fbpx

Căutare

Share this article

Nu e vreun secret că tehnologia a cucerit lumea şi nici că de ani de zile 3 sunt giganţii mondiali în domeniul software: Microsoft, IBM şi Oracle. Cea din urmă, specializată în realizarea de componente hardware şi de soluţii software, reprezintă şi standardul în tehnologia bazelor de date de peste tot. Fondatorii Oracle sunt 3 ingineri care au înfiinţat în 1977 Software Development Laboratories. Cinci ani mai târziu, Larry Ellison, Ed Oates şi Bob Miner îi schimbau numele în Oracle, dovedind deschiderea lor către viitor.

Fondatorii Oracle, 3 tineri ingineri cu idei multe, dar viziuni diferite

Larry Ellison, preşedintele Consiliului de Administraţie şi Directorul Tehnic al Oracle a deținut funcția de CEO timp de 37 de ani. Considerat un individ arogant și recunoscut pentru replicile acide la adresa unora dintre competitorii săi, Ellison s-a dovedit însă încă de la începutul companiei o minte sclipitoare în lumea afacerilor. Cu o investiție inițială de câteva mii de dolari, fondatorul Oracle a dezvoltat programul software inspirat de un sistem realizat de IBM, despre care citise într-o publicație. Cu un client de top – CIA, agenția de informații a SUA – și cu o strategie fără cusur – achiziția companiilor ce ar fi putut amenința poziția Oracle, a reușit să ducă firma în rândul liderilor în domeniu.

Larry Ellison

Ed Oates, managerul de proiect, a plecat din companie în 1996. Îl avertizase pe Larry Ellison că se va retrage când compania ajunge la 10.000 de angajaţi, însă a plecat când numărul era, de fapt, dublu. În prezent compania are peste 137.000 de angajaţi şi birouri în 145 de ţări.

Ed Oates. Foto: blogs.sjsu_.edu

Bob Miner, geniul tehnic, aşa cum era supranumit de apropiaţii săi şi nu numai, a fost cel care a realizat baza de date Oracle, precum şi designul şi dezvoltarea produselor companiei atâta vreme cât a lucrat acolo. În 1992 şi-a asumat însă doar o părticică din întregul Oracle, lucrând la produsele de tehnologie avansată.

Bob Miner. Foto: idolnetworth.com

Miner era managerul plăcut, echilibrând impresia pe care o făcea Ellison asupra angajaţilor. Era dedicat muncii, dar îşi dorea ca oamenii cu care lucra să îşi petreacă timpul alături de familii, nu să-şi piardă nopţile la muncă. A murit în 1993, la doar 52 de ani, din cauza unei forme rare de cancer la plămâni.

Larry Ellison, de la renunțări repetate la unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Născut în Bronx, New York, Larry Ellison a fost dat spre adopție la numai 9 luni, când s-a îmbolnăvit de pneumonie. Mama biologică, mamă singură, a decis să îl lase în grija mătușii sale, iar Ellison a ajuns astfel la Chicago. După ce a terminat liceul a început cursurile la Universitatea Champaign, în Illinois, unde a primit titlul de Studentul eminent în Științe al anului. A abandonat studiile însă în anul II, după ce mama sa adoptivă s-a stins din viață. S-a reînscris ulterior la Universitatea din Chicago, însă acum a renunțat după niciun trimestru și s-a mutat în California. A lucrat în mai multe locuri, lucru ce l-a ajutat să se familiarizeze cu mai multe stiluri de companii și mai multe sisteme de operare.

A ajuns până la urmă la Ampex unde, în timp ce citea articolele dintr-o publicație de cercetare, a aflat despre un prototip realizat pentru gestiunea bazelor de date relaționale. Le-a vorbit despre el colegilor săi, Bob Miner și Ed Oates, aflând astfel și că nicio companie nu se decisese să îl folosească. Nu le-a luat mult să se hotărască și au fondat împreună compania ce avea să primească mai târziu numele de Oracle, dezvoltând baza de date Oracle.

Fondatorii Oracle. Foto: businessinsider.com

În 1981, în mod ironic, IBM decide să cumpere dreptul de folosire al programului Oracle pentru toate computerele produse. Au urmat 7 ani în care vânzările Oracle s-au dublat în fiecare an. La mijlocul anilor `80 compania devenise principalul furnizor de sisteme de gestiune a bazelor de date relaţionale.

Anul 1986 a fost un an de cotitură. Fondatorii Oracle au decis să intre pe bursa americană, însă din cauza unor erori în contabilitate firma a ajuns la un pas de faliment. Au urmat câţiva ani de incertitudini şi muncă asiduă, dar în 1992 compania îşi recupera titlul de lider în domeniul managementului bazelor de date, loc pe care şi l-a păstrat până azi.

Cu cele mai multe acţiuni deţinute şi cu dezinteresul celorlalţi fondatori Oracle în ceea ce privea managementul companiei, lui Ellison nu i-a fost deloc greu să-şi pună ideile în practică. A cumpărat orice companie ce ameninţa să devină rivala Oracle, pentru unele dintre ele ducând nişte lupte fantastice. Pentru PeopleSoft, de exemplu, un dezvoltator de software pentru resurse umane, a insistat luni de zile şi a plătit 10,3 miliarde de dolari. A dus astfel firma la un moment dat la o valoare de piaţă de 185 de miliarde de dolari, iar el a intrat an de an în topurile celor mai bogaţi oameni ai planetei.

Larry Ellison, afaceristul cu limba ascuţită, dar cu respect pentru oamenii geniali

În lupta lui pentru a face din Oracle lider mondial în domeniu, Ellison n-a fost tocmai cel mai popular om de afaceri. Nu a avut nicio rezervă în a-şi lua rivalii peste picior şi a-i umili în mod public sau în a angaja detectivi particulari care să ancheteze companiile rivale. Este de notorietate scandalul în care fondatorul Oracle a recunoscut faptul că a apelat la detectivi ca să scoată la iveală probleme din interiorul Microsoft. S-a dovedit că avea dreptate să suspecteze activităţi necurate. Aşa s-a aflat că Microsoft finanţase companii de lobby ce ajutau compania în procesul cu guvernul american, în care era acuzată de practici neconcurenţiale.

N-a ezitat nici când a venit vorba să-i jignească pe cei de la Apple pentru momentul concedierii lui Steve Jobs, dar nici să atace conducerea Hewlett Packard după ce board-ul l-a determinat pe Mark Hurd să-şi dea demisia. De altfel, Ellison l-a şi angajat la Oracle pe Hurd, care a lucrat acolo până în toamna anului trecut, când şi-a pierdut viaţa.

Deşi s-a retras din funcţia de CEO în 2014, Ellison continuă să fie pionul central al Oracle, având însă timp şi pentru alte pasiuni. În decembrie 2018, de exemplu, Ellison a devenit directorul Consiliului de Administraţie al Tesla.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO