Fondatorii Siemens. De la prima linie de telegraf la distanță, până la compania ce alimenta lagărele de concentrare naziste și până la colosul mondial în energie și electronică - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorii Siemens. De la prima linie de telegraf la distanță, până la compania ce alimenta lagărele de concentrare naziste și până la colosul mondial în energie și electronică

Astăzi Siemens AG este o companie multinațională cu sediul central în Munchen, o companie ce activează de atâția ani în domeniul electronicii și s-a dezvoltat și în energie, asistență medicală, industrie, infrastructură și orașe, investiții în acțiuni și servicii financiare.
Share this article

Fondatorii Siemens au fost Werner von Siemens și Johann Georg Halske, doi tineri ingineri care au pus bazele companiei pe 12 octombrie 1847.

Astăzi Siemens AG este o companie multinațională cu sediul central în Munchen, o companie ce activează de atâția ani în domeniul electronicii și s-a dezvoltat și în energie, asistență medicală, industrie, infrastructură și orașe, investiții în acțiuni și servicii financiare.

Istoria Siemens începe cu fondatorii ei

Siemens & Halske a fost fondată de către Werner Siemens și Johann Georg Halske, pe data de 12 octombrie 1847. Cei doi ingineri, pe baza telegrafului, au inventat un dispozitiv ce folosea un ac pentru a indica secvența de litere, în loc să folosească codul Morse. Mica companie formată de ce doi și-a deschis la vremea respectivă primul birou funcțional, numit Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske.

În 1848 compania aceasta a construit prima linie de telegraf la distanță lungă din Europa: 500 de kilometri de linie de telegraf de la Berlin la Frankfurt.

becurile folosite la iluminatul public

În 1850, fratele mai mic al fondatorului Siemens, Carl Wilhelm Siemens (mai târziu Sir William Siemens) a început să reprezinte compania la Londra, unde a apărut și primul birou internațional. Tot în acele vremuri, compania s-a angajat să construiască linii de telegraf în Rusia, iar cel de-al doilea frate al fondatorului, Carl Heinrich von Siemens a deschis primul birou din St Petersburg. În 1867 Siemens inaugura prima linie de telegraf transcontinentală, de la Calcutta la Londra.

În 1881, un alternator al companiei alimentat de o moară de apă, era folosit pentru a da energie primului iluminat public în orașul Godalmin din Marea Britanie. Iar de aici creșterea companiei a fost evidentă, ajungându-se la trenuri electrice și dispozitive de iluminat.

În 1880, fondatorul companiei s-a retras din activitate, lăsând frâiele fratelui său, Carl și fiilor acestuia, Arnold și Wilhelm. Iar în 1887 apărea primul birou în Japonia.

Werner von Siemens

Dar cine au fost fondatorii Siemens?

Werner Siemens, cunoscut sub numele de Werner von Siemens, s-a născut în 1916, lângă Hanovra, într-o familie modestă. Din cauza faptului că familia sa nu a avut resurse financiare pentru a-i plăti cursurile universitare, s-a înrolat în armata prusacă în 1835, unde a petrecut trei ani studiind matematica, fizica, chimia și balistică la Academia de Artilerie și Inginerie din Berlin.

În 1842, Werner von Siemens a primit primul premiu pentru un patent original, o metodă electrolitică de placare cu aur și argint a diferitelor obiecte, invenție pe care fratele lui mai mic a făcut-o cunoscută lumii, mult mai târziu, în Marea Britanie.

În 1846, Werner von Siemens s-a încăpățânat asupra ideii de a îmbunătăți telegraful Wheatstone. Folosind doar mijloace simple – cutii de țigări, tablă de fier, bucăți de fier și unele fire de cupru izolate – el a proiectat propriul său telegraf indicator. El a încredințat construcția aparatului unui inginer mecanic, Johann Georg Halske, care a fost câștigat de simplitatea și fiabilitatea sa. Cei doi au înființat astfel o mică companie, iar la o săptămână după, designul telegrafului lor era premiat ca patent în Prusia.

Cum apare compania Siemens?

Siemens & Halske este încorporată în 1897, își mută activitatea la Nuremberg și în 1903 devine Siemens-Schuckert. În 1907 această nouă companie avea aproape 35 de mii de angajați și era a șaptea cea mai mare companie din imperiul German.

În 1919 împreună cu alte două companii, S&H se alătură formării companiei de becuri Osram. Între anii 1920 și 1930, compania Siemens începe să producă radiouri, seturi de televizoare și microscoape electron.

Din păcate, spre finalul celui de-al doilea Război Mondial, numeroase uzine și fabrici din Berlin și marile orașe ale Germaniei au fost distruse de raidurile armate ale aliaților. Pentru a preveni viitoare pierderi, producția a fost mutată în zone ce nu erau afectate de război.

În 1972, Siemens l-a dat în judecată pe satiristul german F.C. Delius pentru că a scris o istorie satirică a companiei, Unsere Siemenswelt, și s-a stabilit că o mare parte din carte conținea informații false, deși procesul însuși a făcut publică istoria lui Siemens în Germania nazistă. Compania furniza piese electrice pentru lagărele de concentrare naziste. De asemenea, s-a demonstrat că fabricile din lagăre au fost create, administrate și furnizate de SS, în colaborare cu oficialii companiei, uneori cu oficiali la nivel înalt.

primul troleibuz electric

În anii 1950, Siemens și-a stabilit sediul în Bavaria și a început să producă computere, dispozitive semiconductoare, mașini de spălat și alte mașini de uz casnic.

În 1966 Siemens & Halske și alte două companii fondate ulterior, cu același acționariat, s-au convertit în Siemens AG, iar în 1969, Siemens a format Uniunea Kraftwerk cu AEG, prin combinarea întreprinderilor de energie nucleară.

Primul schimb de telefonie digitală al companiei a fost produs în 1980. În 1988, Siemens și GEC au achiziționat compania britanică Plessey pentru apărare și tehnologie. Exploatațiile lui Plessey au fost împărțite, iar Siemens a preluat avionica, radarul și business-ul de control al traficului.

De atunci au fost cumpărate numeroase companii ce au fost plasate sub pălăria Siemens.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora