Cum arată succesul pentru o femeie în lumea imobiliară din România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cătălina Jigman este una dintre cele mai puternice prezențe feminine de pe piața locală de real estate, cu o experiență de peste 18 ani, dintre care 11 ani petrecuți la conducerea departamentelor rezidențial și birouri ale CBRE (fost Eurisko, unul dintre cei mai importanți jucători locali).

În 2012 Cătălina s-a hotărât să se despartă de corporație dar nu și de piața de real estate și a pornit pe un drum în care a îmbinat cu succes dragostea pentru familia ei și pentru real estate.  A continuat să fie consultant atât pentru chiriași de birouri, proprietari de clădiri cât și pentru investitori locali, iar mai nou studiază design interior pentru a aduce plus valoare clienților și prietenilor ei și în viețile de după business hours.

Pe plan personal, odată cu retragerea din viața corporatistă, Cătălina și soțul ei și-au descoperit o mare pasiune, care, din fericire este împărtășită și de copiii lor: jocul de golf.

În pregătirea Women’s Golf Day România ajunsă la cea de a patra ediție și organizată de life.ro cu suportul Romanian Golf Association și al Cătălinei,  mi-a povestit la o cafea mai multe despre ea, despre golf în familie, dar și despre cum este să ai fustă într-o lume a costumelor și cum poți să aduci echilibru între viața de birou și familie. Ne-am bucurat și de prezența fiicei ei, Maria, care moștenește ambiția și energia bună a mamei sale și care ne-a arătat cum se vede golful din perspectiva unei domnișoare de 12 ani.

Catalina in perioada CBRE

Povestește-ne despre tine! Ai lucrat în imobiliare atâția ani, cum este să fii femeie într-un domeniu în general dominat de bărbați? Cum ai ajuns sa lucrezi în acest domeniu?

Am intrat în imobiliare în anul 2000, după aproape doi ani de secretariat în cadrul Regus. Eurisko era atunci unul dintre cei mai puternici jucători locali iar fondatorul agenției, Ionuț Dumitrescu, a insistat să mă angajeze. Văzuse el ceva la mine și nu s-a lăsat până nu m-a convins să mă alătur echipei de doar 10 oameni (chiar dacă salariul era jumătate din ce câștigam atunci). Am primit prima mașină cumpărată de firma pentru un angajat. Era un Matiz mic, însă full option, dar pentru mine era un Mercedes ultimul model 😃. Mi-am dat seama destul de repede că era un domeniu virgin, bazat pe brokeraj și că cei pregătiți vor avea succes și în consultanță. Așadar, am început sa învăț: de la colegi, din cărți, din munca din teren care făcea obligatoriu parte din fișa postului. Am preluat departamentul rezidențial când cei doi băieți brokeri au trecut la un departament nou, cel al terenurilor. Era haos, dar am luat-o metodic, de la baza de date, până la marketing. La început nu purtam tocuri, nu îmi permiteam pentru că alergam foarte mult de colo-n colo. Nu aveai oferte, nu aveai succes! Munceam mult, de la ora 8 dimineața până seara foarte târziu, dar niciodată nu eram obosita și mă trezeam dimineața cu drag de mers la muncă.

Cătălina mică

Cât de aprigă este gelozia între colegii de breaslă și cum îți convingi clienții să lucreze doar cu tine?

Sunt probabil și agenți invidioși pe succesul altora. I-as sfătui să transforme invidia în ambiție. E loc pentru toată lumea în piață! Trebuie doar sa-ți găsești segmentul care ți se potrivește cel mai bine și, dacă ești vizionar, să găsești nișa necucerită de alții.

Fidelizarea clientului și exclusivitatea sunt strict legate de încredere, încrederea clientului că poți livra oricând și orice. Dacă vrea o ofertă de 5.000 mp în care să-și mute birourile, că-si dorește un contact la o firma de amenajări, un arhitect sau că șeful vine cu familia și își căută o casă de închiriat, un consultant bun trebuie sa-l ajute prompt.

Noi nu taxăm informația, ci tranzacția, așadar oferim multă consultanță înainte de a primi o tranzacție certa.

Consultanții cu experiență au această răbdare și construiesc încet și sigur relații durabile.

Cât de ușor se poate vinde o proprietate scumpă în România?

Eu am spus că fiecare proprietate are clientul ei. Trebuie doar să știi unde sa-l cauți. Scump este un termen subiectiv. Am asistat tranzacții de zeci de milioane de euro și totuși cea mai grea tranzacție a fost una mică, cu propria-mi casă J)

Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un agent imobiliar bun?

Ambiție, promptitudine, răbdare, dedicare, dorința de a performa și de a te autoeduca.

Care a fost cea mai scumpa vânzare/cumpărare pecetluită de tine?

Tranzacțiile foarte mari se lucrează în echipe, deci nu mi-aș aloca mie o anume tranzacție. Dar, da, am asistat proprietarul pentru vânzarea unei clădiri de peste 80 milioane de euro.

Tranzacții individuale ar fi cele rezidențiale unde am tranzacționat valori de peste 1 milion de euro sau de terenuri unde valorile au fost si peste 20 milioane.

Ce te deosebește de actualii brokeri din piață ? Ce faci acum și cum reușești să îți împarți timpul între clienți și copii?

Nu sunt cu nimic mai specială, doar că am experiența pieței pe care am văzut-o în toate fazele, de la criză până la boom imobiliar și, cu modestie spun, am avut succes în ambele (râde). Îmi place să spun că sunt consultant așadar am responsabilitatea informării periodice a clienților mei. Îmi permit “luxul” să ofer sfaturi tuturor celor care mi-l solicită. Acum, lucrez doar cu clienții de suflet (amici, prieteni, sau recomandări) și doar în regim de exclusivitate. Programul meu cu clienții nu depășește niciodată ora 16:30. Mi-am extins puțin interesul si către piața rezidențiala de lux unde încerc sa aduc un nou serviciu în piață. Urmez și cursurile Inside Academy unde Omid Ghannadi și Alina Vîlcu mă ajută să înțeleg mai bine cât de importantă este amenajarea corectă a unor interioare și ce impact major are asupra calității vieții.

Catalina și soțul ei în primii ani de iubire

Povestește-mi despre familia ta. Cum sunteți acasă?

Cu soțul meu m-am cunoscut în liceu. Dacă nu l-aș fi avut lângă mine atunci când am intrat în imobiliare probabil mi-ar fi fost greu să găsesc pe cineva printre întâlniri și contracte (râde)

Le am sfătuit pe toate fetele din departamentele pe care le conduceam să-și facă timp și de o viață personală pentru că succesul și eficiența la birou țin foarte mult și de starea de spirit, de împlinirea personală.

Cătălina împreună cu Bogdan și cu copiii în vacanță

Am doi copii minunați pe care știu ca i-am crescut frumos. De multe ori am fost complimentată ca fiind model pentru alte femei, că am reușit să îmbin atât de bine cariera cu viața de familie. Este adevărat, când îmi propun ceva, pentru mine nu există nu se poate.

Acasă este haos organizat. Fiecare are ceva de spus pentru că suntem șefi nativi. Victor are 14 ani și a fost primul bebe Eurisko. Am muncit cu el în burtică până aproape de naștere. Sunt sigură că a auzit multe negocieri și a simțit mulți pași pe șantiere. Victor va face cariera în orice domeniu, sunt sigură. Este orator înnăscut, un munte de informații și un băiat pe care orice soacra si l-ar dori ginere (râde)

Maria are 12 ani. Am născut-o imediat după succesul S-Park, o clădire de birouri la care am muncit cu drag în timpul sarcinii. Se pare că fiecare eveniment din viața personala este legat cumva de viața mea de imobiliaristă 😃)

Catalina cu Maria pe terenul de golf

Maria are căpoșenia unui berbec autentic dar, recunosc, așa mi-am dorit-o. O fată trebuie să fie puternică și foarte sigură pe ea. Nu interveneam niciodată dacă la scoală o supăra vreun băiat și uite așa a început să ia situațiile în propriile-i mânuțe, să se descurce și să găsească soluții.

Maria este binecuvântata cu calitățile unei mame ideale: calm, răbdare și bunătate cu copiii mici. Avem o lista de prieteni care și-ar dori o pe Maria bona copiilor lor.

Este foarte conștiincioasa la școală și îmi este foarte clar, mi –a moștenit ambiția de a reuși în orice face. Nu cred ca mi-aș fi dorit ceva mai mult de la copiii mei. Ne oferă multă dragoste și înțelegere și nu regret nici o secunda că am renunțat la carieră în favoarea lor.

Sunteți amândoi (tu și soțul tău) jucători de golf, cum colaborați pe terenul de golf?

Am început golful împreună prin 2012. Bogdan mai cochetase cu golful în SUA în perioada studenției. Începutul a coincis cumva cu plecarea mea din CBRE așadar l-am inclus în lista activităților recreative pe care urma să le fac post corporație. Mai mult, admiram cuplurile care, indiferent de vârstă,  jucau împreună. Așadar mi-am propus și eu ca la pensie să colindăm lumea și să jucam golf. Si încă mă țin de plan. Împreună suntem o echipă mixtă aproape invincibila, dar doar când ne concentram și luăm turneul în serios. Nu ne iese întotdeauna, dar faptul că stăm împreună 4-5 ore pe teren, ne ajută să ne relaxam și să uităm de orice (și de copii câteodată 😃)

Bogdan are mai multă experiență decât tine, pui în practică sfaturile lui?

Bogdan nu s-a lăsat până nu a ajuns printre jucătorii de top ai României. Este o fire sportivă, a jucat tenis și are înclinație in general către orice sport. Este un foarte bun profesor și știe ce sfat sa-ți dea când nu-ți iese ceva. Sfaturile lui mi-au fost extrem de utile, trebuie să recunosc.

Cât de des vă ciondăniți din cauza golfului versus alte subiecte casnice? 

Cel mai des ne ciondănim pe subiecte legate de real estate. Din cauza golfului, aproape deloc. Probleme de gospodărie, copii, time management, cred că sunt inerente în orice cuplu și piperează puțin atmosfera căci altfel, ne am plictisi. După 25 de ani împreună, nu există subiect care să ne mai aprindă spiritele serios.

Când și ce te-a determinat să dai o șansă jocului de golf?

A fost dragoste la prima vedere. Îmi plac provocările și îmi place să scot determinarea din mine, să văd cât de departe pot să ajung. Nu am ajuns acolo unde mi-am propus încă dar, după ce intră fiul meu la liceu, am un an de respiro și vreau să ajung la handicapul propus.

Și fiica voastră joaca golf, la ce vârstă a început și cine dintre voi doi i-a pus prima oară crosa în mână?

Pentru noi, orice sport în familie este o mare satisfacție . Am început cu schiul și anul acesta am reușit toți patru să facem Sellaronda, un traseu de 45 km de pârtii de dificultăți diferite. Ne-am simțit mândri de copiii noștri și fericiți ca ne petrecem timpul împreună.

Maria pe range

La golf, Bogdan i-a stârnit interesul Mariei când avea 7-8 ani ca într-un final sa-l facem si pe Victor să îndrăgească acest sport. Anul acesta, în sfârșit am reușit să formam, alături de copii, flightul.

Maria este foarte talentată, își dorește să urmeze cursuri spre performanță. A cochetat cu gimnastica, înotul, fotbalul însă golful se pare ca rămâne marea ei dragoste.

A câștigat un loc trei la Women’s Golf Day, nu la categoria copii unde fusese înscrisă ci la categoria doamne unde s-a înscris singură în ultimul moment.

În vacanța de Paște, s-a trezit în fiecare dimineață la ora opt pentru ora de golf cu profesorul. Este mare lucru pentru un copil și ambiția ei mă încurajează să cred că poate ajunge unde-și dorește, în LPGA. (n.r. Liga profesionistelor în golf)

Chiar, de cine ascultă mai mult … atât pe terenul de golf cât și acasă? 

De tata, normal.

Unde vă antrenați cel mai des?

În Bulgaria. A devenit practic casa de weekend. Este o comunitate frumoasă cea a golferilor din România și cel mai des ne vedem în Bulgaria.

Ne bucurăm și de driving rangeulde la Stejarii care ne oferă satisfacția de a lovi mingi în aer liber și de a ne exersa swingul.

Este golful răspândit în rândul femeilor în aceeași măsură ca în rândul bărbaților? 

Of, aș vrea să fie așa dar recunosc că încă nu suntem la fel de numeroase pe teren ca domnii. Îmi amintesc că acum șapte ani foarte puține femei formau această divizie de doamne golferițe. Am realizat că dacă voi câștiga locul trei din cinci doamne participante nu este o competiție adevărată. Am influențat serios un număr semnificativ de bărbați în a-și aduce soțiile sa încerce și, după 5 ani de zile, comunitatea femeilor a crescut considerabil. Suntem peste 120 jucătoare românce și speram să crească numărul considerabil în fiecare an. Am conceput programe speciale de golf pentru doamne la LightHouse (clubul în care sunt implicată atât în dezvoltarea comunității doamnelor cât și a copiilor), tabere de golf pentru cei mici și nu în ultimul rând, turneu dedicat doamnelor golferițe.

De ce recomanzi doamnelor acest sport?

Pentru că este un sport ce poate fi practicat de întreaga familie, indiferent de vârstă, pentru că te învață să controlezi orice stare și emoție, pentru că natura te destinde, pentru ca înțelegem mai bine dorința bărbaților de a petrece timpul pe terenul de golf și pentru că putem să înlăturăm mitul acestui sport care era cândva adresat exclusiv domnilor.

De ce recomanzi copiilor acest sport?  

Este un sport ce disciplinează copilul, îl ajută să se controleze și să respecte reguli. Este un sport individual dar care se joaca totuși într-o echipă. Așadar îi învață să accepte comportamentele altora în timp ce trebuie sa stea concentrat pe jocul lui. Și, nu în ultimul rând, este un înlocuitor excepțional al tabletelor, telefoanelor sau play stationurilor.

Maria la 9 ani cu Rajiv Datar, antrenorul de juniori din India.

Cum este sa joci golf cu fiica ta?

Mă împlinește ca părinte. Îmi umple inima de bucurie când văd că se enervează dacă nu reușește ceva. Asta înseamnă că a intrat pe drumul ireversibil al jucătorului pasionat de golf.

Care este cel mai comun motiv pentru care femeile încep să joace golf?  

Pai simplu, decât să stai pe terasă sau la spa așteptându-ți soțul să vină de la golf, mai bine pe teren. Împreună la bine și la greu

Ce faceți în timpul liber … în afară de golf?

În afara de golf… ne rămâne cam puțin timp liber în rest. Ne plac week-endurile în orașul meu natal, să ne întoarcem la origini, la oamenii din provincie, la viața mai puțin agitată, la aer proaspăt și natură vie.

Dacă rămânem în București, mergem pe la film cu copiii, la bazin, ne plimbăm cu trotinetele, copiii fac sleep over (cum zic ei), adică dorm unii pe la alții și gătim în familie.

Cum arată o vacanță perfectă pentru familia ta? 

Mulți ani am călătorit prin Europa toți patru, cu mașina. Îmi amintesc cum copiii erau așa mici si neajutorați, iar eu aveam cea mai rapida metodă de sărit din centura când vomitau sau adormeau în poziții imposibile în centuriJ. Dormeam toți într-un pat matrimonial și noi, părinții, ne trezeam de cele mai multe ori cu copiii pe cap, pe marginea patului sau pe jos.

Mi-e dor de acele vremuri. Pentru mine este vacanța perfectă oriunde aș fi cu ei și ne petrecem timpul împreună.

Cum sărbătorești atunci când joci bine/câștigi o competiție?

Dacă sunt cu fetele, cu un golferol (zâmbește)

Ai vreun ritual înainte de o zi de turneu?

Vreau sa fiu odihnită. E foarte important acest aspect dacă vrei sa câștigi la golf.

Dar pe teren?

Pentru mine contează flightul și atmosfera pe teren. Prea multă relaxare strică, prea multa încordare dăunează. Și dacă găsesc un echilibru, rezultatul este sigur bun.

Maria jucând golf

Maria, ai prietene care joacă golf? 

Mi-am făcut câteva prietene la golf dar mă bucur că am reușit să o conving pe prietena mea din grădinița să încerce acest sport. Acum ieșim împreună pe teren, la o partidă de golf.

Te distrezi pe terenul de golf?

Da, când sunt cu alți copii. Cu oamenii mari nu e așa distractiv, dar mă concentrez mai bine.

Ai momente când te plictisești? Și atunci ce faci?

Fac roata, culeg floricele.

Ce faci atunci când ai o zi proasta pe terenul de golf?

Mă enervez la început dar apoi mă liniștesc. Și când îmi trece joc mai bine.

Cum te bucuri atunci când câștigi?

Zâmbesc și mă uit la mama și la tata cât sunt de mândri.

Mai ții minte ce ti-au cumpărat părinții după primul turneu pe care l-ai câștigat?

Probabil înghețata 😃

Ai vreun model din acest sport?

Lexi Thomson.

Ce vrei sa te faci când vei fi mare?

Vreau sa fac design la o universitate in străinătate unde sa joc si golf pentru echipa de fete.

Cum înveți la scoală?

Profesorii spun că foarte bine.

Care e materia ta preferată?

Matematica.

Mai practici alte sporturi?

Am încercat multe: gimnastica, înot, schi, tenis, fotbal

Ai vrea sa înveți în străinătate? Daca da, crezi că golful te poate ajuta?

Sunt sigură că golful mă va ajuta. Mama mi-a spus că pot obține și bursă dacă ajung la un handicap mai mic.

Cum te împaci cu fratele tău?

Îl iubesc mult dar ne cam certam din orice.

Care dintre voi joacă mai mult/mai bine?

El e mai puternic, dar swingul meu este mai frumos.

Care este cea mai frumoasă amintire cu părinții tăi?

Am multe amintiri frumoase. Nu ne culcăm devreme niciodată când e ziua unuia dintre noi și la ora doisprezece noaptea intrăm în camera lui cu tortul și îi cântăm la mulți ani.  Sau dansăm seara, mai ales eu și tata, iar mama și Victor se amuză și ne filmează.

 


Evenimentul life.ro, Women’s Golf Day, are loc pe 4 iunie la Stejarii Country Club. Acesta este singurul eveniment dedicat doamnelor din comunitatea de golf din România.

Partenerii oficiali ai evenimentului: BRD Groupe Societe Generale și ALD Automotive. Women’s Golf Day este organizat cu sprijinul: Romanian Golf Association, L’Or, Eau Thermale Avène, Fitbit.

Mulțumim pentru suport: NiranVinarte, Aqua Carpatica, Zexe BraserieLeonidas, Canah, SloopTheodora Golf Club şi Lighthouse Golf and Spa Resort.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora