

Gen: Romantic, SF, Dramă

Premiera în România: 09.02.2024

Din categoria filmelor bune de văzut pe marile ecrane în 2024 face parte și Sărmane Creaturi, care o are în prim-plan pe Bella Baxter, o tânără readusă la viață de genialul și nonconformistul doctor Godwin Baxter.

Poor Things

Bazat pe romanul cu același nume al lui Alasdair Gray, filmul spune povestea extraordinară a unei tinere însărcinate din epoca victoriană care, după ce se sinucide aruncându-se într-un râu, este readusă la viață într-un mod mai mult decât bizar. Excentricul chirurg Godwin Baxter îi recuperează cadavrul și creează o ființă nouă din trupul femeii și creierul copilului ei nenăscut.

Confuză în ceea ce privește identitatea sa și lumea înconjurătoare, Bella încearcă, sub îndrumarea Dr. Baxter, să reînvețe tot ce știa înainte de operație. Curând începe să se simtă ca prinsă într-o închisoare și, dorindu-și libertatea, fuge în lume cu un avocat afemeiat, într-o aventură suprarealistă a descoperirii de sine.

Dune: Partea a II-a

Gen: Acţiune, Aventuri, Dramă, SF

Premiera în România: 01.03.2024

Dune: Partea a II-a continuă povestea epopeică a lui Paul Atreides, aducând în prim plan o călătorie plină de mister și răzbunare. După ce i-au fost distruse familia și viitorul, Paul se alătură tribului Fremen și Chani, în lupta împotriva conspiratorilor care i-au atacat familia.

Dune

În fața unui viitor teribil și a unei alegeri dificile între dragostea vieții sale și soarta întregului univers, Paul trebuie să folosească darurile sale unice pentru a împiedica un deznodământ înfricoșător pe care doar el îl poate prevedea. Acesta va lupta pentru și alături de Fremeni împotriva Imperiului opresiv, ajungând față în față cu Împăratul Shaddam al patrulea.

Citește și: Top 10 cele mai căutate destinații turistice în 2024… pentru pasionații de filme

Continuarea așteptată de mai bine de 2 ani Dune: Partea a II-a, va fi regizată din nou de Denis Villeneuve și va fi bazată pe romanul seminal din 1965 cu același nume de Frank Herbert.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora