Tenismenul Florin Segărceanu este profesor de golf pentru copii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tenismenul Florin Segărceanu este profesor de golf pentru copii

Florin Segărceanu a decis să-i înveţe şi pe alţii acest sport de care este îndrăgostit. A preluat în management terenul de golf şi a deschis o Academie de Golf pentru copii. De fapt, e deschisă pentru toată lumea, dar în special copiii sunt aşteptaţi să înveţe acest sport.
Share this article
Florin şi Diana Segărceanu formează un cuplu frumos, plin de viaţă. I-am invitat să pozeze şi să vorbească pentru life.ro despre pasiunea lor: golful. Mai mult decât atât, Florin Segărceanu a decis să-i înveţe şi pe alţii acest sport de care este îndrăgostit.
De ce ne-am întâlnit cu cei doi la Clubul Stejarii? Florin Segărceanu, această legendă a tenisului românesc, a preluat în management terenul de golf şi a deschis o Academie de Golf pentru copii. De fapt, e deschisă pentru toată lumea, dar în special copiii sunt aşteptaţi să înveţe acest sport.
 
În România, se crede în continuare că golful este un joc sau un sport al celor bogaţi, din clasa… burghezo-moşierească. Este o prejudecată rămasă de pe vremea comuniştilor, devenită toxică în minţile oamenilor, aşa cum era gata-gata să se întâmple şi cu schiul, echitaţia sau yachtingul.
Toate sunt cam la fel de costisitoare, îmi spune Florin Segărceanu, dar cel mai rău pentru golful din România este, de fapt, inexistenţa terenurilor de calitate.
 
L-am întrebat câte ceva despre golf, dar pentru început m-a interesat cum de a ajuns de la tenis la golf. Mi-a spus că, pe când se afla în turnee de tenis internaţionale, între partide, unii jucători se duceau la golf, să se relaxeze. A încercat şi el. Şi nu s-a mai desprins de teren. Ba chiar a cochetat cu ideea de a deveni un jucător profesionist. Şi-a propus ca de la 40 de ani, atunci când s-a lăsat de tenis, să înceapă un antrenament serios, astfel încât să devină un jucător. N-a fost să fie. A rămas la amatori, ajungând la concluzia că golful este ca orice alt sport: dacă vrei să îl faci la nivel de performanţă, trebuie să te apuci de el de mic copil, pentru că altfel nu ai cum să progresezi.
 
E un joc greu, de fapt? E un sport solicitant, sau este o justificare amuzantă de a pierde timpul şi de a te plimba pe un teren cu iarbă?
Este un sport foarte greu, complicat chiar… Necesită o foarte bună concentrare pentru o perioadă lungă de timp. O tură de golf profesionist durează 4, 5 ore! Iar tu în toată perioada asta trebuie să fii foarte concentrat şi, în afară de asta, trebuie să ţii cont şi de alte chestiuni care influenţează jocul… vântul, de exemplu. Vântul poate schimba distanţele cu de la 20 până la 50 de metri. Mergi mult pe jos, cam 7 km, şi e şi puţin şah în acest joc, mereu iei în calcul următoarea lovitură. Eu văd terenul de golf ca pe o tablă de şah, pentru că joci în anumite zone, pregătindu-ţi, premeditându-ţi următoarea lovitură.
 
Există suficiente terenuri de golf în România pentru câţi jucători sunt?
Terenuri nu prea sunt în România. La nivel profesionist, fireşte.
 
Ce înseamnă asta?
Un teren de nivel profesionist este un teren de 18 cupe, un traseu de minim 6 km şi jumătate şi o anumită calitate: o zonă verde foarte bine întreţinută şi o zonă de putting (ultima zonă înainte de ultima lovitură) perfectă. Acolo este o iarbă specială, un drenaj special, ca o mochetă fără denivelări.
 
Ce ne împiedică să avem un astfel de teren? Vremea?
Ar putea fi un răspuns, dacă aceeaşi vreme nu ar fi şi în Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Austria. Acolo sunt terenuri… În Bulgaria, zona litoralului, unde – spre norocul nostru – se află un paradis de golf sunt 3 terenuri la nivel profesionist, unul lângă altul.
 
E vorba despre bugete?
Este vorba despre o investiţie mare care nu poate fi făcută decât la pachet: ceva imobiliar, ceva turistic, ceva agrement, altfel nu poate fi întreţinut un astfel de teren…
 
E un sport costisitor?
Nu mai costisitor ca schiul, de pildă, la care ai nevoie de echipament bun şi de o zonă unde să-l practici la nivel bun.
 
Acum deschideţi o academie de golf pentru copii. De ce?
Am preluat această zonă şi ţinta mea este să fac acest sport mai cunoscut. Percepţia, conform căreia golful este un sport intangibil, aristocrat, nu este adevărată. Eu cred că oamenii nu cunosc această zonă, e suficient să vină, există antrenori, toate facilităţile. Să vină, să încerce şi să vadă cum este.
 
Copiii dumneavoastră joacă golf?
Da, atât Ana, cât şi Tudor, joacă de mici… Au început mai întâi în vacanţe, pentru că vacanţele noastre sunt legate de golf, apoi ne-am mutat în Bulgaria unde avem o casă lângă un teren de golf şi stăm mult în timpul verii acolo. Dar copiii au început deja să joace de plăcere.
 
Golful solicită corpul? Musculatura?
Da, solicită în special coloana vertebrală… 
 
Este contraindicat?
Depinde, e greu de zis. Eu am probleme de la sportul de performanţă şi nu sunt singurul. Toţi sportivii de performanţă au probleme cu coloana sau cu genunchii… Dar mă antrenez, mă încălzesc şi e suficient.
 
 
Detalii despre programul Stejarii Country Club şi despre academia de golf găsiţi pe www.stejariicountryclub.ro
 
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora