Florin Segărceanu nu are nevoie de nicio prezentare – este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume pe care România i-a oferit vreodată. În ultimii ani, Florin Segărceanu și-a dedicat timpul investițiilor în educație și golf. Jucător pasionat, Florin Segărceanu își propune să aducă golful la un nivel mai sus în România și îl promovează în rândul tinerilor cu orice ocazie.
De ce recomanzi golful? De ce ar trebui oamenii să înceapă să joace golf? Cu ce îi ajută?
Golful este un sport foarte complex care îţi oferă oportunitatea să petreci mult timp în aer liber şi să socializezi. Îl poţi practica din copilărie până la o vârstă înaintată. Deci este un sport pe care îl poţi juca în familie, sau cu partenerii de business, sau cu prietenii şi este minunat pentru sănătate şi relaxare. Acestea sunt principalele sale atuuri.
Este foarte important ca cei ce își doresc să facă cunoştinţă cu golful să o facă la un driving range (n.r. teren de practică), unde pot lua lecții de la un profesor bun până ajung să aibă lovituri bune, să învețe regulile și apoi să intre să joace pe teren. Dacă un începător nu trece prin etapele astea s-ar putea să fie dezamăgit pe teren, să i se pară prea greu şi să renunţe.
Am văzut ca Simona Halep a luat prima lecţie de golf duminica trecută, ce a convins-o să încerce golful? I-a plăcut, îşi doreşte să învețe să joace golf?
Simona a mai cochetat cu golful și în trecut. Am discutat cu ea acest subiect de multe ori. Antrenorul ei australian este de asemenea practicant de golf şi asta a încurajat-o să încerce golful ca să îşi dea seama ce presupune. Îşi doreşte să revină la lecţii de golf, dar într-o perioadă în care nu îi afectează antrenamentele de tenis, căci golful solicită alte grupe musculare, alte articulaţii şi trebuie să fie precaută. Important este că i-a plăcut, că îi dă o şansă şi sper să inspire cât mai mulţi oameni să încerce.
Unii spun că golful nu se poate numi sport pentru că nu faci prea multă mișcare. Iar alții spun că este foarte plictisitor sau că necesită multă răbdare. Ce părere ai?
Cine nu cunoaște acest sport, nu a intrat niciodată pe un teren de golf şi nu a făcut un parcurs de 7-10 km pe jos, nu poate înțelege golful. Sigur că există şi posibilitatea ca jucătorii să folosească buggy (n.r. maşinuţă de golf), iar în acest caz nu fac atât de multă mişcare. Dar este o alegere personală.
Am mai spus cu multe ocazii că golful este un sport al minţii şi concentrarea este de asemenea foarte importantă. Aparent poate părea un sport plictisitor, dar ca jucător trebuie să ai o strategie şi trebuie să gândeşti fiecare lovitură, iar terenul îţi oferă surprize la orice pas. Este un sport intens, nu ai cum să te plictiseşti.
Care este vârsta potrivită să începi să joci golf?
Nu există o regulă în acest sens fiindcă depinde de disponibilitatea şi de interesul fiecărui copil în parte. Eu am văzut copii de 5 ani care au reuşit să exerseze mult şi să devină foarte buni jucători în timp, dar am întâlnit şi copii de 14 ani care nu au avut răbdare să înveţe. Probabil pentru că nu erau atraşi de golf. Este recomandat ca primele lecții să aibă loc în grup ca să fie mai atrăgătoare pentru copii.
Golful poate deveni pasiune, poate crea dependență, este adevărat?
Eu cred că este adevărat într-o anumită măsura pentru că este un sport care te poate acapara fiind atât de complex. Având în vedere comunitatea de prieteni care se formează la cluburile de golf şi socializarea, golful poate deveni un sport preferat şi automat îți doreşti să joci cât mai multe runde de golf, să te simti bine.
Cum atrageți jucători noi la Stejarii Driving Range? Câti membri aveți?
Este al treilea sezon în care mă ocup de Driving Range și avem aproximativ o sută de membri, majoritatea pe întreg sezonul. Ca raport sunt 70% bărbați și 30% femei. Evenimentele pe care le organizăm cu life.ro și Romanian Golf Association prin care promovăm golful aduc noi entuziaști dornici să învețe. De asemenea, prieteni de-ai jucătorilor actuali, care se conving că golful are numeroase beneficii, vin să ia lecții și devin jucători.
Pentru copii am început să promovăm pachete de golf în rândul școlilor. Scoala Avenor de care ne ocupăm are pentru al doilea an un pachet de golf inclus în curiculă, iar numărul copiilor a crescut an de an.
În ultima perioadă ne bucurăm să avem din ce în ce mai mulți jucători noi, tineri, care vin să ia lecții de la profesorul nostru. Golful le oferă lecții bune de viață. Este o concepție greșită faptul că golful este pentru oameni în vârstă sau oameni de afaceri. Mă bucur că văd cât mai mulți tineri la practică, că progresează și ajung să obțină green card-ul care le permite să joace golf pe orice teren din lume.
Și acum câteva întrebări despre Florin Segărceanu jucătorul de golf: la ce vârstă ai început să joci golf și de ce îl preferi?
Am început să joc golf după 40 ani. Am mai cochetat cu el în tinerețe, în SUA, unde întâmplător exista și un teren de golf lângă cel de tenis pe care mă antrenam. M-a prins imediat acest sport, mă provoacă dificultatea și complexitatea lui. Aparent este ușor, dar golful adevărat te solicită foarte mult, iar pentru mine a fost sportul de care aveam nevoie, adică un sport care să mă atragă și din punct de vedere psihic, să îmi răspundă la nevoia de competitivitate.
Acest articol face parte din campania Golf Team for Life iniţiată de life.ro cu sprijinul Friedrich Wilhelm Raiffeisen şiRomanian Golf Association, o campanie de informare asupra beneficiilor jocului de golf, atât cele fizice, cât şi cele economice. Campania se va finaliza cu evenimentul Golf for Life care va avea loc pe data de 19 septembrie la Stejarii Driving Range. Parteneri ai evenimentului sunt Canah şi Arcadia Aparments, Bvlgari, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica şi Leonidas. Accesul în cadrul evenimentului se face doar pe bază de invitaţie.