Cum a ajuns un antreprenor român stabilit în Marea Britanie să joace golf în România? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Claudiu Hodorog este un vâlcean plecat din țară de peste 18 ani care și-a descoperit pasiunea pentru golf în Anglia în 2003 și vine acasă cât de des poate să joace cu prietenii și cu familia, în Transilvania. Crescut în spirit sportiv și marcat de o atitudine competitivă sănătoasă, Claudiu a aplicat această etică în tot traseul său profesional. De la visul copilăriei de a deveni cronicar sportiv, Claudiu a studiat la Facultatea de Drept și apoi s-a mutat în Marea Britanie unde a pus bazele unei companii care oferă servicii din zona construcțiilor și imobiliarelor.

În urmă cu câteva săptămâni Claudiu împreună cu prietenul său Cătălin Nestianu au câștigat calificările locale și vor reprezenta România la Cupa Mondială Audi quattro Cup ce va avea loc în toamna acestui an în Austria.

Claudiu la ceremonia de decernare a locului I, alaturi de echipa Audi

Te invit să ne cunoaștem, așadar haide să ne întoarcem puțin în copilărie … povestește-ne despre această perioadă!

Sunt vâlcean la origine, crescut în Ocnele Mari, lângă Râmnicu Vâlcea. Copilăria mi-a fost marcată de permanenta prezență a sportului și a unui mediu plăcut și sigur oferit de familie și de unitatea grupului de prieteni alături de care am crescut. Probabil, că majoritatea copiilor din generația mea, lipsiți de confortul ecranului, am crescut cu o atitudine competitivă și sănătoasă.

Ai avut un dascăl sau un mentor care ți-a marcat copilăria sau viața?

Cred că am fost norocos să întâlnesc persoane deosebite în perioadele importante de formare ale vieții mele  dar cred ca tatăl meu, fiind antrenor de fotbal, m-a marcat foarte mult și mi-a insuflat o atitudine corectă și o etică a muncii care m-a ajutat în permanență până acum în viață și, în special, în sport.

Dar în școală, cum erai?

Aici cred că s-au văzut mai mult munca și influența mamei, lucru care a dus la a privi școala cu destul de multă plăcere și, aș zice, chiar ușurință. Mi-a plăcut și încă îmi place foarte mult să citesc.

O mențiune aparte o am pentru perioada petrecută în liceu. Am absolvit Liceul Economic din Călimănești, unde am petrecut 4 ani superbi alături de o clasă cu adevărat specială/generația 2007.

Ce voiai să te faci când erai mic?

Jurnalist sau cronicar sportiv. Eram efectiv fascinat de Ioan Chirilă și de ușurința cu care mă „transporta” pe marile arene doar prin vivacitatea cărților sale.

Pe teren de golf in Palma

Unde și când te-ai angajat prima dată?

E o poveste puțin mai atipică… Am urmat cursurile Facultății de Drept din Craiova până în 2001 și, înainte de licențiere, am ales să plec în Londra unde mi s-a ivit ocazia să lucrez temporar la un proiect pentru o companie numită Land and Water, care se ocupa, în special, de construcția și reamenajarea canalelor navigabile din UK. A urmat o perioadă de 3 ani în care am lucrat ca subcontractor pentru aceeași companie lucru, timp in care am avut ocazia să călătoresc foarte mult în întreaga Mare Britanie. Pentru mine integrarea a fost destul de ușoară și acest lucru m-a determinat să mă stabilesc definitiv în Marea Britanie.

Acum cu ce te ocupi pe plan profesional?

Din 2005 am propria afacere M.H.B.S Ltd. Inițial a funcționat ca o agenție pentru plasament de muncă în domeniul construcțiilor, iar din 2011 am reușit să ne extindem, preluând contracte de infrastructură și reconstrucție imobiliară.

Cum ești acasă?

Încerc să mă bucur cât mai mult de fiecare clipă alături de Magda, șotia mea și cei doi copii – Maya (8 ani) și Andrei (6 ani). Îmi place să cred că sunt o bună gazdă și îmi place să gătesc pentru prieteni. Fiind stabilit în Londra, călătoriile spre România sunt întotdeauna un prilej de bucurie și încerc să fiu cât mai des alături de părinți.

Copiii mostenesc pasiunea

Ce faci în timpul liber … în afară de golf?

Sunt foarte pasionat de fotbal, pasiune pe care o avem aproape toți în familie. Sunt destul de norocos să am un Manchester United season-ticket membershipde 5 ani și merg cât de des pot la meciuri de fotbal pe Old Traffordalături de Andrei.

Bineînțeles că golful rămâne prima opțiune!

Alaturi de familie, in Lisabona

Cum arată o vacanță perfectă pentru voi? 

Am putut să ne bucurăm de vacanțe regulate în Alpii francezi pentru schi, dar vacanța preferată a familiei este cea de vară în care încercăm să combinăm locurile unde copiii se simt foarte bine și pot vedea multe lucruri noi, Europa fiind deocamdată destinația preferată. Maya, fiica mea, este atrasă de istorie, iar lui Andrei îi place foarte mult sportul. Inevitabil, trebuie găsită o destinație unde se poate ieși la o partidă de golf, măcar o dată la 3 zile. De regulă, plecăm 3 săptămâni în Europa și închidem călătoria cu 2 săptămâni în România, dar acum, având noul club de golf Theodora, tentația de a petrece mai mult timp în România va fi mai mare.

La turneul Audi quatro Cup

Legat de acest subiect, aș vrea să menționez că un mini-break special îl reprezintă un turneu de golf pe 3 zile pe care îl organizez anual alături de câțiva prieteni, printre care și partenerul meu de la Audi quattro Cup, Cătălin Nestianu și Marian Lepădatu. Anul acesta, locația a fost Barcelona și a fost a 9-a călătorie consecutivă, iar grupul s-a mărit și a ajuns la 8 participanți, simțindu-ne ca o adevărată familie.

Și care este cea mai frumoasă amintire dintr-o călătorie?

Lucruri frumoase am descoperit tot timpul în fiecare călătorie, dar mă simt cu adevărat mă simt fericit atunci când reușesc să fac sau să trăiesc lucruri speciale alături de cei mici și soție, iar faptul că încep să-mi împărtășească hobby-urile îmi dă o satisfacție aparte.

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru golf?

În 2003, în Scunthorpe /Yorkshire am încercat prima dată să joc, un amic scoțian – John Broadley fiind cel care m-a încurajat. Restul a venit de la sine și, fără exagerare, mi-a schimbat complet viața.

Și cum ați ajuns să jucați în echipă?

Ne cunoaștem de mulți ani și am început să jucăm împreuna din 2011, golful consolidând foarte mult relația noastră.

Unde te antrenezi cel mai des?

Pinner Hill Club este clubul unde sunt membru din 2014. Este o locație plăcută și atmosfera este foarte prietenoasă.

Dacă cineva ar vrea să se apuce de acest sport, ce i-ați recomanda?

Să înceapă să învețe lucrurile de bază cât mai corect și sub îndrumarea unui instructor bun. Și încă ceva: să încerce să se detașeze cât mai mult de score-card și să se bucure de fiecare partidă și de locația respectivă.

Audi quatro Cup

Cum a fost experiența turneului Audi quatro Cup de anul acesta de la Theodora Golf Club?

Calitatea organizării turneului din toate punctele de vedere a fost foarte ridicată, cu mult peste nivelul de organizare pe care l-am întâlnit personal până acum în Marea Britanie, iar faptul că am reușit să câștig alături de un bun prieten a făcut ocazia și mai specială.

Ce crezi că a făcut diferența în jocul vostru și v-a adus pe podium?

Cred că nu am pus o presiune foarte mare pe noi și ne-am completat ca joc; faptul că ne cunoaștem de multă vreme ne ajută atunci când unul dintre noi are nevoie de susținere.

Pe podiumul Audi quatro Cup

Cu ce gânduri veți reprezenta România la finala mondiala Audi quattro Cup care va avea loc la Kitzbühel în Austria?

Îmi doresc să ne bucurăm cât mai mult de această oportunitate și de ce nu, să facem un punctaj cât mai bun care să fie o bună imagine pentru golful românesc deoarece cred ca avem nevoie de o expunere cât mai mare la nivel de asociație.

In timpul Audi quatro Cup

Cum este piața golfului în UK față de cea românească? Cum percep oamenii golful acolo?

Sunt stabilit în UK din 2001, dar cred că ar fi injust să fac o comparație între golful amator din UK și cel din România. Am venit destul de des în România, în special pentru golf, în ultimii doi ani să pot observa că realizările RGA la nivel de asociație sunt fantastice. La fiecare experiență nouă, nivelul organizatoric și competițional crește mult.

În ceea ce privește golful din UK, felul de percepere este în continuă schimbare. A fost o activitate (cred că recent este acceptat, în sfârșit, mai mult ca un sport) asociată mult timp cu pătura de sus (upper class) a societății britanice, dar, treptat, acest lucru s-a schimbat, acum fiind mult mai accesibil la toate nivelele. Dacă în anii 90, comparativ cu piața din SUA, golful britanic era în stagnare, ultimele 2 decenii expunerea în presă și în media este din ce in ce mai mare. Numărul de terenuri, mai ales publice, s-a mărit și la fel facilitățile de practică.

Totul pleacă de la nivel educațional, existând programe speciale în școli, echipamentele și accesul la cursurile locale fiind gratuite, iar copiilor talentați li se oferă burse universitare nerambursabile și chiar contracte de sponsorizare mari. Un alt lucru ușor de observat este deschiderea autorităților locale către acest sport în sensul că se pun la dispoziție suprafețe destul de mari pentru construcția, extinderea sau modernizarea terenurilor oferind posibilitatea de închiriere pe perioade mari, singura condiție fiind ca acestea să fie deschise comunităților la prețuri accesibile (taxa/18h este de aproximativ £15-20 pentru un teren public). Bineînțeles că, având și o gamă foarte variată de echipament (preț/calitate), ajută la expunerea cantitativă a golfului, dar, ca o opinie personală, cred că implicarea școlilor este principalul motiv pentru popularitatea crescută pe care acesta o are în ultimii 10-15 ani. În UK Rory Mcllroy și Tyrrell Hatton sunt cele mai bune exemple, ambii provenind din medii care nu au avut expunere la golf cu o generație în urmă.

Cea de a doua ediție a Audi quatro Cup a avut loc la Theodora Golf Club, iar câștigătorii locului întâi s-au calificat la ediția mondială care va avea loc în toamnă la Kitzbuhel. Participanții Audi quatro Cup au participat și la avanpremiera lansării oficiale a primei mașini electrice Audi e-tron.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora